REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Primăria Ovidiu vă invită la inaugurarea Castrului Roman

Primăria Ovidiu vă invită la inaugurarea Castrului Roman

Victor ROTARU 21 iunie 2023 | 09:17 1244

Primăria Ovidiu vă invită în data de 07 iulie, începând cu ora 17:30, la Inaugurarea Castrului Roman, din Ovidiu, în cartierul Ovidiu Sud.Programul inaugurării: Defilare și reprezentație artistică a grupurilor de reconstituire istorică din Sibiu – Castrum Novis & Terra Apulum, concert Teatrul Național de Operă și Balet ’’Oleg Danovski’’ Constanța, premieră film documentar (producție Primăria Ovidiu & Imago Studio), discurs invitați și vizitare sit arheologic.

Primaria Ovidiu va invita la inaugurarea Castrului Roman

Proiectul Sit Arheologic Ovidiu, a fost realizat cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, și a avut ca scop conservarea, reconstituirea parțială și integrarea în circuitul turistic a acestui obiectiv istoric deosebit ce figurează în lista monumentelor istorice de categoria A din România.

Situl identificat în sudul localității (cartier Ovidiu Sud) este compus dintr-un castru roman, o așezare civilă și o bazilică paleo-creștină. Iar astăzi în fața bazilicii veți putea observa pe soclu, bustul sculptat în piatră a lui Dionisie Exigul, călugăr scit ce a trăit în Sciția Minor (Dobrogea Veche) în aceiași perioadă în care bazilica funcționa, care a fost donat de către Înalt Preasfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului către administrația din Ovidiu în anul 2023. 

Castrul roman este o fortificație de secol VI, ce avea rol defensiv, fiind practic construit pentru  a apăra apeductul ce alimenta cetatea Tomis. Fortificația militară de la Ovidiu era una de tip Quadriburgium, având patru turnuri, două circulare și două rectangulare, toate amplasate în afară, pe colțurile incintei. Ruinele fortificației au fost identificate încă din anul 1972, chiar în dreptul insulei ce astăzi poartă numele marelui poet latin Publius Ovidius Naso.Suprafața interioară a castrului este de aproximativ 2200 metri pătrați, având laturi de 55 pe 40 de metri. În interiorul incintei, în latura de Nord, a fost identificat un singur edificiu. Potrivit specialistului ce a condus cercetările arheologice din ultimii ani, dr. Constantin Băjenaru, castrul a fost construit, cel mai probabil, în timpul împăratului Iustinian și putea adăposti o garnizoană de până la 50 de militari.

Vestigiile antice din zona orașului Ovidiu au supraviețuit luptei cu timpul și se înfățișează astăzi vizitatorilor, reconstituite special pentru a spune povestea acestor locuri, o poveste veche de peste un mileniu și jumătate, petrecută aici, pe malul Lacului cel Dulce ca Laptele...

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Intrebarea normala care s-ar pune este: Daca Programul Operațional Regional se desfasura pe perioada 2014 – 2020, cum este posibil ca receptia sa fie facuta in 2023? La prima vedere se pare ca finantarea a fost pierduta si cu siguranta lucrarile au fost sustinute din bugetul propriu. Pacat ca aceste lucruri se intampla si sunt ascunse de urechile locuitorilor. Daca s-ar fi respectat acel contract si nu s-ar fi pierdut finantarea poate Ovidiul avea o alta investitie cu banii din fondurile proprii.
2
0
pt Clara . Tanti ,la cum te "esprimi",ma tem ca nu ai fost deloc pe la scoala ,ori ai trecut pe acolo dar nu ai inteles nimic .
1
0
cel mai bun primar din Judet sa vina la Constanta in loc lu Chitac analfabetu
0
0

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016