REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.9° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.9° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Profesoară de franceză, acuzată de părinți că îi învață pe elevi expresii vulgare

Profesoară de franceză, acuzată de părinți că îi învață pe elevi expresii vulgare

A.F. 2 februarie 2024 | 20:36 1377

O profesoară de limba franceză care predă la o școală din Brașov se află în centrul unui scandal, după ce părinții mai multor elevi au reclamat-o la conducerea unității de învățământ.

Profesoara de franceza, acuzata de parinti ca ii invata pe elevi expresii vulgare

Părinții s-au declarat scandalizați de mai multe lucruri, inclusiv de postările profesoarei pe TikTok.

Dintre reproșurile specifice, unul iese în evidență, pentru că face trimitere la situații similare cu care s-au întâlnit oameni de toate generațiile, atunci când au fost la școală.

E vorba de expresia, aparent inofensivă, "Puii noștri în curtea voastră" care în limba română nu are nicio semnificație specială.

Tradusă în franceză, expresia respectivă devine "Nos poules dans votre cour". Mulți o invocă în forma incorectă "Notre poules dans votre cour".

În ambele variante, grafia și fonetica asociate traducerii sunt asociate de anumite persoane cu sensuri sau cuvinte vulgare în limba română.

Iar părinții de la școala din Brașov spun că fix astfel de expresii folosește profesoara la oră, pentru a-i face pe copii să învețe limba franceză.

Părinte scandalizat: "Sunt variante de traducere pentru limbaj explicit cu mult peste vârsta copiilor"

Profesoara nu neagă, dar susține că inițiativa aparține, de fapt, elevilor săi.

"Mi se întâmplă la clasele a cincea. Mă întreabă și de trei ori pe oră, în fiecare oră: 'doamna, cum se spune bec?' 'Ampoule.' Normal că în limba română sună într-un fel. Ei mă întreabă pe mine, eu le traduc și atât. Dacă ei consideră că folosesc un limbaj murdar, sexual și așa mai departe, nu depinde de mine. Eu doar am făcut o traducere", s-a apărat ea.

Potrivit profilului de pe TikTok, profesoara se numește Andreea Condurache. Ea are 26 de ani și predă de anul trecut la școala unde a izbucnit scandalul, potrivit Antena 3 CNN.

Părinții au reclamat-o pe profesoară la Inspectoratul Școlar, însă prezentanții instituției spun că profesoara și-a făcut datoria de dascăl și că nu este nimic neconform în traducerea pe care aceasta a făcut-o. Până în prezent, instituția nu a demarat o anchetă, citează stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sunt alte lipsuri la uni profesori din Romania nu unele cazuri in care un cuvant in franceza este ceva normal dar tradus in romana are conotatzii sexuale,hai rezolvatzi problemele adevarate pe care le au uni profesori dupa care putezi sa intratzi in in detalii.
2
0
Bravo Profa !! Parintii sa-mi s uga moneda nationala. Fratiwer....astia nu s impacati cu ei sa fie doar p ro sti... Chiar e bine vorba aia cu pro stul nu e pro st destul daca nu e si ampoule.
2
0
Cata ipocrizie !!! Toti cei din generatia de ,,sensibili'' au avut un vocabular cel putin ,,condimentat''. Nu cred ca exista tineri care sa nu fi zis ca in filme, ,,fuck'' si daca e in engleza,pare a fi in regula. Mai,parca romanimea ar fi crescuta in institutii bisericesti ,cu educatie academica superioara. Iata ca nu e asa. Romanii sunt in majoritatea lor manelisti,nu prea citesc,nici nu se prea spala,se poarta ca si cum nu am avea scoli ,strazile sunt pline de flegme si muci. Cu extrem de rare exceptii,populatia actuala este degradata moral,intelectual si continua trendul negativ.
4
0
In ritmul asta, snowflakesii vor cere interzicerea invatarii cuvantului "picior" in limba engleza pana la 14 ani. Prea multa luma retardata cu acces la libera exprimare avem.
9
0
La mulți părinți dacă nu le place franceza să-i învețe pe copii romaneza Profesoarele sânt in piețe și folosesc cuvinte de mahala
7
1
Oameni proști. Ce are sula cu prefectura... Au călătorit vreodată în Croația, să viziteze orașul p**a? Sau nu s-au dus din cauza conotației numelui?
10
0
Aceste cuvinte erau folosite și pe timpul comuniștilor la școală Erau propoziții in limba franceză Profesoara nu are nicio vină la cuvintele din franceză
14
0

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016