REPLICA ONLINE CONSTANTA

35.8° Constanța Joi, 18 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6794
35.8° Constanța Joi, 18 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6794
 

Primăriile din județul Constanța nu ştiu cum să returneze banii firmelor de eoliene!

Primăriile din județul Constanța nu ştiu cum să returneze banii firmelor de eoliene!

Replica API 31 mai 2022 | 23:47 2365

Primăriile din județul Constanța se află într-o stare alertă, după o lungă perioadă în care s-au ”luptat” pentru o înțelegere în privința banilor pe care trebuie să-i restituie firmelor de eoliene (impozit pe clădiri). Totuși, rezolvarea nu s-a găsit până acum, iar primăriile din comune au la momentul actual datorii exorbitante în urma procesului câștigat de către firmele de eoliene.

Costel Armașescu, primarul comunei Pantelimon

Tribunalul Constanța le-a dat dreptate firmelor și a obligat instituțiile să înapoieze banii. În prezent, mai multe astfel de procese se judecă pe rolul Curții de Apel Constanța, în starea de recurs.

Decizia de rambursare a banilor investiți le aparține judecătorilor care au constatat că într-adevăr, tunurile de susținere ale turbinelor eoliene nu sunt clădiri în sens fiscal. Astfel, banii trebuie înapoiați, deși unitățile administrative teritoriale sunt în imposibilitatea capacității de plată.

Primăriile fac apel la Prefectură și Ministerul de Finanțe

Din cauza situației grave în care se află primăriile la momentul actual, acestea sunt nevoite să facă apel la Prefectură, în speranța că se va rezolva situația într-un final.

Totuși, este vorba despre o perioadă cuprinsă între 2014-2019, perioadă în urma căreia unitățile administrativ teritoriale sunt bune de plată, dar fără fonduri suficiente.

Fondul de rezervă, speranța primarilor

Primarii comunelor speră totuși să primească ajutor de la Guvern, o soluție fiind fondul de rezervă, cu ajutorul căruia să iasă la liman. Îngrijorarea acestora atinge cote maxime cu cât suma este uriașă, iar imposibilitatea de a achita suma, îi duc spre faliment.

Primăriile avertizează că vor intra în insolvență pe fondul neputinței

Replica Constanța a reușit să ia legătura cu 2 Primării care se află într-o astfel de situație și menționăm că nu sunt singurele. Astfel, principala teamă este insolvența. Acestea trag un semnal de alarmă cu privire la lacătul pe ușă ce urmează a fi pus de îndată ce, sentințele judecătorești vor fi puse în aplicare, fără un ajutor din partea guvernului și a ministrului de finanțe sau chiar și fără o ordonanță de urgență în scopul susținerii acestora. UAT-urile, se află la limita maximă de rezistență, după ce au respectat normele legale, prevăzute în decizia Comisiei Fiscale Centrale, numărul 5/2014, aprobată prin Ordinul Ministerului Finanţelor Publice, numărul 1.210/2014, unde a fost stabilit că turnul de susţinere al turbinelor eoliene se încadrează în categoria clădirilor aşa cum sunt acestea definite la articolul 249 alin. (5) din Legea. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

Roșu Ion Adrian, primarul comunei Fântânele

Noi am respectat normele legale. E o situație gravă… dacă se pun în aplicare aceste sentințe judecătorești, atunci unitățile administrative teritoriale afectate de aceste măsuri, vor intra în insolvență. Am făcut solicitări către Prefectură, Ministerul de Finanțe… văd o soluție rambursarea acestor sume din Fondul de Rezervă. Suntem la limită cu bugetul, asta e clar. Dacă Guvernul nu intervine, vom intra în insolvență. Mă gândesc că Guvernul o să ia în calcul niște măsuri pentru rambursarea acestor sume, pentru că primăriile nu au făcut decât să aplice niște norme legale. Problema este că instanța a considerat că în perioada 2014-2019, aceste construcții nu s-au încadrat în categoria clădirilor. Așa spune hotărârea definitivă” , a declarat Roșu Ion Adrian, primarul comunei Fântânele pentru Replica Constanța.

Armașescu Costel, primarul comunei Pantelimon

De altfel, și primăria comunei Pantelimon se află tot în aceeași situație. Demersurile au fost făcute în scris, pentru a fi rezolvată situația strict între firmele de eoliene și statul roman. De asemenea, sunt afectați într-o mare măsură și așteaptă o soluție cât mai bună în acest sens, pentru a nu pune lacătul pe poartă. ”Noi am făcut demersuri în scris și la Minister și peste tot pentru a fi rezolvată problema între firmele de eoliene și statul roman. Într-adevăr, ne afectează să dăm atâția bani… ni s-a transmis că se va lua o măsură benefică pentru toată lumea. Ne descurcăm la limită și cu angajații și cu proiectele. Ne afectează foarte tare. Noi nu avem nici o vină în această poveste… trebuia să facem ce ni s-a transmis conform Codului Fiscal. Au deschis proces, au câștigat… acum trebuie să plătim. Sunt foarte multe primării afectate” , a declarat pentru ziarul Replica Armașescu Costel, primarul comunei Pantelimon.

Andrada SCRIPCARU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Unde ai vazut sa nu se aplice o decizie definitiva a instantei. Dar bani ce ati facut cu ei? Ati cheltuit fara reguli.nu se vede nimic pe plan local.
0
0
universitatile administrativ teritoriale
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510