REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.4° Constanța Lun., 22 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6798
22.4° Constanța Luni, 22 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6798
 

Primăria Agigea a câștigat procesul cu Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași

Primăria Agigea a câștigat procesul cu Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași

Georgiana BOGLEA 22 iulie 2024 | 00:00 273

Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, deține rezervația Dunelor marine de la Agigea și s-a războit cu mai mulți afaceriști din Constanța pentru un proiect imobiliar imens care ar fi urmat să se realizeze într-o zonă protejată. S .C. Inostrio Enterprises S.R.L., S.C. Tan Steel Internațional S.R.L., S.C. Iridex Group Salubrizare S.R.L. și S.C. Sea Land Logistic S.R.L. au reușit să obțină un PUZ pentru a demara mai multe lucrări de construcții, fapt care ar putea dăuna ariei protejate, iar în 2020 Agenția de Mediu le-a dat undă verde, motivând că nu au nevoie de acordul de mediu, dar decizia inspectorilor de mediu a fost anulată de judecători. Reprezentanții Universității au făcut un apel împotriva Primăriei și a firmei Iridex SRL, dar l-au pierdut pe acesta, iar decizia este definitivă.

Primaria Agigea a castigat procesul cu Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi
    
În apropierea proiectului imobiliar se află Dunele Marine de la Agigea. Aria naturală protejată Dunele marine de la Agigea a fost înființată în anul 1939 în cadrul Stațiunii Biologice Marină „Prof. dr. Ioan Borcea" Agigea a Universității „Alexandru Ioan Cuza" din Iași, urmare a hotărârii Biroului Științific, printr-o decizie publicată în Jurnalul Consiliului de Miniștri nr. 142. Aceasta este unica rezervație naturală de dune marine din România, fiind totodată şi una din cele mai vechi rezervații din țară. Rezervația de la Agigea este confirmată ca arie protejată prin Legea nr. 5/2000. De asemenea, această arie este desemnată ca sit de importanță comunitară. Rezervația Dunele marine de la Agigea este o arie destinată să contribuie semnificativ la menținerea sau restabilirea stării de conservare favorabilă a habitatelor naturale, conservarea habitatelor naturale şi a speciilor de floră şi faună sălbatice şi care contribuie semnificativ la menținerea diversității biologice în regiunea biogeografică din care face parte.

Primaria Agigea a castigat procesul cu Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi


Un proiect imobiliar de asemenea anvergură într-o zonă protejată poate avea un impact considerabil asupra Ariei Naturale Protejate.

PUZ-ul a fost inițiat de firmele în cauză

Potrivit Universității Alexandru Ioan Cuza, în 2019, firmele au inițiat un PUZ, iar parcelele care au generat planul urbanistic zonal au categoria de folosință „curți construcții”, fiind situate în intravilanul comunei Agigea.

Respectivul teren are următoarele vecinătăți: la nord- strada Rezervației şi domeniu privit al Comunei Agigea, la sud - domeniu privat al Comunici Agigea, la est - CNAPMC S.A şi la vest - Stațiunea biologică marină „prof. Dr. Ioan Borcea”. În 2020, au solicitat și au obținut de la Agenția de Mediu o decizie prin care se specifică faptul că nu necesită evaluare de mediu şi nu necesită parcurgerea celorlalte etape din procedura de evaluare adecvată, urmând a fi supus procedurii de adoptare fără aviz de mediu.

O lovitură dură pentru Universitatea Alexandru Ioan Cuza, care și-a căutat dreptatea în instanță. A chemat la bară S.C. Inostrio Enterprises S.R.L., S.C. Tan Steel Internațional S.R.L., S.C. Iridex Group Salubrizare S.R.L., S.C. Sea Land Logistic S.R.L. și Agenția Națională pentru Protecția Mediului, solicitând anularea deciziei prin care se specifică faptul că nu necesită evaluare de mediu şi nu necesită parcurgerea celorlalte etape din procedura de evaluare adecvată, urmând a fi supus procedurii de adoptare fără aviz de mediu.

Universitatea Alexandru Ioan Cuza a mai invocat că, în urma verificărilor efectuate, nu s-au putut identifica anunțurile cu privire la planul vizat, publicate pe site-ul propriu şi în mass-media de către titularul S.C. Inostrio Enterprises S.R.L. şi nici anunțurile privind deciziile de încadrare emise de A.P.M. Constanța, publicate de aceasta pe pagină proprie de internet, astfel încât urmează ca instanța să solicite A.P.M. Constanța şi S.C. Inostrio Enterprises S.R.L. a face dovada îndeplinirii obligației de informare şi participare a publicului la procedura de evaluare de mediu.

Construcțiile vor afecta aria protejată

Prin noua întocmire a Planului Urbanistic Zonal, se vor permite activități economice de producție, prelucrarea sau asamblarea nenocivă, depozitare în spații/construcții şi descoperite, expunere, comerț en-gros, sedii de firme, servicii parcare acoperită şi descoperită, inclusiv parcare multietajată, garaj inclusiv pentru autocamioane, atelier auto de reparații şi întreținere, rampă stocare temporară deșeuri inerte (din materiale de construcții, stație alimentare carburanți, mobilă, spații de cazare persoane aflate în tranzit, locuințe de serviciu, sediu administrativ, sediu de firmă, birouri, alimentație publică (restaurant, fast-food, cantină, cafenea, bar), iar regimul de înălțime admis pentru construcții va fi de cinci etaje supraterane, respectiv parter + 4.

Asociațiile vegetale pentru care a fost desemnată aria naturală protejată depind de acțiunea eoliană, aceste plante dezvoltându-se pe dune înalte, răscolite de vânt, în conformitate cu Planul de Management al Ariei Naturale Protejate. Dezvoltarea unor construcții de 5 etaje supraterane (parter + 4) poate avea un impact considerabil asupra Ariei Naturale Protejate, mai ales că aceste clădiri urmează a fi poziționate între Aria Naturală Protejată Dunele marine de la Agigea şi Marea Neagră, direcție cu o activitate eoliană intensă. Pe de altă parte, nisipurile modelate de vânturi sub forma dunelor prezintă un grad scăzut de solidificare, favorizând dezvoltarea vegetației erenicole pe acest substrat şi împiedicând instalarea unor alte categorii vegetale.

Magistrații au respins apelul Universității Alexandru Ioan Cuza ca nefondat în procesul între Universitate, Primărie și Iridex

După o luptă aprigă în instanță, la ultimul apel făcut de Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași în cazul procesului între Universitate, Primăria Agigea și Iridex, magistrații au respins recursul reprezentanților Universității ca nefondat.

Primaria Agigea a castigat procesul cu Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi


Universitatea Alexandru Ioan Cuza a dat în judecată primăria comunei Agigea și a cerut anularea autorizației de construcție pentru Iridex. Am câștigat și pe fond și pe cale de atac. Deci autorizația este eliberată în conformitate cu prevederile legale. Iridex era beneficiarul autorizației. Academia a dat în judecată Primăria și a zis că nu este de acord cu autorizația și a câștigat Primăria, implicit Iridex. Deci au cerut anularea actului administrativ reprezentând autorizația de construire.  Hotărârea este definitivă și irevocabilă”, a declarat Cristian Cîrjaliu, primarul comunei Agigea.

Firmele care vor să ridice construcții în zona de lângă Dunele Marine de la Agigea, controlate de nume grele

S.C. Inostrio Enterprises S.R.L., este firma fostului vameș Eugen Bogatu, care în anul 2015 a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru fapte de corupție. Firma a înregistrat în anul 2023 o cifră de afaceri de 30.059.554 de lei, un profit net de 2.704.226 de lei, datorii de 35.044.679 lei, cu un număr mediu de angajați de 12.

Primaria Agigea a castigat procesul cu Universitatea Alexandru Ioan Cuza din IasiEugen Bogatu

Iridex Group Salubrizare, controlată de fostul senator Corneliu Pascu, a fost înființată în anul 2008 ca firmă separată în cadrul Iridex Group, specializându-se în serviciile de salubritate. De atunci, compania a devenit unul dintre liderii naționali în domeniul serviciilor de salubritate a localităților din România. Activitatea Iridex Group Salubrizare este concentrată în partea de sud a României, mai exact în județele: Dolj, Constanța, Călărași, București, Ilfov, Tulcea, Teleorman În anul 2023, compania Iridex Group a avut o cifră de afaceri de 207.078.052 de lei, un profit net de 192.936.670 de lei și datorii în valoare de 132.574.254 de lei.

Primaria Agigea a castigat procesul cu Universitatea Alexandru Ioan Cuza din IasiCornel Pascu

S.C. Sea Land Logistic S.R.L., este deținută de către Moraru Claudia, iar în anul 2023 a înregistrat 11.858.648 lei, un profit net de 1.806.171 de lei, datorii de 6.764.142 de lei, cu un număr mediu al angajaților de 26.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699