REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.4° Constanța Mie., 24 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6800
22.4° Constanța Miercuri, 24 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6800
 

Primărița de la Cumpăna, Mariana Gâju, i-a servit pe tavă colegului de la AcoR un contract de 100.000 euro

Primărița de la Cumpăna, Mariana Gâju, i-a servit pe tavă colegului de la AcoR un contract de 100.000 euro

Andreea POPA 24 iulie 2024 | 00:00 556

Cel puțin patru primării din Constanța, în frunte cu cea din Cumpăna, fac parte dintr-o rețea de interese la limita penalului care funcționează sub fațada Asociației Comunelor din România (ACoR), prin care banii publici ai primăriilor ajung fără licitație direct în conturile unor firme înființate de președintele acestei inutile AcoR. Menționarea expresă a comunei Cumpăna este cât se poate de întemeiată, întrucât primărița Mariana Gâju este prim-vicepreședinte AcoR, calitate în care este imposibil să nu știe că banii pe care îi dă din buzunarele locuitorilor din Cumpăna ajung în conturile firmei înființate de președintele ACoR, Emil Drăghici, adică șeful, prietenul și colegul de partid. În total, 16 primării din ACoR au oferit concomitent 7 milioane de lei firmei șefului ACoR.

Primarita de la Cumpana, Mariana Gaju, i-a servit pe tava colegului de la AcoR un contract de 100.000 euro

Primăria Cumpăna a atribuit pe 11 iulie 2024 un contract fără licitație privind „Achiziția unui pachet compus din licențe pentru aplicații informatice și din construcția unui site web, pentru realizarea unui sistem digital integrat, care să automatizeze prin informatizare o parte dintre activitățile instituției publice precum și relația cu cetățenii, denumit generic «Funcționarul public virtual»”.

Primarita de la Cumpana, Mariana Gaju, i-a servit pe tava colegului de la AcoR un contract de 100.000 euro Mariana Gâju

Valoarea totală a contractului a fost de 440.800 lei, fără TVA, iar banii vor merge către Big Media Relații Publice SRL (reprezentant Mircea Alexandru Matei) din Ploiești, având ca subcontractant Control Arhisoft Management SRL (reprezentant Ciprian Balș), tot din Ploiești.

Primarita de la Cumpana, Mariana Gaju, i-a servit pe tava colegului de la AcoR un contract de 100.000 euro Emil Drăghici

Cu o zi înainte, pe 10 iulie 2024, un contract identic oferea și Primăria Siliștea: 440.800 lei fără licitație, pentru realizarea programului „Funcționarul public virtual”, firmei Big Media Relații Publice SRL, cu subcontractant Control Arhisoft Management SRL. Tot pe 10 iulie 2024, și Primăria Cerchezu făcea exact același lucru precum comunele Siliștea și Cumpăna, oferind tot fără licitație aceeași sumă de 440.800 lei, acelorași două firme din Ploiești, pentru realizarea aceluiași program informatic.

Primarita de la Cumpana, Mariana Gaju, i-a servit pe tava colegului de la AcoR un contract de 100.000 euro Mircea Alexandru

Coborâm în timp cu o încă o zi, pe 9 iulie 2024, când Primăria Bărăganu acționa într-un mod similar, devenit deja tipar: 440.800 lei, fără licitație, pentru firmele din Ploiești, pentru „Funcționarul public virtual”.

Mobilizare în trei județe, pentru firmele șefului ACoR

Misterioasa mobilizare a celor patru comune din județul Constanța de a cumpăra toate în același timp, același soft de la aceleași firme din Ploiești, pentru aceeași sumă, s-a manifestat însă și la vecinii din județul Tulcea. Potrivit datelor SEAP, primăriile tulcene din Hamcearca (16 iulie 2024), Dorobanțu (16 iulie 2024), Ostrov (16 iulie 2024), Balta Doamnei (8 iulie 2024), Carcaliu (12 iulie 2024), Topolog (11 iulie 2024), Casimcea (11 iulie 2024) și Stejaru (11 iulie 2024) au achitat câte 440.800 lei, fără licitație, acelorași firme.

Primarita de la Cumpana, Mariana Gaju, i-a servit pe tava colegului de la AcoR un contract de 100.000 euro contractele cu Primăria Cumpăna

În fine, epidemia primăriilor din Constanța și Tulcea s-a extins și în Prahova, unde primăriile din Ștefești (9 iulie 2024), Tinosu (8 iulie 2024) și Vărbilău (9 iulie 2024) au oferit aceeași sumă, pentru același soft, acelorași firme. În fine, întreaga schemă a fost inaugurată pe 29 mai 2024 de Primăria Cornu, care e și singura primărie din rețea care a plătit mai puțin, respectiv 406.900 lei, fără TVA.

Primarita de la Cumpana, Mariana Gaju, i-a servit pe tava colegului de la AcoR un contract de 100.000 euro

16 primării au oferit aproape concomitent 7 milioane de lei firmei de casă a ACoR

În total, cele 16 primării din Constanța, Tulcea și Prahova au oferit firmelor din Ploiești 7.018.900 lei, fără TVA. Modul în care cele 15 primării au acționat aproape în același timp duce cu gândul mai degrabă la o grupare infracțională organizată, în care fiecare a știut foarte bine ce are de făcut, iar la semnalul șefului au dat lovitura.

Primarita de la Cumpana, Mariana Gaju, i-a servit pe tava colegului de la AcoR un contract de 100.000 euro

Lucrurile devin și mai interesante dacă urmăm drumul banilor, o regulă de aur în orice domeniu al vieții. Astfel, Big Media Relații Publice SRL și Control Arhisoft Management SRL sunt deținute de afaceristul Mircea Alexandru Matei, patronul PSD al unui veritabil imperiu zidit pe spatele comunelor din România grupate în ACoR, pentru acces la banii amărâților săteni.

Primarita de la Cumpana, Mariana Gaju, i-a servit pe tava colegului de la AcoR un contract de 100.000 euro

Firmele fac parte din grupul Faxmedia (Faxmedia Consulting, Faxmedia Tour, Faxmedia Info, Faxmedia Fest, Faxmedia Cursuri, Faxmedia Learning Net etc), fiecare înființată pentru a acoperi un domeniu de activitate care să fie trecut în documentele prin care sunt desemnate câștigătoare, întotdeauna fără licitație, de către Asociația Comunelor din România. Așa se face că una este de turism, alta este de consultanță sau de învățământ etc.

Comunele din ACoR-ul lui Drăghici, mii de contracte pentru firmele fondate de acesta

Firmele din gruparea Faxmedia sunt cele cărora comunele din România le oferă aparent sume mici, dar devenite uriașe după zeci de ani de repetiții, pentru cele mai stupide cursuri, pentru tot felul de sesiuni de formare profesională la mare sau la munte și toate ocaziile în care ați auzit de vreun primar de comună că pleacă prin țară la vreo conferință. Sunt mii de contracte, de la mii de comune, oferite după aceeași schemă prezentată mai sus.

Primarita de la Cumpana, Mariana Gaju, i-a servit pe tava colegului de la AcoR un contract de 100.000 euro

La final, revenim de unde am plecat, pentru a închide cercul acestei scheme ACoR. Gruparea Faxmedia, cea care strânge atât de discret banii a mii de comune, a fost înființată de Emil Drăghici, primarul PSD încă din anii '90 al comunei Vulcana-Băi, din județul Dâmbovița și președinte al Asociației Comunelor din România (ACoR).

Primarita de la Cumpana, Mariana Gaju, i-a servit pe tava colegului de la AcoR un contract de 100.000 euro

În 2008, Emil Drăghici s-a retras, în acte, din Faxmedia, predând, teoretic, afacerea partenerului său Mircea Alexandru Matei. De atunci, s-a creat o legătură ombilicală între firmele Faxmedia fondate de Drăghici și ACoR, cea condusă de același Drăghici. La rândul ei, constănțeanca Marian Gâju este prim-vicepreședinte ACoR, astfel încât e greu de crezut că nu știe de afacerile șefului și prietenului ei Drăghici.  

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Scarba asta ordinara trebuie arestata cat mai urgent. Sa stea in puscatie cel putin 20 de ani. Impreuna cu toti ceilalti care dau contracte directe. Pisativa pa ei de retardati imputiti. Javre ordinare. Uitativa la poza ei ce fata de dereglata are scroafa
3
0
Talpa tzarii nu se poate abtine.
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699