REPLICA ONLINE CONSTANTA

26.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
26.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Produsele lactate agravează refluxul gastroesofagian?

Produsele lactate agravează refluxul gastroesofagian?

Replica API 4 februarie 2021 | 00:00 2905

Boala de reflux gastroesofagian se manifestă prin simptome precum arsuri gastrointestinale, senzație de gust acid sau acru, tuse seacă, răgușeală, durere în piept, greață sau disconfort, senzația de stomac prea plin după masă. Aceste simptome apar, în general, după masă, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

Simptomele bolii de reflux gastroesofagian pot fi accentuate, în cazul unor pacienți, de consumul de produse lactate. Intoleranța la lactoză adesea declanșează/agravează simptomele refluxului gastroesofagian, însă această nu este cauza acestei boli gastrointestinale.

Un studiu făcut în anul 2011 pe un eșantion de 81 de participanți a scos la iveală faptul că 72 dintre cei 81 au avut de-a face cu probleme digestive precum refluxul gastroesofagian după consumul de lapte sau alte produse lactate.

Celor 72 de pacienți care au avut simptome specifice bolii de reflux gastroesofagian li s-a oferit tratament medicamentos pentru combaterea acidității la stomac, însă 27 dintre aceștia nu au simțit nicio ameliorare în urmă tratamentului.

Ca urmare a acestei descoperiri, s-au eliminat produsele lactate din dietă participanților la studiu iar starea pacienților s-a ameliorat, simptomele bolii de reflux gastroesofagian dispărând. Astfel, s-a constatat că intoleranță sau sensibilitatea la lactoză și boală de reflux gastroesofagian sunt asociate.

Pentru a vedea dacă și în cazul tău produsele lactate sunt responsabile pentru declanșarea/ agravarea simptomelor specifice refluxului gastroesofagian, încearcă să elimini, pentru câteva zile sau chiar săptămâni, produsele lactate – laptele, untul, brânză, iaurtul și orice produs care conține lactate. Dietă prin eliminare te poate ajută să descoperi dacă suferi de sensibilitate sau intoleranță la această categorie alimentară. Ține un jurnal care să monitorizeze ce consumi și notează-ți simptomele pe care le ai după fiecare masă. Dacă observi că simptomele apar după ce consumi produse lactate, e posibil ca boala de reflux gastroesofagian să fie accentuată, în cazul tău, de consumul acestora.

Produsele lactate au o serie de beneficii pentru sănătate așa că nu trebuie eliminate din dietă decât dacă există o intoleranță reală la lactoză, confirmată de medici. Produsele lactate reprezintă o sursă bogată de calciu și de probiotice, având un rol important în procesul digestiv.

Dacă însă medicul confirmă intoleranță la lactoză și este descoperită legătură dintre consumul de produse lactate și simptomele de reflux gastroesofagian, trebuie să iei anumite măsuri pentru ameliorarea situației.

În această situație, produsele lactate pot fi înlocuite cu variante vegetale precum: laptele de soia, laptele de migdale, laptele de cocoș, laptele de orez sau laptele de caju. Aceste tipuri de produse se găsesc în comerț, însă pot fi preparate și acasă, cu puțină răbdare și îndemânare.

Atunci când folosești produsele de proveniență vegetală în locul produselor lactate la gătit, trebuie să știi câteva reguli de baza. În primul rând, trebuie să știi că, dacă folosești lapte vegetal în loc de lapte de origine animală, cantitatea folosită rămâne aceeași.

Dacă însă ai nevoie de alternative pentru produsele lactate precum ricotta sau lapte bătut, iată cum le poți obține:

Lapte bătut – îl poți obține adăugând o lingură de oțet într-o cană de lapte de soia.

Ricotta – mărunțește brânză tofu și ai obinut ricotta vegetală.

Lapte condensat – fierbe lapte vegetal la foc mic până când își reduce volumul cu 60% și ai obținut lapte condensat.

Parmezan – folosește drojdie nutritivă în locul parmezanului, în rețete.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016