REPLICA ONLINE CONSTANTA

28.4° Constanța Joi, 15 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6822
28.4° Constanța Joi, 15 August 2024 Anul XX Nr. 6822
 

PRIMUL satelit ROMÂNESC va fi LANSAT pe orbită, în iunie, din MAREA NEAGRĂ

PRIMUL satelit ROMÂNESC va fi LANSAT pe orbită, în iunie, din MAREA NEAGRĂ

Replica API 16 martie 2021 | 00:34 3315

Primul satelit românesc va fi lansat în iunie din Marea Neagră, iar România va deveni astfel a unsprezecea țară din lume și a doua din Uniunea Europeană, după Franța, care va lansa pe orbita Pământului propriul satelit.

Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA) va lansa din apele Mării Negre, în iunie 2021, primul satelit românesc, cu o rachetă proiectată și construită integral în România, informează Defense România.

Conform paginii de Facebook a proiectului Lansăm România, ARCA a lansat până acum două rachete stratosferice, patru baloane stratosferice la scară largă, inclusiv un balon de tip cluster și a primit două contracte guvernamentale cu guvernul român și un contract cu Agenția Spațială Europeană. Actualmente se ocupă de construirea EcoRocket – o rachetă semi-reutilizabilă, alimentată cu abur.

Echipa de lansare a primit confirmarea oficială pentru începerea implementării planului de operaţii aero-naval, în vederea lansării EcoRocket din Marea Neagră.

„Misiunile de lansare ARCA care includ operaţiuni navale sunt cel mai complex tip de misiuni pe care le desfăşurăm. Acestea necesită un efort excepţional de coordonare a operaţiunilor, în strânsă cooperare cu unităţi de marină și aviaţie militară și civilă, implicate în mod activ. Măsurile de siguranţă a lansării sunt excepţionale, iar noi ne mândrim cu un procentaj de siguranţă de 100%”, spun cei de la ARCA.

ARCA vrea să câștige cu acest proiect premiul de 10 milioane de euro al Comisiei Europene

România va plasa astfel pe orbită primul satelit românesc. Țara noastră devine în acest fel a unsprezecea țară din lume și a doua din UE, după Franța, care își lansează propriul satelit.

Potrivit ARCA, ”cantitatea de informaţii prelucrate în timp real şi implementarea procedurilor pe parte navală și aeriană sunt extrem de solicitante. Pentru ca aceste lucruri să se desfăşoare în bune condiţii, tot personalul implicat parcurge un program de antrenament în şedințe de pregătire teoretică și practică pe tehnica de lansare și tehnica navală, antrenament care, în ziua executării misiunii, îşi arată importanţa vitală”.

Prin lansarea EcoRocket, ARCA doreşte să câştige premiul de 10 milioane de euro oferit de Comisia Europeană. Premiul vizează stimularea industriei aerospaţiale europene pentru construcţia de rachete lansatoare de sateliţi, cu un impact redus asupra mediului înconjurător şi la un cost de lansare scăzut.

Andreea POPA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Se intoarce! Crede ca mai poate pacali intreaga lume inca o data!
0
0
Articol prost documentat. 1. Nu se lanseaza nici un satelit. Doar se fac teste pentru racheta. 2. Nu este 1 leu cheltuit de statul Roman. Numai fonduri private.
1
0
Inteleg ca satelitul in cauza urmeaza sa studieze efectul razelor de luna asupra galosilor de guma si cel al fazelor lunii asupra ciclului menstrual la gainile ouatoare. Important pentru lumea stiintifica...
2
0
de acum vom putea spune si noi- te-ai dus in p..la cu satelitul
3
0
Daca umanitatea ar sta in tuica,sandero ,branza, lapte etc, si in general la mintea voastra ,atunci doar de-o ceapa degerata mai e nevoie...
1
0
Primul cazan de tuica in spatiu.
2
3
Cu aburi? pai si zbaturile unde sunt?
3
4
mai uitati-va si-n ce context este Romania, americanii astia veniti aici au nevoie de logistica, si doar nu or sa o faca pe banii lor, totul se face pe cheltuiala Romaniei, baza la Mihail Kogalniceanu, plus ca le mai trebuie si satelit, doar terenul de la Kogalniceanu sa li se dea gratuit? le mai trebuie americanilor multe alte altea ca sa-si desfasoare activitatea in propriul interes pe banii romanilor, dar are si Romania falsa fericire ca-i protejata de agresorul mondial numit unchiul Sam
3
9
Zice un proverb,prostul nu e prost destul,pana nu e si fudul.Pai de lansarea de rachete stam noi in loc acum,cand tara se zbate intr-o saracie lucie.Bani de indemnizatii pentru copii nu aveti,sau salarii,sau pensii,pensionarii se tarasc de azi pe maine cu pensii de 1000 de lei.De fapt ce va intereseaza pe voi cei cu pensii si salarii de zeci de mii de euro,doar asa veti scapa de cat mai multi muritori vremelnici.
6
6
uite asa se va adeveri zicala si vom putea pleca IN PUL@ CU SATELITU.
10
1
O fi vorba de satelitii de la grupul de la cutie de viteze Sandero???
4
4
Au mancat ceva stricat astia?
3
8
Este disel si va monitoriza nivelul spagilor din sistemul public
5
6
Daca este ceva militar nu- l apuca anul il darama rusii ce mai cheltuiti bani degeaba oricum nu-l folositi ca-l darama
3
8
1.5 dci ? Cu propulsie pe gpl?
3
8
ba noi n.avem cu ce ne sterge la coor si voi spargeti banii pe sateliti?la ce ne ajuta?
7
10
Satelit la foame
6
12
Satelitul asta cu ce se ocupa ? Spionaj, radiocomunicatii, poluare, incalzirea globala..............
5
10
Va fi primul satelit care monitorizeaza la scara globala impactul basinilor asupra schimbarilor climaterice. Nu ne putem caca de foame si ne arde de sateliti, vai pula noastra
9
21
Ma bucur ca proiectul ARCA nu murit prin plecarea in America a celor mai cunoscuti membri. Mult succes!
25
1

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016