REPLICA ONLINE CONSTANTA

27.4° Constanța Lun., 5 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6812
27.4° Constanța Luni, 5 August 2024 Anul XX Nr. 6812
 

Primarul din Corbu îl apără pe investitorul de pe plajă

Primarul din Corbu îl apără pe investitorul de pe plajă

Replica API 2 februarie 2022 | 00:31 5183

Lucrările la investiția de pe plaja sălbatică Corbu stârnesc controverse! După ce Corpul de Control al prim ministrului a fost sesizat cu privire la investiția de plaja sălbatică de la Corbu, unde un dezvoltator imobiliar trântește un cartier rezidențial, compus din 18 imobile, localnicii nu se lasă nici ei și își apără ‘teritoriile’. În acest sens, constănțenii au făcut o petiție pentru stoparea lucrărilor de pe plaja Corbu. Primarul comunei Corbu, Vasile Lumînare, ne-a declarat că firma a avut toate avizele necesare construirii și că autorizația de construire a fost semnată chiar de el, ‘obligat’ fiind de lege. Totodată, acesta ne-a mai declarat că în zonă sunt trei PUZ-uri, făcute de fosta administrație, ce vizează construcții... pe plajă. Așadar, Ionuț Cristian Rusu, actualul investitor, nu este singurul care ar putea să construiască pe nisip.

Investiția ce vizează construcția a 8 imobile pe plaja sălbatică de la Corbu de care se ocupă societatea Logis Project, deținută de Ionuț Cristian Rusu, a stârnit revoltă printre localnici dar printre politicienii constănțeni. Bogdan Bola a trimis luni, 31 ianuarie, o solicitare expresă către Guvernul României și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor prin care cere să trimită Corpul de Control pe plaja sălbatică de la Corbu, iar mai multe detalii pe acest subiect puteți citi aici: Corpul de Control al prim ministrului intră peste afacerea ”Plaja Corbu”

O ‘Mamaia 2’ plină cu fițoși

O localnică ne-a declarat că au rămas surprinși de investiție și că vor încerca din răsputeri să o blocheze. „Au început să construiască parcă peste noapte și se pare că se grăbesc foarte tare. Nu vom permite ca plaja noastră să fie afectată de astfel de investiții. Din plajă sălbatică se va transforma într-o ‘Mamaia 2’, plină cu fițoși, va fi mult mai aglomerat, gălăgie și fauna va fi distrusă complet. Asta e doar începutul. Dacă i se permite acestui om să continue construcția aici, ne-au nenorocit. Din câte știm, noi, locuitorii, autorizațiile au fost date de fostul primar și acum, actualul ne spune că nu mai are nicio putere”, ne-a declarat o localnică.

PUZ-ul permite investitorului să construiască acolo

Primăria Corbu se apără spunând că au fost obligați să permită începerea construcțiilor, deoarece dezvoltatorul a prezentat toate avizele necesare emise de instituțiile statului. „Certificatul de Urbanism a fost dat de vechea conducere. Într-adevăr, Autorizația de Construire a fost semnată de mine, dar dacă aveau toate avizele în legalitate eu am avut 30 de zile în care a trebuit să semnez Autorizația de Construire. Dacă tu vii cu toate actele în regulă, Primăria este obligată să emită autorizația. Legea e clară. Acolo sunt trei PUZ-uri care au trecut prin proceduri, au fost aprobate, sunt de acum câțiva ani de zile. Oricine va depune documente ce se încadrează în PUZ poate construi. Vom da autorizațiile conform PUZ-ului. Dacă au fost avizate pentru construcții, conform legii, trebuie respectate.”, a declarat pentru Replica, Vasile Lumînare, primarul din comuna Corbu.

Captură video Protv

Localnicii au făcut o petiție

Totul s-a concretizat, se pare, într-o petiție a cărei număr de semnături este în continuă creștere. Autoarea petiției este Carmen Miu.

Captură petiție

Iată textul petiției

Pe nisipul plajei din Corbu, în zona rezervației biosferei Deltei Dunării, în sezonul rece (oare de ce?), au început să se înalțe construcții. Ceea ce frizează absurdul, este faptul că aceste construcții, deși sunt într-o arie protejată, nu sunt considerate ilegale ci au toate autorizațiile! Conform informațiilor de pe pagina de Facebook @ARBDD · Organizaţie pentru protecţia mediului înconjurător, zona – alături de plajele de la Vadu și Midia – are statut de „Sit Natura 2000” incluzând habitate specifice și specii de interes conservativ deosebit de valoroase la nivel european și mondial.

Panou montat de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării pe plajă

La ce asistăm? La un dezastru. O oază de liniște își trăiește sfârșitul, zgomotul utilajelor grele alungă viețuitoarele, roțile distrug vegetația într-o deplină legalitate care încalcă normalitatea sau ce înțelegem noi prin normalitate, cei care avem încredere în justiție și în legi.

Deși, conform prevederilor legislative, în zonele protejate nu sunt permise construcții care afectează habitatul, investitorul a obținut toate avizele pentru ridicarea complexului turistic, atât de la Agenția pentru Protecția Mediului, de la Rezervația Biosfera Delta Dunării, cât și de la Primăria Corbu. Primarul comunei afirmă că putea fi acuzat de abuz în serviciu în cazul care nu ar fi emis Autorizația de construire, dar la fel de bine putea să facă sesizări cu privire la ilegalitatea construirii în această zonă. Un efort, din partea celor care iubesc plaja sălbatică de la Corbu, de a semna această petiție, poate fi o soluție de a stopa dezastrul, dar și orice alte inițiative similare care pot afecta ariile naturale protejate.”

Petiția poate fi consultată, aici:

Stoparea construcției de pe plaja Corbu și readucerea terenului la starea inițială

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Marian Galbinasu este vinovat
1
0
Fagadau a fost seful CNZC. Zona Costiera, 2o17. O veselie de comisie, cu o singura voce care a obiectat. Degeaba.
1
0
Orice om asi da seama ca nea primarul a luat material, pai cu cine sa tina ma?
3
0
Poate sunt vilele lui Base.
3
3
Normal ca il apara, doar a spaguit bine...
13
0
pai asta si cu viceprimarul detin tot terenul de pe malul marii ,urmariti reportajul recorder sa va lamuriti cu primarul de la corbu
10
0
Bine ca va place mizeria ascunsa sub denumirea de zona salbatica
3
9
Cat o fi fost spaga ? Dar ala care a fost la APM, parca Bola il cheama, de ce nu e legat ?
9
2
cartierul ala are utilitati are canalizare ? cum urca kkt-ul dealul ala sau e deversat in mare ?
23
0
Dar de ce nu si-a dat demisia domnul Primar daca a vazut ca e in neregula cu avizele. Ia sa-l mai stranga putin de oua! Se pare ca este si el in hora hotilor.
29
0
IN CUCOANELE DE LA REPLICA , SI IN CARACTERELE VOASTRE NEPERMISE !
12
14
nu stiu cine mai e primar in Corbu sau cand s-a dat autorizatia de construire, dar se poate anula foarte usor in instanta, nu mi se pare normal sa distrugem natura, si un amarat daca er vrea o concesiune a unui teren sa-si faca o casa nu te lipesti deloc. Marsavii la greu si spagi nu mai vorbim.
30
1
AVIZELE DE LA PROTECTIA MEDIULUI AU FOST DATE PE REPEDE INAINTE CU INCALCAREA TUTUROR LEGILOR POSIBILE SI ALE NORMELOR DE BUN SIMT. INSPECTORUL CARE LE-A DAT CHIAR MERITA PE BUNE ANI GREI DE PUSCARIE DACA DNA VREA SA VADA CE S-A INTAMPLAT CU ADEVARAT. EL SI CU DIRECTORUL CARE AU SEMNAT TREBUIE SA INFUNDE PUSCARIA. CAZ MAI CLAR CA ASTA NU POATE EXISTA. DOAR SA SE VREA CA SA NU MAI INDRAZNEASCA SI ALTII SA PROCEDEZE LA FEL.
43
3

REPLICA



LOTO

6/49
9322182036
5/49
169403822
joker
3542312303