REPLICA ONLINE CONSTANTA

2.4° Constanța Lun., 21 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6889
2.4° Constanța Luni, 21 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6889
 

Primele rezultate ale alegerilor din R. Moldova: Maia Sandu se află pe primul loc. Video

Primele rezultate ale alegerilor din R. Moldova: Maia Sandu se află pe primul loc. Video

Virgil STOIAN, A.F. 21 octombrie 2024 | 00:00 1995

Cetățenii Republicii Moldova sunt chemați la urne duminică pentru două voturi importante: primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024, 11 candidați fiind înscriși în cursa pentru președinția Moldovei, și referendumul de schimbare a constituției, în vederea aderării la Uniunea Europeană. Update: Maia Sandu se află pe primul loc,intră în turul 2.

Primele rezultate ale alegerilor din R. Moldova: Maia Sandu se afla pe primul loc. VideoMaia Sandu

În acest moment sunt 472 de oameni care au votat și toți au luat buletine și pentru alegerile prezidențiale și pentru referendum. Ne așteptăm la un număr mai mare, întrucât în 2020, au fost 800 de oameni, însă estimarea noastră este că până la închiderea urnelor să vină peste 1000 de oameni. Nu avem o listă oficială cu alegătorii însă avem 3500 de buletine, atât la prezidențiale cât și la referendum. Secția de vot se închide la 21, cu posibilitate de prelungire cu încă două ore, daca va fi nevoie. Până în acest moment nu au fost incidente. ” a transmis Vasile Cataragă, președintele secție de votare de la Constanța, pentru Replica.

Primele rezultate ale alegerilor din R. Moldova: Maia Sandu se afla pe primul loc. Videoimagini de la secția de votare din Constanța

ACTUALIZARE ora 23.38: După procesarea peste 70% din procesele verbale la referendumul pentru aderarea la UE, cifrele arată că 55,3% dintre alegători au votat „NU”, iar 44,6% – „DA”. 

Primele rezultate ale alegerilor din R. Moldova: Maia Sandu se afla pe primul loc. Video

În ceea ce privește alegerile prezidențiale, după centralizarea a 68% din procesele verbale, Maia Sandu rămâne pe primul loc, fiind urmată de candidatul socialiștilor, Alexandr Stoianoglo. Cei doi se vor confrunta cel mai probabil în turul II, peste două săptămâni.

Primele rezultate ale alegerilor din R. Moldova: Maia Sandu se afla pe primul loc. Video

ACTUALIZARE 22.40: Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova a anunțat duminică seara că a început centralizarea rezultatelor preliminare ale alegerilor prezidențiale din 2024. Primele rezultate au provenit din centralizarea datelor din localitățile mici rurale, în timp ce cele din secțiile mai mari din orașe încă sunt procesate. De aceea, primele date oficiale din Republica Moldova nu indică, în acest moment, cu adevărat rezultatele alegerilor. Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova a început să publice rezultatele parțiale ale scrutinului prezidențial. Astfel, după centralizarea a 22% din totalul proceselor verbale, Maia Sandu se află pe primul loc, cu peste 33% din voturi.

Rezultate parțiale alegeri prezidențiale Republica Moldova, după numărarea a 22% din voturi:

Primele rezultate ale alegerilor din R. Moldova: Maia Sandu se afla pe primul loc. Video

Dacă aceste rezultate se păstrează, peste două săptămâni va fi organizat turul II al alegerilor prezidențiale.

În ceea ce privește referendumul privind aderarea la UE, rezultatele după numărarea a 43% din voturi sunt următoarele:

Primele rezultate ale alegerilor din R. Moldova: Maia Sandu se afla pe primul loc. Video

ACTUALIZARE 22.00: Două secții de votare din București și două din Moscova au programul prelungit până la ora 23.00, scrie presa de peste Prut. Totodată, și în trei secții de vot din Chișinău a fost prelungit programul până la ora 22.00, scrie Agora.md.

Secțiile de votare s-au închis oficial

ACTUALIZARE 21.00: Secțiile de votare s-au închis în Republica Moldova. Peste 1.155.000 de moldoveni au reușit să voteze până la această oră, ceea ce înseamnă 51,40% din numărul total de alegători. La București, programul a fost prelungit cu două ore, deoarece mulți oameni se aflau încă la coadă.

Când sunt anunțate primele rezultate

ACTUALIZARE 20.30: Secțiile de votare se vor închide la ora 21.00, mai puțin în situația în care încă sunt oameni la coadă care nu au reușit să-și exprime opțiunea. De exemplu, la București, programul a fost prelungit, mulți oameni fiind încă la coadă. Fostul ministru moldovean al Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a postat pe Facebook imagini cu coada, surprinse cu o oră și jumătate înainte de închiderea secțiilor de votare.

Primele rezultate preliminare ale alegerilor vor fi anunțate la ora 22:00, într-o intervenție live a reprezentanților Comisiei Electorale Centrale (CEC), potrivit Ziarul de Gardă.

Prezența la vot, la alegeri și referendum, a depășit 50%

ACTUALIZARE 19:39: Prezența la vot la alegerile prezidențiale și la referendumul pentru aderarea la UE din Republica Moldova a depășit 50%, conform datelor centralizate de Comisia Electorală de la Chișinău. Pragul pentru referendum a fost atins

A fost atins pragul pentru referendumul pro-UE din Republica Moldova

ACTUALIZARE 19.10: Pragul pentru referendumul pro-UE din Republica Moldova a fost atins, cu două ore înainte de închiderea urnelor. Astfel, duminică, la ora 19, au votat 42,44% din numărul total al alegătorilor. Pragul pentru validarea referendumului constituțional este de o treime (33,3%) din numărul total al alegătorilor din Republica Moldova. Prezența la vot în Republica Moldova a ajuns la 48,55%

ACTUALIZARE 19:00: Prezența la vot la alegerile prezidențiale și la referendumul pro-UE din Republica Moldova a fost de 48,50%, conform datelor centralizate de către Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova. Astfel, prezența la vot a depășit-o pe cea înregistrată în turul 1 al alegerilor prezidențiale din 2020. Potrivit alegeri.md, prezența la vot a fost atunci de 48,54%.

ACTUALIZARE 18.00: Cu câteva ore înainte de închiderea urnelor, Maia Sandu, care candidează pentru un nou mandat, a lansat un nou îndemn pentru oameni să iasă la vot, într-un live pe pagina sa de Facebook. „Vreau să mă adresez și celor care nu au ajuns încă la secțiile de vot. Nu stați deoparte. Veniți alături de toată țara, veniți alături de toată comunitatea noastră mare și frumoasă. Ieșiți la vot! Votați pentru voi, votați pentru familiile voastre, votați pentru țara noastră”, a transmis Maia Sandu.

32,11% participare la referendum

ACTUALIZARE 17:10 Peste un milion și 143 de mii de alegători și-au exercitat până la această oră dreptul la vot în cadrul alegerilor, ceea ce reprezintă o prezență la vot de peste 43% din numărul alegătorilor înscriși pe listele electorale. Până la ora 15:00, un număr de 907.594 de votanți au participat la referendumul constituțional în vederea aderării Republicii Moldova la UE, ceea ce reprezintă o rată de 32,11%, a declarat președinta Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova, Angelica Caraman, citată de Moldpres. Pragul pentru validarea referendumului este de o treime (33,3%).

ACTUALIZARE 17:00 Peste 70 de incidente au fost înregistrate la secţiile de votare din Republica Moldova până la ora 15.30, conform blanţului anunţat de Poliţie.  În 14 cazuri este vorba de fotografierea buletinului de vot, potrivit deschide.md.  

În cazul a cinci persoane a fost vorba de deteriorarea buletinelor de vot, iar la 10 persoane a fost vorba de agitaţie electorală.  Totodată, au fost documentate 8 cazuri de transportare organizată a alegătorilor şi 6 cazuri de afişaj electoral neautorizat.

ACTUALIZARE 16:00 Aproape 40% dintre moldoveni au votat până la ora 16.00, adică aproximativ 1.114.000 de persoane. După amiază ai ieșit la vot și votanții mai tineri, segmentul 36-45 (de ani) depășind segmentul 46-55. În continuare prezența femeilor este mai puternică - peste 54%.  În municipiul Chișinău prezența se apropie și ea de 40%  Cifrele de mai sus reprezintă date în timp ral de la CEC.md. Întrucât datele pentru referendum se numără manual, există o întârziere între raportarea totală și cea pentru referendumul european.  

În ceea ce privește rata de participare la referendumul republican constituțional, datele se colectează din teritoriu de la birourile electorale ale secțiilor de votare, iar raportarea se face manual, prin numărarea semnăturilor din listele electorale și transmiterea prin telefon și email a datelor. De aici rezultă întârzierea raportării cifrelor pentru referendum. Până la ora 12.00, la referendum au participat 442.331 de persoane, ceea ce reprezintă 16,14%.

Maia Sandu: „Ieșiți la vot, votul fiecăruia e important”

ACTUALIZARE 15:00 Peste un milion de cetățeni au votat deja la alegerile din Republica Moldova, depășind pragul de prezență de 35%. În continuare, femeile au votat în număr mai mare decât bărbații (54% - 46%). În străinătate au fost exprimate aproape 120.000 de voturi.

ACTUALIZARE 13:45 Peste 830.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova şi-au exercitat dreptul la vot, pe teritoriul ţării, adică aproximativ 30% dintre cei cu drept de vot. Se observă că s-a modificat în continuare structura demografică – circa 53,5% dintre votanți sunt femei. Peste jumătate dintre cei de 65 de ani au votat în timp ce în rândul tinerilor cifrele sunt destul de modeste.

Primele rezultate ale alegerilor din R. Moldova: Maia Sandu se afla pe primul loc. Video

ACTUALIZARE 12:10 Candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, care aspiră pentru un nou mandat de Președinte al Republicii Moldova, și-a exercitat dreptul la vot în jurul orei 11:00. La secția unde a votat Maia Sandu au venit susținători, jurnaliști moldoveni, dar și internaționali. S-a creat chiar și o îmbulzeală la fața locului, iar preț de câteva minute, Maia Sandu nu și-a putut începe discursul.

Primele rezultate ale alegerilor din R. Moldova: Maia Sandu se afla pe primul loc. Video

Eu am votat anume pentru că moldovenii trebuie să își determine soarta. Nu alții, nu banii murdari, nu minciunile, ci voința poporului. Eu am votat pentru ca Republica Moldova să poată să se dezvolte în pace și libertate, pentru ca Moldova să poată să-și construiască viitorul pe care și-l dorește și îl merită. Ieșiți la vot, votul fiecăruia e important. Votul este alegerea pentru cum vei trăi începând cu ziua de mâine”, a declarat Maia Sandu.

Prezență la vot - aproape 20%

ACTUALIZARE 12:00 Aproape 550.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova şi-au exercitat dreptul la vot, pe teritoriul ţării, în primele cinci ore de la deschiderea urnelor, adică aproximativ 20% dintre cei cu drept de vot.
Ora 11.00: peste 370.000 de voturi

ACTUALIZARE 11:10 Peste 370.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova şi-au exercitat dreptul la vot, pe teritoriul ţării, în primele patru ore de la deschiderea urnelor, adică aproximativ 13% dintre cei cu drept de vot.

Majoritatea, aproape 51,5%, sunt femei. Cea mai activă categorie de vârstă este 56-65 ani, urmată de 66-75 și 46-55. Acest lucru înseamnă că peste un sfert din cetățenii cu drept de vot între 56 și 75 de ani au votat déjà.
Peste 230.000 de votanți la ora 10.00

ACTUALIZARE 10:17 Peste 230.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova şi-au exercitat dreptul la vot, pe teritoriul ţării, în primele trei ore de la deschiderea urnelor.

Majoritatea, aproape 51%, sunt femei. Cea mai activă categorie de vârstă este 56-65 ani.

În afara ţării au votat peste 9.000 de persoane.

Ciolacu: Sunt convins că Moldova va fi cu un pas mai aproape de UE

ACTUALIZARE 10:11 Premierul Marcel Ciolacu a transmis, duminică, un mesaj în ziua „istorică” a votului din Republica Moldova. Moldovenii îşi aleg preşedintele şi decid dacă vor să intre în Uniunea Europeană.

O zi istorică pentru Republica Moldova. Sunt convins că, la finalul ei, Republica Moldova va fi cu un pas mai aproape de Uniunea Europeană - acolo unde ne putem construi împreună viitorul”, a scris premierul Marcel Ciolacu, duminică, pe Facebook.
Peste 100.000 de votanți la ora 9.00

ACTUALIZARE 09:15 Peste 100.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova şi-au exercitat dreptul la vot, pe teritoriul ţării, în primele două ore de la deschiderea urnelor.

Majoritatea, peste 51%, sunt femei. Cea mai activă categorie de vârstă este 56-65 ani.

În afara ţării au votat peste 9.000 de persoane.
55.000 de votanți până la ora 8.00

ACTUALIZARE 08:45 Până la ora 08:00, aproximativ 55.000 de oameni și-au exercitat dreptul la vot. Potrivit președintei Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angela Caraman, toate secțiile de votare din țară și-au început activitatea la ora 7:00, inclusiv cele 30 de secții organizate pentru alegătorii din stânga Nistrului, unde procesul de vot a început fără incidente.
A călătorit 1.300 de km pentru a vota

ACTUALIZARE 08:07 Ludmila Vizdoagă este prima moldoveancă care a votat la alegerile prezidențiale și la referendumul privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană din 20 octombrie, anunță reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe (MAE) într-un comunicat, scrie ZiaruldeGardă.

Ludmila este stabilită de mai mulți ani în Republica Coreea și a călătorit nu mai puțin de 1300 de km din Daejeon, orașul unde este stabilită, până la Seul și de acolo la Tokio.

„Dedicarea ei ne amintește că fiecare vot contează, indiferent cât de departe ne aflăm. Moldova are nevoie de vocea fiecărui cetățean, oriunde s-ar afla. Mulțumim, Ludmila, pentru acest exemplu de spirit civic! Așteptăm conaționalii noștri din Japonia, Coreea și regiunea Asiei de Est pentru participare la alegeri”, menționează reprezentanții MAE.
Buletine de vot în șase limbi

ACTUALIZARE 07:52 Din cele 2.221 de secții de votare, 234 au fost deschise pentru cetățenii aflați în străinătate, iar alte 30 – pentru cetățenii din Transnistria, informează Deschide.md.

În total, pentru scrutinul prezidențial și referendum au fost tipărite peste 7 milioane de buletine de vot, în șase limbi: limba română, rusă, ucraineană, bulgară, găgăuză și rromani.
Secțiile de votare s-au deschis la 7.00

Republica Moldova organizează pe 20 octombrie 2024 alegeri prezidenţiale. Este cel de-al cincilea scrutin prezidenţial de la declararea independenţei în care preşedintele se alege direct, prin sufragiu (drept de vot) universal (o bună perioadă de timp, preşedintele a fost ales de către Parlament).

Concomitent cu alegerile prezidenţiale se va desfăşura şi un referendum la care cetăţenii au de răspuns la întrebarea: „Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

În ziua alegerilor prezidențiale, pe 20 octombrie, au drept de vot cetățenii cu vârsta de cel puțin 18 ani împliniți până în ziua alegerilor, inclusiv.

Urnele de vot s-au deschis la ora 7:00 dimineața și se închid la ora 21:00.
Campania electorala s-a încheiat pe data de 18 octombrie 2024, ora 23:59

Vineri, 18 octombrie, până la ora 23:59, a fost ultima zi în care au fost permise acțiunile de campanie electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum care vor avea loc în această duminică. Sâmbătă, dar și în ziua alegerilor, campania electorală este interzisă.

Campania electorală în ziua alegerilor și în ziua precedentă constituie contravenție administrativă și se sancționează. În cazul persoanelor fizice se aplică amendă de la 40 la 60 de unități convenționale, iar în cazul persoanelor juridice – amendă de la 100 la 150 de unități convenționale.
Secții de votare deschise în România pentru cetățenii moldoveni

Pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova, Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis deschiderea mai multor secții de votare și în România, pentru cetățenii moldoveni aflați pe teritoriul țării. Astfel, în România vor fi 16 secții de votare pentru alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană (UE).

Trei din cele 16 secţii de votare vor fi deschise în Bucureşti. Două vor fi în incinta Autorităţii Electorale Permanente şi una în sediul Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor.

Câte două secţii de votare vor fi deschise în Cluj şi Iaşi.

Câte o secție de votare pentru cetățenii din Republica Moldova va fi amplasată și în orașele: Braşov, Sibiu, Craiova, Bacău, Constanţa, Oradea, Galaţi, Suceava şi Timişoara.

Alegătorii sunt aşteptaţi la urne duminică, 20 octombrie, între orele 7.00 şi 21:00.

Adresele secțiilor de votare deschise pe teritoriul României pentru scrutinul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova:

    Cetățenii din Republica Moldova care se află pe teritoriul României vor putea vota în locațiile: București (o secție): incinta Autorității Electorale Permanente, str. Stavropoleos nr. 6;
    București (două secții): incinta Autorității Electorale Permanente, str. Eugeniu Carada, nr. 1, sector 3;
    Cluj-Napoca (două secții): Casa de Cultură a Studenților, Piața Lucian Blaga nr. 1-3;
    Iași (o secție): Casa de Cultură a Studenților, str. Vasile Conta nr. 30;
    Iași (o secție): Școala primară Gheorghe Asachi, bulevardul Ștefan cel Mare și Sfînt nr. 64;
    Brașov: Casa de Cultură a Studenților, str. Memorandumului, nr:39;
    Sibiu: Școala Gimnazială Regina Maria, str. Zaharia Boiu nr. 1;
    Timișoara: Colegiul Național de Artă „Ion Vidu”, str. Cluj nr. 12;
    Craiova: Universitatea din Craiova, str. A.I.Cuza nr. 13;
    Oradea: Colegiul Economic „Partenie Cosma”, str. Armatei Române, nr. 1F, Corp A;
    Suceava: Universitatea „Ștefan cel Mare Suceava”, str. Universității nr. 13;
    Bacău: Universitatea „Vasile Alecsandri”, Calea Mărășești nr. 158;
    Galați: Universitatea „Dunărea de Jos”, str. Domneasca nr. 47;
    Constanța: Universitatea „Ovidius”, bl. Mamaia nr. 124;

Acte necesare pentru a vota în România

Pentru a vota, alegătorul are nevoie de unul dintre următoarele documente/acte de identitate:

    Buletinul de identitate al cetățeanului Republicii Moldova, care confirmă domiciliul sau reședința temporară a alegătorului pe teritoriul secției de votare;
    Buletinul de identitate provizoriu cu mențiunile privind cetățenia Republicii Moldova, domiciliul sau reședința temporară a titularului;

Video:

.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
p*****a e.tnie moldoveanul. De fapt sunt rusi, la ce te astepti. Paduchii Europei raman paduchi.
0
2
Bravo moldoveni. Ati demonstrat ca nu sunteti asa de idioti ca romanii in privinta mUE
1
0
mUE a luat o la UE
1
0
Iar a intrat handicap atul asta cu yt ul lui si cu like urile false?
4
20
Daca castiga tot maia sandu inseamna ca isi merita soarta
7
31
CAUTA PE Y0UTUBE: "IN SLUJBA MOSCOVEI". BONUS(PR0tvMD):"IN SLUJBA MOSCOVEI. SEFISORII". Cine sunt'tanti Raia/Sasa/Oleg/SvetlanaStanchevici, cateva dintre personajele lNVESTIGATlEl'In slujba Moscovei'? Desi ne indeamna sa v0tam NU la referendumul pro-UE, in viata de zi cu zi, ei se bucura din plin de beneficiile UE. ZdG scrie:'Sasa', care le cere activistilor lui Sor sa v0teze NU la referendum, a candidat la parlamentare(2021) pe lista Partidului'Acasa Construim Europa'care sustinea integrarea europeana a Rep.Moldova. SvetlanaStanchevici, care debiteaza naratiuni false despre UE, cheltuie banii veniti de la Moscova chiar in tarile UE, unde isi organizeaza vacante frecvente. Racolarea si recompensarea cetatenilor angajati in slujba Moscovei in reteaua controlata de IlanSor se realizeaza prin sefiSORi, responsabili pe diferite straturi ale piramidei politice in care troneaza Ilan Sor. Ei sunt cei care au rolul de a coordona procesul de extindere a retelei, de indoctrinare a celor racolati
47
4
Aveti jos CONFIRMAREA ca a comentat TR0LL M0LD0VEAN! Cunoscut drept "RELU"/"RISCU/DORU/JEAN sau simplu, PR0STUL SATULUI, campi0n pa' sate la pr0stie paralimpica, cu pensie de HANDlcap la B0STAN (B0LANzl/ALlENATl-in ruble RUzZesti). TR0LLul M0LD0VEAN "CTIN"care a mazgalit propaganda RUzA in C0MENTARIILE de la mai toate STllRLE despre dronele civile (improvizate si"pilotate"de catre cei aproximativ 300 M0LD0VENI"antrenati"in Rusia si Serbia, pentru destabilizarea MOLDOVEI", precum au aratat aut0ritatiile din ROMANIA si MOLDOVA). Care este scopul lor? Citez: "Scopul nostru de tr0lli rusi e sa manipuIam popuIatia MOLDOVEI in apopierea REFERENDUMULUI ca UE este rau, iar RUzzIA/CHINA/BELARUS/COREEA DE NORD/IRAN (si restul de CANNlBALI pe care ii CASAPESTE ISRAELUL PE UNDE II PRINDE, inclusiv in gauri de serpi), ca astia sunt'C0NSERVAT0RII planetei'. Daca ii pacalim la REFERNDUMUL din 20 octombrie 2024 ca'UE E RAU', apoi MAIA SANDU nu mai are sanse". PE Y0UTUBE: "OPERATIUNE COMUNA POLITIA RM"
47
2
Prezenta la ora asta e de 50% . Daca ar fi si la noi asa jegurile pesediste au o mare problema .
21
3
ar trebui sa se bucure daca baga atatia rusnaci si gagauzi in U.E. Se preface ca nu vrea, dar pe ascuns ar vrea Moldova si Trannistria in U.E. S-ar alatura Ungariei, Slovaciei, Austriei la destabilizarea Romaniei si a U.E.
2
24
Moldova trebuie sa revina la patria mama. Dar nu acum ca patria mama e colonie anericana
12
25
mUE este o creatie a jidovilor americani.
11
32
Nu ne intereseaza. Nu stiu decat sa cerseasca, sa le dea altii bani ca ei n-au chef sa munceasca
8
25
Mwuie ruzziei !!
30
10
SUnt curios daca molodvenii tot batuti in cap sunt sa o voteze pe jidanca aia sau vor vota un roman sa le fie presedinte.
12
30

REPLICA


LOTO

6/49
35124343346
5/49
3628874030
joker
18265381411