REPLICA ONLINE CONSTANTA

32.7° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
32.7° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Prima zi de grevă generală în școli, după două rânduri de negocieri eșuate

Prima zi de grevă generală în școli, după două rânduri de negocieri eșuate

Victor ROTARU 22 mai 2023 | 08:32 2256

Azi este prima zi de grevă generală în sistemul de educaţie din România. Sindicatele au anunţat declanşarea grevei săptămâna trecută şi au avut două runde de negocieri cu reprezentanţii Guvernului, care nu s-au încheiat cu un acord. În total, potrivit sindicatelor, vor protesta peste 150.000 de cadre didactice, cărora li se va alătura şi personalul nedidactic din şcoli. De la ora 11.00 la 13.00 va fi organizată grevă de avertisment şi în învăţământul superior.

Prima zi de greva generala in scoli, dupa doua randuri de negocieri esuate

Este cea de-a treia grevă de mare amploare din învăţământul românesc, dn ultimii 30 de ani, celelalte desfăşurându-se pe parcursul a 5 săptămâni şi 3 săptămâni, potrivit sindicatelor din educaţie.  Reprezentanţii sindicatelor au anunţat, duminică, după negocierile de la Palatul Victoria cu premierul Nicolae Ciucă, cu liderul PSD Marcel Ciolacu şi mai mulţi miniştri, că greva din învăţământ va continua şi va avea loc luni, iar durata ei va depinde strict de răspunsul pe care îl va da Guvernul şi, bineînţeles de dorinţa colegilor”. ”Oferta Guvernului este cea pe care am mai avut-o în urmă cu câteva zile, altceva în plus, nimic, a spus Simion Hăncescu, liderul FSLI.

"Greva durează până când cei care au semnat pentru declanşarea ei, tot în scris, vor renunţa la această formă de protest", a arătat şi Marius Nistor, la Palatul Victoria. Premierul Nicolae Ciucă a transmis, după negocierile cu sindicatele din educaţie, că reiterează disponibilitatea sa şi a miniştrilor de resort de a sta faţă în faţă cu sindicatele oricând, oriunde, oricât.

Anton Hadăr, lider al Federaţiei Naţionale Sindicale "Alma Mater" din România, a anunţat duminică, după negocierile de la Palatul Victoria că învăţământul superior românesc de stat intră şi el în grevă, de luni: De la ora 11.00 la 13.00 va fi organizată grevă de avertisment, vor fi aproape 10.000 de salariaţi în grevă, a spus sindicalistul.

Premierul a afirmat că în opinia sa, o grevă generală se declanşează în lipsa dialogului şi a rezolvării problemelor şi singurii care au de pierdut dacă greva va avea loc sunt părinţii şi elevii, care de luni se vor afla într-o situaţie extrem de dificilă.

"Guvernul a anunţat într-un comunicat oficial că a propus sindicatelor stimulente financiare pentru debutanţi si cadrele didactice titulare din unităţile de învăţământ aflate in zone defavorizate. Totodată, Guvernul si-a menţinut angajamentul de a majora salariile pana la maximul grilei personalului nedidactic inclus Anexa 8, in completarea aplicării Legii salarizării nr. 153. Aceasta măsura, care vizează cresterea veniturilor, va fi extinsă si pentru celelalte categorii de salariaţi din Anexa 8", a anunţat Executivul într-un comunicat oficial.

"Guvernul își asumă ca educaţia să continue a fi prioritatea numărul unu în îndeplinirea obiectivelor prin programul de guvernare și în eliminarea inechităţilor din legea salarizării. În acest sens, va fi asumat un calendar astfel încât pana la data de 15 iulie la nivelul Ministerului Muncii să fie finalizat proiectul noii legi a salarizării, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel încât, la 1 septembrie a.c. sa poata fi înaintat Parlamentului României pentru aprobare", a spus Executivul în comunicat. Guvernul va continua dialogul cu reprezentantii sindicatelor din educatie, pentru definitivarea pachetului legislativ, care va oferi garanţiile ca Educatia rămâne prioritate pentru actuala coaliţie de guvernare, mai anunţă Executivul, potrivit digi24.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
3 greve in 33 de ani este extrem de putin; in occident angajatii dintr-o multime de domenii sunt foarte des in greve; greva trebuia facuta cu multi ani in urma inainte de pandemie dar in invatamant sunt multe jigodii care fac jocul politicienilor, invatamantul este puternic politizat si din cauza asta nu s-a facut greva pana acum; chiar si acum in ceasul al 12 lea doar 85% fac greva deci ceva mai mult de 1 din 6 inca refuza sa faca greva si acum; negocieri serioase s-au purtat din decembrie pana in februarie dar ministerul de finante si primul ministru au spus inca de atunci ca nu au bani pentru nici o marire; i-au cheltuit pe pensii speciale, salarii nesimtite la bugetarii din sinecuri si alte furturi legalizate; adevarul este ca suntem condusi de infractori si grevele sunt singura solutie; calitatea invatamantului tine de cei care il conduc nu de profesori; daca ii acuzam pe profesori putem sa-i acuzam pe toti ptr ca toate merg p***t in tara asta, ceea ce este absurd
1
1
Nu va este rusine sa cereți salarii mai mari? Ce salarii au directorii de gradinite, nu spunem de scoli? Cum vi se pare ca sa dai examen pt postul de director, 3 ani la rand, nu iei examenul dar de fiecare data esti numit in interesul invatamantului. Deci asta este interesul invatamantului, sa fii incompetent si sa fii numit ca sa vina de la inspectorat si sa-si ia plicul de la directorul numit. Si acum faceti greva.
3
1
S-au gandit sa faca greva acum, inaintea examenelor.. Dar in pandemie ce au pazit? La inceput de an ce au facut? Cand isi vor da silinta sa ii invete pe toti elevii din clase, astfel incat sa ia note mari, pe merit, si chiar sa le ramana ceva in cap, nu doar sa bifeze materia predata si atat, atunci sa ceara salarii de 4000-6000 lei. Mai iau si bani din meditatii, despre astia nu spun nimic, nu? Rusine!
5
1
R U S I N E!!!!! Doamnelor si domnilor profesori!!!! Ce vina au copiii astia ca voi nu luati mai multi bani? Dar parintii lor, care au depus si depun in continuare eforturi deosebite ptr a face rost de bani de meditatii, bani care merg in buzunarele dvs si ptr care nu platiti nici un impozit???? Sunteti niste laṣi ptr ca v-ati hotarat sa faceti greva exact cand cei din anii terminali au cea mai mare nevoie de suport!!!! Si apoi, aveti tupeu sa cereti bani mai multi, dar PERFORMANTA, unde este? Asta este parerea mea si nu mi-o poate schimba nimeni! Cine nu este de acord cu cele de mai sus, este liber sa dea sageata in jos! SANATATE TUTUROR!
9
4
Prea mulți bifează doar prezența pt a-și lua salariul. Ești titular de catedră, nu trebuie să mai faci nimic... Toți copiii care nu iau nici măcar 5 la Capacitate sau Bac au primit degeaba note de trecere an de an. Nimeni nu răspunde, salariul merge înainte... Examenele pt catedră ar trebui să se dea periodic, la 5 ani de exemplu.
11
1
ce daca este greva? are legatura cu performantele invatamintului? astia di agricultura cind ies la drumul mare, cu gura mare, sint ascultati. la justitie, servicii, armata, se gasesc bani.
13
1
Stati la infinit in greva, nu va mai multumiti cu praful aruncat in ochi. Nu este posibil, sa fie salariile acestea in invatamant. Profesorii sa dea examene adevarate, sa fie foarte bine selectionati, si dupa salariile sa fie enorme.
15
0

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510