REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.9° Constanța Mar., 23 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6799
24.9° Constanța Marți, 23 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6799
 

Prima vizită a emisarului ONU în Sahara Occidentală

Prima vizită a emisarului ONU în Sahara Occidentală

A.F. 6 septembrie 2023 | 00:00 176

Emisarul Naţiunilor Unite pentru Sahara Occidentală, Staffan de Mistura, a sosit la Laayoune pentru consultări "cu toate părţile în cauză", prima sa vizită în acest teritoriu disputat de la preluarea mandatului, a anunţat ONU, transmite AFP.

Prima vizita a emisarului ONU in Sahara Occidentalasursa foto: Asmahane Bachir Bouaidjra/twitter.com

Staffan de Mistura "aşteaptă cu nerăbdare să efectueze vizite în regiune şi să organizeze reuniuni implicând toate părţile în cauză înainte de publicarea raportului secretarului general către Consiliul de Securitate în octombrie", a informat ONU într-un comunicat.

Această vizită are ca "perspectiva de a face să avanseze în mod constructiv procesul politic privind Sahara Occidentală", a adăugat aceeaşi sursă, fără a oferi detalii despre programul emisarului ONU sau durata acestuia.

Problema Saharei Occidentale, fostă colonie spaniolă considerată "teritoriu neautonom" de către ONU, opune de zeci de ani Marocul separatiştilor saharawi din Frontul Polisario, susţinuţi de Alger.

Rabatul, care controlează aproape 80% din acest teritoriu, propune un plan de autonomie sub suveranitatea sa. Polisario solicită un referendum de autodeterminare sub egida ONU, prevăzut când a fost semnat în 1991 un acord încetare a focului, dar care nu s-a materializat niciodată.

Numit în octombrie 2021, Staffan de Mistura a călătorit de mai multe ori în regiune pentru a se întâlni cu diverşi actori fără ca procesul politic să se reia.

La sfârşitul lui octombrie 2022, Consiliul de Securitate al ONU a îndemnat "părţile" în conflict să "reia negocierile" pentru a permite o soluţie "durabilă şi reciproc acceptabilă".

Dar Algeria - care a rupt relaţiile diplomatice cu Marocul în 2021 - se opune reluării negocierilor sub formă unor mese rotunde cum au fost cele organizate în Elveţia de către precedentul emisar al ONU, fostul preşedinte german Horst Köhler, care a demisionat la mijlocul lui 2019 pentru că nu a reuşit să obţină rezultate semnificative.

Ultima masă rotundă a avut loc în primăvara lui 2019 în prezenţa Marocului, Frontului Polisario, Algeriei şi Mauritaniei.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să voteze în octombrie o rezoluţie privind problema Saharei Occidentale, reaminteşte AFP, citată de Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699