REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.5° Constanța Dum., 4 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6811
22.5° Constanța Duminică, 4 August 2024 Anul XX Nr. 6811
 

Prima țară din Europa care introduce 'concediu menstrual' prin lege

Prima țară din Europa care introduce 'concediu menstrual' prin lege

A.F. 18 februarie 2023 | 00:00 1092

Parlamentarii spanioli au dat aprobarea finală pentru legea care acordă concediu menstrual femeilor care se confruntă cu dureri în acea perioadă, informează Mediafax. "Este o zi istorică pentru progresul feminist", a scris pe Twitter ministrul Egalității, Irene Montero, înainte de vot.

Prima tara din Europa care introduce 'concediu menstrual' prin lege

Sindicatul UGT, unul dintre cele două sindicate majore din țară, a manifestat îngrijorări cu privire la posibilitatea ca angajatorii care doresc să evite acordarea concediului menstrual să nu mai angajeze femei.

Astfel, Spania devine prima țară europeană care a promovat o astfel de legislație și una dintre puținele țări din lume care integrează această măsură în legislație, după exemplul Japoniei, Indoneziei sau Zambiei.

Proiect amplu

Acest "concediu menstrual" este una dintre măsurile cheie ale unui proiect de lege mult mai amplu şi care prevede de asemenea extinderea accesului la avort în spitalele publice din Spania, unde se practică mai puţin de 15% dintre întreruperile voluntare de sarcină, în special din cauza unei obiecţii de conştiinţă formulate de mulţi medici.

De asemenea, proiectul de lege ar urma să le permită minorelor de 16 şi 17 ani să avorteze fără autorizaţie din partea părinţilor lor, revenind astfel asupra unei obligaţii instaurate de un precedent guvern conservator în 2015.

Avortul a fost dezincriminat în Spania în 1985, apoi legalizat în 2010, însă întreruperea voluntară de sarcină rămâne un drept ce se loveşte de numeroase piedici în această ţară cu puternică tradiţie catolică.

Acest proiect de lege prevede de asemenea o întărire a educaţiei sexuale în şcoli, precum şi distribuirea gratuită de mijloace de contracepţie sau de produse de igienă menstruală în licee.

Spania este o ţară considerată una de referinţă în materie de drepturi ale femeilor în Europa, mai ales după adoptarea, în 2004, a unei legi asupra violenţelor de gen. Revendicându-se drept feminist, guvernul condus de Sanchez numără mai multe femei decât bărbaţi, citează stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
uite ca altii se mai gindesc. la noi, sa dam aceste concedii si politicienilor.
0
0
Opa, discriminare pe baza de gen. Frumos.
2
2

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768