REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° Constanța Dum., 1 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6839
21.2° Constanța Duminică, 1 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6839
 

Primărița din Bărăganu și Titu Frumosu, condamnați în dosarul de corupție

Primărița din Bărăganu și Titu Frumosu, condamnați în dosarul de corupție

Victor ROTARU 6 martie 2024 | 00:00 3784

Dosarul în care sunt implicați Titu și Magdalena Neague, cei care au fost, rând pe rând, primari în localitatea Bărăganu, pare să se apropie de final. În data de 10 decembrie 2021, printr-o sentinţă a Tribunalului Constanţa, cei doi au fost condamnaţi la închisoare, Magdalena Neague primind 2 ani şi 2 luni cu suspendare în timp ce Titu Neague s-a ales cu 3 ani şi 2 luni cu executare, acesta având şi condamnări mai vechi. Curtea de Apel a decis, prin sentința din 28 aprilie 2022, rejudecarea cazului de către prima instanță, în speță Tribunalul Constanța. Marți, 5 martie, judecătorii primei instanțe au decis să-l condamne pe fostul primar cu executare, în timp ce primărița s-a ales cu o condamnare cu suspendare.

Primarita din Baraganu si Titu Frumosu, condamnati in dosarul de coruptieTitu și Magdalena Neague

Cei doi au fost acuzaţi că, folosindu-se de documente false, au obţinut sume de bani de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), pentru suprafețe de teren pe care fie nu le lucraseră, fie nu le dețineau în baza unor documente justificative perfect valabile.

Cei doi au obţinut fonduri nerambursabile de 1,5 milioane lei

Cei doi au obţinut, în perioada 2015-2017, în mod injust, prin intermediul firmei “La Titu Frumosu”, sume de bani în cadrul schemelor unice de plată, pentru suprafeţe de teren pe care, fie nu le lucraseră, fie nu le deţineau în baza unor documente justificative perfect valabile. O parte din aceste documente au fost puse la dispoziție de către primarul comunei Bărăganu de la acea vreme, inculpatul Neague Titu. Astfel, s-au obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare totală de 1.547.889 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal. În cauză, s-a instituit măsura popririi asiguratorii asupra conturilor deținute de către inculpații Neague Magdalena, S.C. La Titu Frumosu SRL și Neague Titu.

Instanţa a decis condamnarea Magdalenei Neague la 2 ani şi 2 luni de închisoare cu suspendare în timp ce Titu Neague a fost condamnat la 3 ani şi 2 luni de închisoare, în regim de detenţie. Curtea de Apel Constanța a decis rejudecarea acestui dosar, prin sentința din 28 aprilie 2022. Acum, magistrații din cadrul Tribunalului Constanța au decis să înceteze procesul penal pornit împotriva firmei S.C. La Titu Frumosu S.R.L., aplicând o amendă penală de 40 de mii de lei, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al UE sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei. De asemenea magistrații au dispus dizolvarea firmei S.C. La Titu Frumosu S.R.L.

Magdalena Neague, condamnată cu suspendare

Referitor la Magdalena Neague, instanța a decis încetarea procesului penal, pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată-sub forma falsului intelectual, întrucât a intervenit prescripția răspunderii penale. În schimb, magistrații au decis să o condamne pe Magdalena Neague la 3 ani de închisoare, cu suspendare, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al UE sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei. Instanța va aplica Magdalenei Neague o pedeapsă complementară a drepturilor prev. de art.66 alin.1 lit.a, b Cod penal( dreptul de a fi ales în autorirăţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat), pe o perioadă de 3 ani, a cărei executare începe de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare.

Primarita din Baraganu si Titu Frumosu, condamnati in dosarul de coruptie

Fostul primar condamnat la 4 ani de închisoare cu executare 

Referitor la Titu Neague, magistrații au decis încetarea procesului penal, pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată-sub forma falsului intelectual, întrucât a intervenit prescripția răspunderii penale. În schimb, magistrații au decis să îl condamne pe Titu Neague la 2 ani de închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al UE sau din bugetele administrate de acesta ori în numele ei. De asemenea, se menține pedeapsa rezultanta de 2 ani închisoare, rezultată în urma concursului de infracțiuni între pedepsele de 1 an închisoare și respectiv 2 ani închisoare, potrivit Codului penal din 1969 cu aplicarea art.5 C.penal,  iar la rezultantă de 2 ani închisoare se adaugă pedeapsa aplicata prin prezenta de 2 ani închisoare, in final inculpatul va executa pedeapsa de 4 ani închisoare cu executare. Sentințele nu sunt definitive. 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ăștia sigur sunt oameni, nu cumva poza e făcută la gradina zoo? Ala cu blana pe piept din stânga pare urangutan. Iar personajul din dreapta, are o față.. Eu am făcut un tablou cu aceasta fotografie. Cand am musafiri, la curte, pun tabloul in fata cuștii cainelui(am rottweiler) și cât stau musafirii, nu mai iese din cușcă.
1
0
Dupa ce ca este frumos, are si cardan bizuit. Da acuma` serios: o fi babardito` pe creatura aia?
1
0
Asa animale, rar am văzut. Nu pot sa cred cât de urâți sunt. Mi s a speriat telefonul de nici nu mai suna.
5
0
Stie careva de LillyBucci de fier din Baraganu? Mai activeaza pe undeva ?
3
0
Escule, su.i plua
3
2
Eu cred că cei doi borfași au avut motiv să dea cu jula.Nefiind prea mulțumiți de cum arată și să nu mai râdă permanent unul de altul,au folosit banii la clinici de chirurgie din Turcia unde meseriașii le au schimbat fețele.Lui i au pus fața ei și invers.Acum sunt mulțumiți,nu mai râd unul de altul,râd doar când se uită în oglindă.Plus că i au zăpăcit de tot pe alegătorii lor semizapaciti de vinuri autohtone.
5
0
E pedeapsă corectă?Probabil,dar nu prea pare.Iar cei doi au clar fețe de corupți.Nu găsești prea des așa pereche de nefrumosi de tot,ceea ce probabil le a dat ghes la furat.De arăți așa,nu ți mai pasă de nimic.
6
0
inteligenta pe fetzele lor !
9
0
poza, imi inchipui ce alegatori au avut...
9
0
Alte alegeri alte condamnari… Romania tara procurorilor. Am obosit si oamenii saracesc.
5
0
Imi pare rau dar nu am spatiul necesar la cat as puta sa comntez. Intreb doar atat: ati vrea sa fiti reprezentati de asemenea persoane?
10
0
Incetati mai oameni buni sa mai bagati atatea furaje in ei, s-au facut cat vitele!
11
0
Mai era una l**i b**i de fier care facea cu apia treaba, stie cineva de ea? Tare era calda-n gura!
9
0
Vand buldog. Are si esarfa tricolora
9
1
LA MULTI ANI.CAT MAI MULTI ,HOTIILOR.NU VA MAI AJUNGE.CE DRAACU LUATI PE LUMEA CE A LALATA?NIMIC.
11
1
Inginerul gascan cristea din Independenta
9
0

REPLICA


LOTO

6/49
19621262040
5/49
9302172127
joker
137928365