REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.5° Constanța Joi, 1 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6808
19.5° Constanța Joi, 1 August 2024 Anul XX Nr. 6808
 

Primarul din Casimcea, acuzat că a plătit mai multe lucrări fictive, achitat definitiv

Primarul din Casimcea, acuzat că a plătit mai multe lucrări fictive, achitat definitiv

Virgil STOIAN 1 august 2024 | 00:00 228

Gheorghe Țilincă, primar al comunei Casimcea, a reușit să prejudicieze Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice cu peste 30.000 de euro după ce a plătit mai multe lucrări... fictive. Primarul a intrat în atenția Curții de Conturi, care a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Tulcea, fiind cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de nerecuperare a prejudiciilor de către conducerea UAT Casimcea.

Primarul din Casimcea, acuzat ca a platit mai multe lucrari fictive, achitat definitivGheorghe Țilincă

Curtea de Conturi a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Tulcea cu privire la efectuarea de cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de nerecuperare a prejudiciilor de către conducerea UAT Casimcea, ca urmare a nedispunerii și a neurmăririi de conducerea entității a măsurilor transmise de Curtea de Conturi.

În perioada 2004-prezent, Gheorghe Țilincă a ocupat funcția de primar al U.A.T. Casimcea, iar în cursul anului 2020, s-a desfășurat o activitate de audit financiar la UAT Casimcea, județul Tulcea, de către Curtea de Conturi. Printre altele, s-a constatat efectuarea de plăți, fără temei legal, din bugetul UATC Casimcea prin plata unor amenzi contravenționale, în sumă totală de 23.000 lei, fără a se proceda ulterior la o analiză cu privire la responsabilitățile pentru nerespectarea prevederilor legale sancționate, în vederea dispunerii măsurilor necesare de recuperare în regres a sumelor respective, s-au constatat mai multe aspecte.

În ceea ce privește calitatea în construcții, UAT Casimcea a fost sancționată contravențional, în repetate rânduri, fapt ce a avut ca efect prejudicierea bugetului entității auditate prin plata unor amenzi în sumă totală de 23.000 lei. Având în vedere pierderea suferită de UAT Casimcea ca urmare a plății amenzilor contravenționale, ordonatorul de credite avea obligația de a analiza cauzele care au condus la producerea pierderii, de a stabili persoanele responsabile și de a se îndrepta în regres împotriva acestora, pentru recuperarea prejudiciului produs.

Primarul din Casimcea, acuzat ca a platit mai multe lucrari fictive, achitat definitivComuna Casimcea

Prin decizia emisă de Camera de Conturi s-a constatat plata nelegală efectuată de UAT Casimcea în sumă totală de 164.612,67 lei din fonduri primite de la bugetul de stat prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice pentru realizarea obiectivului de investiții „Modernizarea și dotarea iluminatului public în comuna Casimcea, județul Tulcea”. UAT Casimcea a fost prejudiciată ca urmare a plății unor cantități de lucrări mai mari decât cele efectiv realizate. În urma controlului efectuat a rezultat că valoarea totală a prejudiciului cert este de 164.612,67 de lei.

Instanța a reținut că nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii cu privire la persoana indicată ca autor al infracțiunii și a dispus achitarea lui Gheorghe Țilincă, acuzat de săvârșirea infracțiunii de „nerecuperare a prejudiciilor ca urmare a nedispunerii de conducerea entităţii a măsurilor transmise de Curtea de Conturi. Sentința este definitivă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
17646484143
5/49
20164023815
joker
172536133513