REPLICA ONLINE CONSTANTA

36.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
36.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Procesul fostului director Navrom se judecă cu viteza melcului

Procesul fostului director Navrom se judecă cu viteza melcului

Virgil STOIAN 4 septembrie 2023 | 00:00 2111

Mihai Octavian Gabur (fost director în cadrul companiei Navrom) a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. Procesul reprezintă o rejudecare, după ce, în decembrie 2019, instanța de fond, adică Tribunalul Constanța, l-a condamnat la 3 ani cu suspendare. Decizia nu a fost definitivă și s-a înregistrat apelul, magistrații Curții de Apel hotărând, pe 27 aprilie 2020, că dosarul trebuie să se rejudece, inculpatul primind aceeași sentință. La rejudecare, sentința a fost dată pe 28 aprilie 2022, de Tribunalul Constanța și nu a fost definitivă. Cu toate că a trecut mai bine de 1 an jumătate, Curtea de Apel încă nu s-a pronunțat în această speță, următorul termen fiind pe 18 septembrie 2023.

Procesul fostului director Navrom se judeca cu viteza melcului
În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au reținut că, în cursul anului 2011, inculpatul Mihai Octavian Gabur (fost director în cadrul companiei Navrom), în calitate de manager al unui proiect finanţat din fonduri nerambursabile, a depus la Ministerul fondurilor europene - autoritate contractantă - documente cu caracter inexact (două cereri de rambursare), prin care a solicitat plata cheltuielilor aferente achiziţiilor de materiale necesare desfăşurării cursurilor din proiect, în condiţiile în care o parte din acestea, nu au fost folosite în acest scop. Totodată, inculpatul a anexat la cererile respective mai multe documente cu conţinut nereal (condică formatori, rapoarte lunare justificative privind consumul de materiale, etc.). Aceste demersuri au avut ca urmare obţinerea pe nedrept de către societatea administrată de inculpatul Gabur Mihai Octavian, din bugetul Uniunii Europene, a sumei de 685.479 lei. În cauză, s-a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unui imobil ce aparține inculpatului Gabur Mihai Octavian. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză. Precizăm și faptul că, în 2012, Gabur apărea printre deținătorii Tigitrans SA, care s-a constituit parte civilă în proces.

Procesul fostului director Navrom se judeca cu viteza melcului

De ce s-a rejudecat dosarul?

Așa cum este precizat mai sus, Tribunalul Constanța s-a pronunțat în decembrie 2019, Mihai Octavian Gabur fiind condamnat la 3 ani cu suspendare. Pe 28.01.2020, dosarul a ajuns pe rolul Curții de Apel, iar magistrații au decis, pe 27.04.2020 rejudecarea: ”Admite apelurile declarate de apelanţii inculpat Gabur Mihai Octavian şi parte civilă Ministerul Fondurilor Europene împotriva sentinţei penale nr. 508/10.12.2019 pronunţată de Tribunalul Constanţa în dosarul nr. 4561/118/2017, desfiinţează în integralitate sentinţa apelată şi trimite cauza primei instanţe în vederea rejudecării acesteia”, potrivit minutei judecătorești. Acum, potrivit sentinței din 28 aprilie 2022, Mihai Octavian Gabur a fost din nou condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, nici de această dată sentința nefiind definitivă. Următorul termen al apelului se va judecat pe 18 septembrie 2023.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pai asha se lucreaza in Romania din 1992,directorul de la stat fura fara frica caci din ce fura cotizeaza la partidul care l-a numit si majoritatea privatzilor tot asha,cum sau ridicat putzin incep sa cotizeze la partide si la cei care ar trebui sa ii controleze,iar in caz ca este prins il scapa judecatori cumparati tot de partide care le-au dat astora spaga prin legi nemeritate si cat lucreaza si cand ajung la pensie si uite asha sunt legati totzi ca intro mafie si seciristi care fac si ei parte din mafie se folosesc de p****i sau manipulatori ca sa arnce in popor ideea ca romani sunt vinovatzi pentru ca ei au votat,de parca asta a spus vreun partid politic"votatzima pe mine pentru ca vreu sa fur si eu din bani tari"sau cealalta lozinca"Americani si U.E.au transformat Romania intr-o colonie"adica oricum ai dao nu mari hotzi sunt vinovatzi ci romani sau occidentul caci asha au invatat de la rushi activisti P.C.R.fauritori Romaniei democrate si anticomuniste de astazi.
2
0
Caz unic in lume sa furi o flota intreaga de nave de 400 nave mari, cel mai mare furt din istoria lumii. Base, Idu, Bosanceanu sa plateasca ce au furat
1
0
Justitia de rahat merge inainte !Gainarii dupa gratii ,criminalii liberi sa mai faca crime ....(adica gasiti nevinovati)
5
1

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510