REPLICA ONLINE CONSTANTA

30.4° Constanța Vin., 2 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6809
30.4° Constanța Vineri, 2 August 2024 Anul XX Nr. 6809
 

Primele semne care arată că sunteți victima deshidratării, din cauza caniculei: ”Apare întâi roșeața”

Primele semne care arată că sunteți victima deshidratării, din cauza caniculei: ”Apare întâi roșeața”

Andreea VREJOIU 18 iulie 2023 | 00:00 252

A fost sufocant inclusiv pe litoral, cu disconfort termic ridicat și un nivel ridicat de radiații ultraviolete. Pentru cei care au așteptat un an să ajungă la mare și au strâns bani pentru asta, nimic nu a contat. La prânz, când arșița era în toi, plajele erau ticsite de oameni, mulți cu pielea arsă de soare. Degeaba ne avertizează medicii că efectele pot fi nedorite.Primele semne care arata ca sunteti victima deshidratarii, din cauza caniculei: ”Apare intai roseata”

La orele amiezii un termometru așezat pe nisipul din Mamaia indica 57 de grade Celsius. Cu tălpile fripte și pielea din ce în ce mai roșie, oamenii au rămas nemișcați sub soarele arzător. Doar că luciul apei poate amplifica nivelul radiațiilor ultraviolete, iar efectul poate fi devastator pentru piele.

Potrivit specialiștilor, crema de protecție trebuie aplicată pe piele cu cel puțin 15 minute înainte de expunerea la soare, ca să aibă efect. Se recomandă să o folosiți din nou la fiecare doua ore sau după ieșirea din mare ori piscină. Este bine ca pielea să fie protejată până la 6 seara.

Unele aplicații meteo furnizează inclusiv indicele UV pe o scară de la 1 la 11. Și site-ul ANM afișează zilnic harta radiațiilor pe care turiștii o pot consulta.

Mia Stamate, meteorolog: "Avem disconfort termic ridicat, va atinge și chiar depăși valoarea critică de 80 de unități. De asemenea și indicele de radiații ultraviolet este destul de crescut, de 7-8, ceea ce înseamnă că el este înalt spre foarte înalt, se recomandă un grad de protecție extrem."

Irena Smadea – dermatolog: "Apare întâi roșeața. Arsura solară se manifestă, însă, în momentul în care este gravă prin veziculele acelea cu lichid, care sunt foarte periculoase, plus insolație, cu stare de vomă, cu dureri de cap și câteodată se ajunge, datorită deshidratării, la serviciile ATI."

Dacă totuși alegem să stăm la soare la orele prânzului trebuie să bem cât mai multa apă.

Vânzător: "Foarte bine s-a vândut berea, am schimbat trei butoaie până acum. Pe căldura asta toți clienții vin să se hidrateze."

Despina Vafiadis – medic de familie: "Alcoolul deshidratează, oricum ne deshidratăm din cauza căldurii, dacă mai consumăm și alcool ne deshidtrăm și mai tare, pierdem ioni, pierdem sodiu, potasiu, prin transpirație și putem avea tulburări de ritm cardiac, accidente vasculare."

Alcoolul produce dilatația vaselor și poate duce la scăderea tensiunii, astfel că, daca nu exista măsură, o zi de plajă se poate transforma într-o zi la spital, conform știrileprotv.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768