REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Primăria Constanța, aproape să fie executată de italienii de la Santa Marina Bay. Video

Primăria Constanța, aproape să fie executată de italienii de la Santa Marina Bay. Video

Mirela PASCAL 9 iunie 2023 | 00:00 2979

Constănțenii continuă să tragă ponoasele după 20 de ani de administrație PSD, legat de debitul colosal invocat de italienii care au construit cartierul Santa Marina Bay. Concret, vorbim despre suma de peste 6 milioane de lei, pe care societatea care a absorbit firma italiană FIN.CO.GE.RO, House 3000 Real Estate Investment, a solicitat-o Primăriei Constanța, reprezentând dobânzi legale neachitate la debitele aferente lucrărilor de execuție a cartierului mai sus menționat. Italienii au demarat procedurile de executare silită, însă municipalitatea a reușit să obțină suspendarea executării silite, iar pe 31 mai a plătit suma de 6.674.475,17 lei, către italieni, echivalentul a puțin peste 1.300.000 de euro. Ca o paranteză, Primăria Constanța mai are de plătit doi ani italienilor, după ce, în 2012, Curtea de Apel Constanţa a dispus „eşalonarea plăţii din titlul executoriu” pe o perioadă de 15 ani, în rate anuale egale, începând cu anul 2013, până cel târziu 30 decembrie ale fiecărui an, fiind vorba de suma de 14.255.558,817 euro. Teoretic, căci practic proiectul dezvoltatorului ne-a costat 35 de milioane de euro.

Primaria Constanta, aproape sa fie executata de italienii de la Santa Marina Bay. Video

Pe 21 iunie 2022, Tribunalul Constanța obliga Primăria Constanța la plata către House 3000 Real Estate Investment la plata sumei de 3.278.159,26 lei, reprezentând dobândă legală penalizatoare, calculată pentru perioada 15.02.2019 – 29.01.2020, aferentă tranşei de plată nr. 8 (calculată asupra debitului rămas neachitat principal, rezultat din scăderea tranşelor 1 – 7, din valoarea totală de 61.236.178,454 lei, reprezentând contravaloarea primului stadiu de execuţie al lucrărilor – SAL 1); plata sumei de 3.270.920,91 lei, cu titlu de dobândă legală penalizatoare, calculată pentru perioada 29.01.2020 – 05.04.2021, aferentă tranşei de plată nr. 9 (calculată asupra debitului rămas neachitat principal, rezultat din scăderea tranşelor 1 – 8, din valoarea totală de 61.236.178,454 lei, reprezentând contravaloarea primului stadiu de execuţie al lucrărilor – SAL 1). A mai obligat-o  la plata sumei 73.638 lei, reprezentând cheltuieli de judecată. Decizia a fost menținută și de Curtea de Apel, în decembrie 2022, fiind definitivă. Ulterior, House 3000 Real Estate Investment a demarat procedurile de executare silită, însă Primăria Constanța a contestat executarea, iar în paralel a încercat să obțină, în instanță, amânarea plății, dar acțiunea a fost respinsă. Iar pe 16 mai a.c. instanța a admis cererea de suspendare a executării silite și a dispus suspendarea executării silite a următoarelor acte de executare emise în cadrul dosarului de executare nr. 241/2008 al BEJ Stoica Constantin Adrian: somaţia de executare emisă la data de 10.03.2023 şi procesele-verbale emise la data de 10.03.2023, până la soluţionarea contestaţiei la executare.

Primaria Constanta, aproape sa fie executata de italienii de la Santa Marina Bay. Video

Pe 31 mai, Primăria Constanța a efectuat plata către House 3000 Real Estate, în valoare de 6.675.475,17 lei, conform dosarului de executare și sentinței civile din 21 iunie 2022, așa că executarea a rămas fără obiect.

Iar problemele nu se opresc aici. Se știe faptul că Primăria este datoare italienilor, grație fostului primar Gheorghe Mihăieși și a contractului păgubos cu FIN.CO.GE.RO.

Chițac: Proiectul a costat Constanța 35 de milioane de euro!

Despre acest subiect, primarul Vergil Chițac a declarat, în cadrul unui interviu acordat ziarului Replica, că în realitate, proiectul italienilor ne-a costat 35 de milioane de euro.

Primaria Constanta, aproape sa fie executata de italienii de la Santa Marina Bay. VideoVergil Chițac

”Ce se întâmplă cu Fin.Co.Ge.Ro este un vis urât. Istoria o știți. Cred că o știe orice constănțean. Chestiunea aceasta, la final, când se va termina, peste doi ani, vom constata că “afacerea” Fin.Co.Ge.Ro a costat primăria 35 de milioane de euro. Cine a câștigat de aici? Nu este treaba mea, putem să speculăm. Avem tot soiul de păreri, de conspirații. Noi am așteptat. Am cerut în instanță să nu facem o plată și instanța ne-a respins solicitarea. A fost suficient să câștige în instanță un an de zile. Într-un an au câștigat și li s-au dat aceste penalități, care sunt foarte oneroase, pentru că sunt foarte multe penalități, care aproape că depășesc tranșa în sine. Dacă tot au câștigat o dată și instanța le-a dat dreptate, evident că acum apare autoritatea lucrului judecat. Se reproduce. Toată această afacere, pe constănțeni i-a costat 35 de milioane de euro, în condițiile în care orașul s-a angajat atunci ca pe teritoriul acela, de câteva hectare câte sunt acolo, italianul să vină și să facă locuințe, să consolideze malul, pe care este adevărat că l-a consolidat, să facă un cartier care să fie bun pentru locuitori iar municipalitatea să vină cu utilitățile. Pentru că noi nu am venit cu utilitățile atunci, ne-a costat 35 de milioane de euro”, a spus Chițac.

Video:

Cum a început totul!

În anul 1999, Romeo Nunzio, împuternicit al firmei italiene Fin.Co.Ge.Ro, a ajuns la Constanța și în împrejurări necunoscute l-a cunoscut pe fostul primar Gheorghe Mihăieși. Din această relație a rezultat un lung litigiu cu Primăria Constanța și un cartier de vile construit, în final, pe banii primăriei, de italieni. Inițial era vorba de un proiect de dezvoltare a unor zone cu deschidere la mare (Faleza Nord și Strada Mihai Eminescu). Noua conducere a administrației locale, după Mihăieși, condusă de Radu Mazăre, a refuzat să predea amplasamentele și implicit să emită autorizații de construire. Fin.Co.Ge.Ro a generat o serie de procese civile care s-au încheiat în 2006 cu o decizie definitivă și irevocabilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție în favoarea italienilor, potrivit căreia Primăria Constanța trebuie să plătească peste 14 milioane de euro.

Primaria Constanta, aproape sa fie executata de italienii de la Santa Marina Bay. VideoGheorghe Mihăieși

Italienii au construit un cartier pe banii constănțenilor pe care acum îl vând cu milioane de euro. În 2008 cei de la Fin.Co.Ge.Ro. s-au apucat de construit, iar primăria nu a reușit să-și onoreze obligațiile, adică nu au asigurat utilitățile și căile de acces. În 2012, Curtea de Apel Constanţa a dispus „eşalonarea plăţii din titlul executoriu” pe o perioadă de 15 ani, în rate anuale egale, începând cu anul 2013, până cel târziu 30 decembrie ale fiecărui an, fiind vorba de suma de 14.255.558,817 euro, sumă ce va fi achitată la cursul BNR din data plăţii. Ulterior italienii au concesionat creanța către societatea House 3000 Real Estate Investment SRL. Între timp și-au mai încercat norocul în instanță solicitând despăgubiri de ordinul sutelor de milioane de euro dar pe acestea le-au pierdut.

Recompensați cu un teren în Mamaia... Autorizația de construire a fost prima dată solicitată, în 2011

Italienii au fost ”recompensați”, ulterior, cu un teren în Mamaia, mai exact parcarea situată pe malul lacului Siutghiol, în zona Cazino din Mamaia unde urmează să construiască un complexul turistic Le rose de Lago P+8-9E! Autorizația le-a fost emisă în 2019, de Decebal Făgădău. Autorizația de construire a complexului a fost solicitată, prima dată în anul 2011, de către SC Rosemberg Imobiliare SRL,SC Habitat si Ambient SA, Giurgiucanu Georgică si Giurgiucanu Oana sunt solicitanții autorizaţiei de construcţie pentru investiţia respectivă. SC Habitat si Ambient SA, firmă ce figurează cu sediul în Bucureşti, are ca acţionar pe Valentin Ionescu.

Primaria Constanta, aproape sa fie executata de italienii de la Santa Marina Bay. Video

Mai mult, terenul în cauză s-a aflat mult timp sub sechestru, instituirea fiind solicitată în dosarul Retrocedărilor. În februarie 2019, în decizia de condamnare a inculpaților din acest dosar, instanța a dispus ridicarea sechestrului în cazul mai multor terenuri din Mamaia, printre care și terenul deținut de societatea Rosemberg Imobiliare SRL, asociată a Fin.Co.Ge.Ro, situat în zona Cazino, exact lângă pasarelă. Se pare că tranzacția dintre Primărie și firma de mai sus a fost efectuată conform legii. Concret, este vorba despre cota de 1 din terenul intravilan, în suprafaţă de 3696 mp, intabulat în CF nr. 41600, cu nr. cadastral 15307, situat în Constanţa, zona Cazinou-parcare.

House 3000 Real Estate Investment SRL, datorii de 12 de mil. de euro și profit de aproape 4 mil. de euro

Societatea, controlată de Green Real Estate SRL, și care îi are ca beneficiari pe Dupont Catherine, din Franța, Paolo Panico, din Luxemburg, și Romeo Nunzio , din Italia, figurează cu datorii de 60 de milioane de lei, echivalentul a 12 milioane de euro, pe anul 2022. Profitul pe anul 2022 a fost de aproape 19 milioane de lei, echivalentul a aproape 4 milioane de euro. Cât despre Green Real Estate SRL, aceasta este controlată de un anume Francesco Taviani, din Italia, firmă ce figurează cu datorii, pe anul 2022, de peste 7 milioane de lei.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pentru ca Primarul cu eforturi vrea ca orasul să aibă un contur nou ,civilizat iar locuitorii nici măcae nu stiu să păstreze si aruncă gunoi și deversează lichide colorate pe unde se trezesc în special pe pavelele noi m-am gandit sa se stabileasca de catre Consiliul Local o nouă amendă pentru cei ce arunca lichide colorate altele decât apa pe domeniul public.
1
0
Primari nu au fost p****i ci hotzi,in orice tara normala un p******r incepator putea sa demonstreze cu actele semnate de MIHAIES cu Italieni astia ca aici este vorba de abuz in functie cu consecintze deosebit de grave si intrau la puscarie si Mihaiesh si italieni pentru dare de mita caci pentru ca sa scape mai ieftin turna ala tot,dar pentru ca se poate,dupa Mihaiesi a facut si Mazare un contact pagubos pt.Constantza cu ecscroci aia de la Polaris,care prin idiotul de Martin a vrut sa-i spaguiasca si pe americani de la baza M.Kogalniceanu.
6
0
Mos teaca are avocati de exceptie in Replica. Degeaba stergeti comentariile , ca sa ii periati de individ, ca toata lumea observa acest stil de pseudo-jurnalism.
9
0
Nu afacerea asta a costat primaria 35 milioane de euro, ci prostanii/primarii corupti care au semnat contractele. Primaria si orasul saracesc, dar afaceristii si primarii corupti se imbogatesc. Sa va putrezeasca oasele la Poarta Alba....
17
0
sa plateasca l******a de ohanesyan
4
7
marii juristi ai primariei si primari incapabili.
11
1
Dna ex city managera a fost avocata fincogero, alaturi de hasoti. Punct.
14
3
constantentii trag dupa mizeriile pnl ului mai mult decat ale psd ului.. aia macar au facut ceva fie de fatada in fiecare mandat, pnl doar distrugere si coruptie
13
5
ALOOO! Bai fratilor, ne tot omorati cu italienii astia. Eu tind sa cred ca e de fiecare data o scuza sa misti atentia opiniei publice. Ma tot uit in presa la toate dosarele de coruptie si vad ca toate se finalizeaza dupa 5-10 ani prin prescriere...acest caz este de cand era bunica fata si inca vad ca ne aruncati petarde cu incapacitati de plata cu bla bla bla. Nu cumva sunteti cu totii intr-o cardasie si nu stiti cum sa impartiti ciolanul?
14
1

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016