REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Primarul Mangaliei încearcă, din nou, să-i vândă un teren din Portul Turistic consilierului Moldovan

Primarul Mangaliei încearcă, din nou, să-i vândă un teren din Portul Turistic consilierului Moldovan

Ana Maria LIPAN 14 noiembrie 2023 | 00:00 7016

Radu Cristian încearcă din nou să îi vândă consilierului local Dan Moldovan terenul pe care se află restaurantul Maritimo Lounge, din Portul Turistic. În vara acestui an, a mai existat o tentativă de tranzacție, care a eșuat după ce proiectul de hotărâre nu a obținut un numărul de voturi favorabile necesar. Edilul nu se lasă însă și l-a reintrodus pe ordinea de zi a ședinței ordinare, care va avea loc pe 15 noiembrie a.c.

Primarul Mangaliei incearca, din nou, sa-i vanda un teren din Portul Turistic consilierului MoldovanCristian Radu, Dan Moldovan

Consilierul local Dan Moldovan, din Mangalia, vrea să pună cu orice preț mâna pe terenul unde este amplasat restaurantul Maritimo, din Portul Turistic, care aparține firmei administrată de soția sa. În vara acestui an a mai existat o încercare de vânzare a imobilului, în baza unui proiect de hotărâre inițiat chiar de edilul municipiului, Radu Cristian.

Primarul Mangaliei incearca, din nou, sa-i vanda un teren din Portul Turistic consilierului MoldovanDan Moldovan

Planul nu a avut succes însă, în ciuda sprijinului consilierilor liberali, nereușind să obțină un număr suficient de voturi favorabile. 

Primarul Mangaliei incearca, din nou, sa-i vanda un teren din Portul Turistic consilierului MoldovanRadu Cristian 

În luna noiembrie însă, proiectul a fost reintrodus pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local Mangalia. Rămâne de văzut dacă de data aceasta va reuși să finalizeze tranzacția.  

Contractul a luat naștere pe 23.06.2009, valabil 10 ani, cu termen de prelungire pe încă 5 ani, la cererea contractantului. Așadar, pe 23.06.2019 a expirat contractul de închiriere, actul adițional de prelungire a fost încheiat pe 18.12.2019, adică după 6 luni de când expirase. Tot în decembrie 2019 a fost cumpărată construcția provizorie de o altă firmă și s-a făcut actul adițional de prelungire direct pe firma aceea.

Istoria terenului

Concret, terenul, care a dat naștere de-a lungul timpului la mai multe scandaluri, a fost concesionat, încă din anul 2009, de pe vremea administrației Tusac, de către societatea LGV Invest Quality, pe o perioadă de 10 ani. Aceeași firmă a construit și binecunoscutul restaurant Maritimo Lounge. 

Interesant este că, în 2019, anul în care contractul de concesiune a expirat, LGV Invest Quality a vândut, restaurantul unei alte societăți, Naby Estival Maritimo, administrată de doi foşti consilieri locali în mandatul aceluiaşi controversat edil. La doar câteva zile după finalizarea acestei tranzacții, în ciuda faptului că situația terenului era încă nereglementată, contractul de închiriere a fost „transferat“ către cealaltă firmă, luându-se, totodată, act de intervenirea contractului de vânzare cumpărare din 16.12.2019 încheiat între SC LGV Invest Quality SRL şi Naby Estival Maritimo SRL. 

Primarul Mangaliei incearca, din nou, sa-i vanda un teren din Portul Turistic consilierului MoldovanRestaurantul Maritimo Lounge & Bar

Legalitatea acestei proceduri a fost pusă la îndoială de un consilier local PSD, care considera că, înainte de votarea proiectului prin care aceasta a fost aprobată, era necesar să fie reglementată situația terenului, care aparține patrimoniului municipiului.

Marius Ciobănel a contestat hotărârea de consiliu în instanță și a câștigat, judecătorii din Constanța dispunând anularea acesteia, catalogând-o drept nelegală. „Admite cererea formulată doar de reclamantul Ciobănel Marius în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Local al Municipiului Mangalia. Anulează HCL 327/18.12.2019 privind reglementarea situației juridice a imobilului – teren în suprafață de 800 mp situat în Mangalia, str. Portului, nr 84, incinta port “, se arăta în decizia instanței.

Nereguli în serie

În hotărârea adoptată de consilierii locali în 18 decembrie 2019 s-a constatat tacita relocaţiune privind contractul de închiriere 3835 din 23.07.2009 încheiat cu SC LGV Invest Quality, considerându-se încheiată o nouă locaţiune în condiţiile celei vechi, inclusiv în privinţa garanţiilor, până la încheierea unui act adițional cu noua parte contractantă. 

Primarul Mangaliei incearca, din nou, sa-i vanda un teren din Portul Turistic consilierului MoldovanReferatul de aprobare al proiectului de vânzare

S-a luat act de intervenirea contractului de vânzare cumpărare din 16.12.2019 încheiat între SC LGV Invest Quality SRL şi Naby Estival Maritimo SRL, ce are ca obiect vânzarea întregului drept de proprietate asupra construcţiei fără fundaţie, constând într-un cort pe structură metalică cu prelate, ignifugă, din PVC. Aprobarea unui act adițional privind modificarea părţilor contractante, respectiv Municipiul Mangalia în calitate de locator şi Naby Estival Maritimo SRL în calitate de locatar, a cuantumul de 7893 euro pe an fără TVA, precum şi prelungirea pentru o perioadă de 5 ani.

Pe lângă nelegalitatea întregii proceduri, dovedită în instanță, problemele au continuat să apară chiar și după expirarea contractului de închiriere, pe data de 23 iunie 2019. Actul adițional de prelungire a închirierii a fost încheiat abia pe 18 decembrie 2019, adică la aproximativ 6 luni de la expirarea lui, perioadă în care Naby Estival Maritimo a continuat să folosească terenul în mod nelegal. Potrivit reglementărilor în vigoare, Primăria Mangalia trebuia să acționeze la momentul respectiv prin emiterea unei Decizie de Impunere pentru Ocuparea Domeniului Privat, obligând societatea controlată de Moldovan să plătească circa 427.200 lei, luând în considerare tarifele din 2019. 

Primarul Mangaliei incearca, din nou, sa-i vanda un teren din Portul Turistic consilierului MoldovanNoul proiect de hotărâre

Cum nu a existat însă o inițiativă a administrației locale de recuperarea a banilor datorați, societatea și-a continuat activitatea nestingherită, bucurându-se de cele 6 luni de folosință gratuită! Moldovan nu s-a mulțumit însă cu simpla concesionare a terenului și e hotărât să îl cumpere, contra sumei de 272.052 de euro, estimată de evaluatorul SC Dobrogea Eval SRL. Un alt aspect ignorat de administrația locală este faptul că, potrivit Planului Urbanistic General, modificat în anul 2019, zona unde este amplasat terenul face parte din categoria spațiilor verzi, care, potrivit legislației, nu pot fi înstrăinate. 

Date despre Naby Estival Maritimo

Firma Naby Estival Maritimo a fost înființată în anul 2019, cu doar câteva luni înainte de a încheia tranzacția terenului din Portul Turistic, și are ca principal obiect de activitate restaurantele. Administratorul firmei este Moldovan Marcela, nimeni alta decât soția lui Dan Moldovan, iar beneficiarul este Ciuciumis Maria. În anul fiscal 2022, firma a raportat o cifră de afaceri de 4.154.134 de lei, un profit de 930.041 de lei, dar și datorii ce se ridică la suma de 455.129  de lei. 

Primarul Mangaliei incearca, din nou, sa-i vanda un teren din Portul Turistic consilierului Moldovan

Conducerea societății a suferit de-a lungul timpului modificări, care au ajuns să stârnească un adevărat război între asociați. Menționăm că bazele sale au fost puse de Naby Estival Maritimo SRL a fost înfiinţată în 2019, cu câteva luni înainte de a se efectua tranzacţia, de Ionel Negrea, fost consilier local în mandatul lui Claudiu Tusac, şi partener de afaceri cu Tusac, şi de Maria Ciuciumiş, care este soacra consilierului local Dan Moldovan. La un moment dat însă, au apărut neînțelegeri între cei doi afaceriști, nașul Negrea și finul Moldovan. Cel dintâi a rămas fără funcția de administrator, anul trecut, iar acum Negrea a ieșit de tot din firmă. Semn că între naș și fin nu a mai existat nicio cale de reconciliere. Așa se face că singurul asociat în firma Naby Estival Maritimo SRL a rămas soacra lui Moldovan, Maria Ciuciumiș, iar administrator Marcela Moldovan, posibil si a consilierului local Moldovan.  Prețul cesiunii acțiunilor a fost de 150.000 euro.

Finul Dan Moldovan, traseist politic

Finul Dan Moldovan, fost consilier local în Mangalia, nu s-a lecuit de politică! De la PD la PDL, apoi la PSD… a ajuns la Pro România, din partea căruia a și candidat, la alegerile din septembrie 2020, pentru poziția de primar! Moldovan s-a plimbat și prin PRU, însă s-a reorientat rapid.

Moldovan a avut o relație bună cu Claudiu Tusac, fostul edil, despre care vocile critice spun că ar fi fost un prieten de nădejde, care nu și-a lăsat niciun apropriat fără un teren într-o zonă de interes. În 2017, acesta i-a închiriat lui Dan Moldovan, de fapt, soacrei sale, terasa Bicaz din Olimp, obţinând, ulterior, şi bucata de plajă.
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
La puscarie!
1
0
in Mangalia se protejeaza de militieni si procurori care mananca de la hotzi.Exemplul Radu este dovada acestei stari de fapt. Furturile din primarie raman necercetate si pedepsite.
2
0
Ce mistouri cu Constitutia tarii ! Cum se pi..se toti pe aceasta Constitutie .Cum adica nu este clara situatia terenului care face parte din domeniul public national ? Sunt magistratii sanatosi sau desfiintati dracului toate legile
8
0
votam aur să scăpăm de jeggul hot care a vândut tot a dărâmat tot și nu a mai făcut nimic un infect de om
7
6
Pe cand vedem constructii si in mare?Sa nu avem si noi Dubaiul nostru!!
6
1
Pe bune ? Chiar voi toti cei care locuiti si munciti si platiti taxe in mangalia nu stiti ca toate terenurile mai bune din oras si statiuni sun t ote date sub diferite forme si contracte lui Maganu, Moldovan, Bociog, Minca, Sebat, Petcu, Iorgus, Becheru, ANgelescu Dragos, Foleanu, Tanase, Linica , Cabuz, Silviu Peco, Ciobanel . DA . sunt date si date cred ei ca vor ramane. DE CE ? Pentru ca oamenii sunt smecheri si stiu cum sa manevreze mintea oamenilor de rand si sa se victimizeze in fata organelor de ancheta ! Dar, tic-tac, tic-tac pentru toti. Nu este departe momentul adevarului pentru ca cineva (nu spun cine ) are toate dovezile pentru a rasturna situatia mincinoasa si paguboasa in care se afla orasul. Multi se vor cai . Si ei stiu dar ne cred si va cred p****i. Asteptarea este si ea o strategie . Credeti-ma ! Toti legistii Mangaliei si imaculatii vor avea nevoie de pixuri multe sa scrie asta daca nu vor alege sa muteasca, este o procedura recunoscuta de lege. Va urma ! Ce? ...
12
0
Asta dacă mai rămâne iar primar va vinde inclusiv primaria, se considera stăpânul acestei urbe, asa ca alegeti-l în continuare !
12
0
Restaurantul lui Maganu la cati metri de mare este?Facem gura pentru locatiile lui Becheru ,dar a lui Maganu nu.Haid sa fim corecti pana la capat!!!
14
1
Pai vor veni alegerile și parca vad ca tot Radu iese. Cum? Cu ajutorul slugilor de la PSD care îi votează tot lui Radu pentru ca au și ei interese de rezolvat. Ciobanel, Tase și Minca de la muzeul antipa. Mai nou Moldovan vrea și la AUR, deci tot înainte.
12
0
Sa ii f.ut in gura ,, in ordine pe primarelul Mangaliei, pe poponarul Dan moldovan si pe curvetele de nevasta sa ! Asa sa ne ajute Dumnezeu !
15
0
Ozzy nu face scandal la cort ca a incasat de la Moldovan. Saracu, datorii mari, venituri mici....
7
1
Acolo este asociat cu Dan Moldovan primarul Radu Cristian. Dan Moldovan este sluga sa umila in Consiliul Local, voteaza cu doua maini ce ii cere primarul. Radu Cristian nu scapa nici o ocazie sa devina asociat cu oricine are ceva de aprobat in primarie.
8
0
AUR! Mai repede.
10
5
Acolo tot ce se va face va avea urmări nasoale. Imi place ca ozzy opozantul de forma face galagie la un cort, dar nu vede betoanele lui Maganu de langa cort. Cat de p***t sa fi sa crezi ca un fost vameș s-a transformat in bunul samaritean. Cum e si cu Sosoaca care a aparut asa peste noapte pana atunci curgea lapte si miere in Romania ....
15
0
Daca era primar la Nesebar...nu mai era.Dar Nesebarul e in Bulgaria.Acolo traiesc bulgari.Care stiu ce sa faca cu primarii lor.
13
0
Lui Radu îi reușesc toate mizeriile. Iar cea mai mare mânărie este construcția lui Becheru . La 10 metri de apa mării. Radule nenorocitule pe mandatul tău se petrece. Câți bani ai luat să închizi ochii?
18
0
Parca nu se construia la 300 m de mare .
20
0
Boul asta se tot straduieste sa fie penal si nu reuseste. Are nevoie de Ajutor.
17
0

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016