REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.9° Constanța Vin., 2 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6809
20.9° Constanța Vineri, 2 August 2024 Anul XX Nr. 6809
 

Problemele digestive pot fi semnul unei afecțiuni grave

Problemele digestive pot fi semnul unei afecțiuni grave

A.F. 25 iulie 2023 | 00:00 231

Cancerul colorectal, care se poate dezvolta în colon sau în rect, este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat în România. Din fericire, dacă este descoperit din timp, boala poate fi tratată cu succes, de aceea sunt recomandate investigații medicale de screening pentru cancerul colorectal chiar și în lipsa manifestărilor clinice.

Problemele digestive pot fi semnul unei afectiuni grave

Semnele și simptomele cancerului colorectal variază în funcție de localizarea tumorii. De cele mai multe ori, acestea apar numai în stadiile mai avansate ale bolii și includ dureri abdominale, oboseală, scădere în greutate, tulburări de tranzit intestinal (diaree sau constipație), balonare accentuată și prezența sângelui în materiile fecale.

Diagnosticul de cancer de colon este stabilit în urma unei colonoscopii efectuate de un medic gastroenterolog, completată cu o biopsie, prin care este prelevat un fragment de țesut și analizat în laborator, pentru realizarea unui examen histopatologic.

Tratamentul cancerului colorectal este multimodal (de cele mai multe ori include chirurgie, radioterapie sau chimioterapie), fiind stabilit în comisia oncologică multidisciplinară (Tumor Board), ținându-se cont de particularitățile pacientului.

În stadiile incipiente, tratamentul chirurgical are potențial de vindecare a bolii și poate fi realizat printr-o intervenție chirurgicală clasică, deschisă, sau prin metode minim invazive – laparoscopic sau robotic. Chirurgia robotică, de altfel cea mai avansată formă de chirurgie minim invazivă existentă în prezent prin tehnologia utilizată, a început să câștige teren și în tratamentul cancerului colorectal, dovedindu-și eficiența în nenumărate rânduri.

Sistemul robotic, care este manevrat de la o consolă de medicul chirurg, permite o libertate de mișcare superioare mâinii umane, alături de o vedere 3D, de înaltă rezoluție, a câmpului operator. Astfel, crește gradul de precizie cu care este efectuată intervenția, cu respectarea marginilor de siguranță oncologică și cu protejarea țesuturilor sănătoase. Totodată, chirurgia robotică aduce o serie de beneficii pentru pacienți: incizii de mici dimensiuni, risc de complicații redus, spitalizare de scurtă durată, recuperare rapidă, scrie stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768