REPLICA ONLINE CONSTANTA

28.6° Constanța Lun., 29 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6805
28.6° Constanța Luni, 29 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6805
 

Primăria vrea să amplaseze statui noi, în zona Peninsulară

Primăria vrea să amplaseze statui noi, în zona Peninsulară

Victor ROTARU 28 septembrie 2022 | 00:00 1512

La mijlocul lunii august, Primăria Constanței a apelat la opinia publică pentru un nou proiect de înfrumusețare al orașului, prin amplasarea mai multor statui, ce au ca scop creșterea estetică și culturală a orașului. Personalitățile propuse s-au evidențiat prin importante contribuții la istoria și dezvoltarea vieții orașului. Amplasamentele avute în vedere sunt situate în zona istorică a orașului. Printre criteriile care au determinat selecția lor se găsesc fezabilitatea, semnificația și prezența în vecinătate a unor edificii care să poată contribui semnificativ la obținerea unei imagini valoroase.

Pe 1 septembrie a avut loc dezbaterea publică cu privire la amplasarea de noi statui în orașul de la malul mării. În cadrul dezbaterii publice au participat și specialiști și reprezentanți ai mai multor instituții constănțene din domeniile culturii, artelor și istoriei - Primăria Constanța, Consiliul Județean Constanța, Instituția Prefectului- Județul Constanța, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Universitatea „Ovidius” Constanța, Biblioteca Județeană „I.N.Roman”, Muzeul de Artă Constanța, Direcția Județeană pentru Cultură Constanța.

Personalitățile propuse s-au evidențiat prin importante contribuții la istoria și dezvoltarea vieții orașului. Amplasamentele avute în vedere sunt situate în zona istorică a orașului. Printre criteriile care au determinat selecția lor se găsesc fezabilitatea, semnificația și prezența în vecinătate a unor edificii care să poată contribui semnificativ la obținerea unei imagini valoroase.

Propunerile au fost următoarele:

  1. Împăratul Constantin cel Mare: amplasamentul propus este situat pe strada Termele Romane, în vecinătatea Edificiului Roman cu Mozaic;
  2. Regele Carol I: amplasamentul propus este situat în Parcul Cazinoului, în vecinătatea promenadei de pe faleză, pe latura de Vest a scărilor de acces dinspre intersecția bulevardului Regina Elisabeta cu strada Termele Romane, în ansamblu cu statuia Reginei Elisabeta.
  3. Regele Ferdinand: amplasamentul propus se află situat în interiorul spațiului verde cu perimetru triunghiular, determinat de bulevardul Tomis, strada Traian și strada Vasile Alecsandri.
  4. Remus Opreanu: amplasamentul propus este situat pe strada Traian, în apropierea unei alei de acces către sediul Consiliului Județean Constanța.
  5. Cella Serghi: amplasamentul propus este pe promenada falezei Cazinoului, în apropierea aripii de nord-vest a clădirii Cazinoului.

În ce stagiu se află acum noile monumente, după dezbaterea publică?

Contactat de către reporterii de la Replica de Constanța, un oficial al primăriei a declarat: ”Grupul de lucru aproape a finalizat raportul și s-au tras concluziile. Urmează pentru a fi înaintat primarului municipiului Constanța, în speranța introducerii propunerii proiectului într-o ședință CLM ulterioară. Dacă în ședință se aprobă proiectul de hotărâre urmează procedura de achiziție, pentru concursul de soluții. La acest concurs vor fi specialități atât din afara instituției cât și din aparatul de specialitate al municipiului. Locul 1, care va câștiga concursul, va executa statuia adjudecată. Toate statuile au fost supuse dezbaterii și propunerilor, și se vor amplasa în locațiile aprobate numai prin ședința de consiliu local.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mai astia din primarie,consilierilor si primarule,faceti mai intai baza in Constanta si apoi veniti si cu infrumusetarile,sa va explic ca poate nu ati inteles:rezolvati problema cu cladirile alea darapanate"chiar daca au proprietar obligatil sa le repare si daca nu are bani,trebuie sa fie o lege care sa il oblige ori sa repare ori sa vanda",nu asa sta el cu mizeria in mijlocul orasului pt.ca este mizeria lui si nimeni nu ii poate face nimic,2 reparati toate strazile si soselele din oras,3 rezolvati problema cu apa si caldura unde este cazul,curatenia,caini vagabonzi si altele,dupa care sa se faca si statui nu spune nimeni nu.
4
0
in plina criza economica?
4
0

REPLICA



LOTO

6/49
17646484143
5/49
20164023815
joker
172536133513