REPLICA ONLINE CONSTANTA

26.4° Constanța Sâm., 3 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6810
26.4° Constanța Sâmbătă, 3 August 2024 Anul XX Nr. 6810
 

Prima stație cu gaze lichefiate din România va fi construită la Constanța!

Prima stație cu gaze lichefiate din România va fi construită la Constanța!

Replica API 4 aprilie 2022 | 00:47 6697

Italianul care a adus în România anilor 90 compania de distribuție a gazului petrolier lichefiat (GPL) ButanGas, a primului miliardar român Iosif Constantin Drăgan, se întoarce pentru a construi la Constanța prima stație de alimentare cu gaze naturale lichefiate (LNG) din țară. Este un business care a prins foarte bine în Italia și se poate dovedi extrem de util mai ales acum, când toată Europa se luptă să scape de dependența de faze față de Rusia. Firma care va realiza prima stația LNG a fost înființată în 2020, are sediul în Constanța și a primit deja certificat de urbanism. Urmașul în afaceri al miliardarului Iosif Constantin Drăgan are în plan construirea inițială a trei astfel de stații LNG- la Constanța, București și Arad, pentru ca în final să ajungă la 12 stații.

Prima stație LNG din România va fi construită la Constanța de italienii de la Societa Italiana Gas Liquidi SpA, prin filiala locală Vulcangas România, înființată pe 15 septembrie, cu sediul pe Bulevardul Tomis 222. Firma are ca domeniu de activitate comerțul cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi și gazoși și este administrată de italianul Costantino Amadei.

Amadei face parte din Consiliul de Administrație al companiei-mamă italiene, cu afaceri de 100 de milioane de euro pe an, generate din comerțul cu LNG. Firma operează brandul Vulcangas, care alimentează 90% din camioanele din Italia ce funcționează cu LNG prin cele 100 de stații răspândite în toată peninsula.

Costatino Amadei

Vor să construiască 12 stații LNG în România

În România, Vulcangas are deja pe lângă sediul de la Constanța un birou deschis și la Pecica și a primit licență de furnizor de LNG pe piața locală de la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Este doar a doua licență de acest fel eliberată până acum în România, după cea acordată OMV Petrom, potrivit Profit.

”În România vrem să replicăm ce am făcut în Italia. Vrem să facem un coridor care să plece de la granița cu Ungaria, de la Arad, până la Marea Neagră, la Constanța. În primă fază vrem să facem trei stații de alimentare cu LNG, la Arad, București și Constanța. Așteptăm autorizațiile de construire pentru stațiile de la Arad și Constanța, pentru care avem deja certificate de urbanism. Pentru București, mai trebuie să finalizăm contractul de închiriere a terenului. Sperăm să iasă cât mai repede autorizațiile, pentru a construi stațiile și a începe livrările de LNG până la sfârșitul anului sau cel târziu la începutul anului viitor. În total, vrem să construim cam 12 stații în România. Surse de aprovizionare vor fi terminale LNG din Turcia și Marea Adriatică (cu cisterne auto), precum și din Marea Nordului (cu containere intermodale criogenice). Mai departe, intenționăm să ne extindem în regiune, pe piețe cum ar fi Serbia și Bulgaria”, a declarat italianul pentru Profit.

Iosif Constantin Drăgan și Veronica Gușă de Drăgan

A adus în România afacerea ButanGas și a condus-o alături de Veronica Gușă de Drăgan după moartea miliardarului Iosif Constantin Drăgan

Costantino Amadei are legături atât de strânse cu România, încât a ajuns să vorbească fluent limba noastră. Este cel care a adus în 1994 în România afacerea ButanGas a primului miliardar român, defunctul Iosif Constantin Drăgan. Costatino Amadei a înființat divizia locală de distribuție GPL a companiei înființate în Italia de Drăgan în 1948.

Afacerea miliardarului Drăgan a fost preluată după moartea acestuia, în 2008, de soția sa, Veronica Gușă, fiica generalului Ștefan Gușă, fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Române și multă vreme cea mai bogată femeie din România. Moștenitoarea lui Iosif Constantin Drăgan a încorporat ButanGas în propriul ei grup, Veroniki Holding, iar Costantino Amadei a fost apoi mulți ani managerul ButanGas, dar și al Veroniki Holding.

A părăsit afacerea Veronicăi Gușă de Drăgan în 2013, când a intrat în business-ul cu LNG al Vulcangas și s-a întors să mai încerce o afacere în România.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Atunci langa primarie sa o construiti, sub fereastra primarului !
0
0
LNG - Lichefied Natural Gas. Gaz natural lichefiat. Noile camioane folosesc LNG, nu Diesel, fiind mai putin poluante.
0
0
Si ce naiba e acest LNG?
0
0

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768