REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Profesorii din Constanța nu intră în grevă la început de an școlar

Profesorii din Constanța nu intră în grevă la început de an școlar

Marieta STEFAN 6 septembrie 2023 | 00:00 1771

Sindicatele din Educație au primit promisiuni de la Guvern că în cursul lunii septembrie se vor finaliza discuțiile privind salarizarea personalului din învățământ, în luna octombrie se va acorda prima de carieră didactică, iar de la 1 ianuarie 2024 se vor majora salariile personalului didactic. Dar totul este încă la nivel de promisiuni. Cu toate acestea, profesorii nu vor începe o grevă chiar la începutul anului școlar. Cel puțin, nu la Constanța.

Profesorii din Constanta nu intra in greva la inceput de an scolar

Sindicatele din Educație sunt nemulțumite că legea salarizării nu este gata, deși Guvernul le-a promis profesorilor că pe 15 iulie actul normativ va fi finalizat, iar aceștia vor ști cu cât le vor fi majorate salariile la începutul anului viitor. Termenul a fost depășit cu mai bine de o lună și jumătate, dar legea se află încă la nivel de discuții. Cadrele didactice au avertizat că, dacă nu văd majorarea cuprinsă în noua lege, de la 1 septembrie ies din nou în stradă. De aceea, chiar la începutul lunii septembrie, a avut loc o întâlnire între liderii de sindicate de la nivel național și Guvern, în care s-a cerut respectarea tuturor punctelor care s-au stabilit când a încetat greva în iunie. 

„A avut loc o întâlnire la solicitarea Federațiilor Sindicale din Învățământ la sediul Guvernului, la care au participat primul ministru, Marcel Ciolacu, viceprim-ministrul, Marian Neacșu, ministrul Învățământului, Ligia Deca și secretarul de stat, Gigel Paraschiv”, ne-a declarat Cora Târhoacă, liderul sindicatului profesorilor de la Colegiul Național ”Mircea cel Bătrân” din Constanța. 

Sindicatele au cerut îndeplinirea angajamentelor

Liderii sindicali au cerut reprezentanților Guvernului îndeplinirea angajamentelor asumate, iar unul din punctele pe care s-a insistat a fost modificarea salariului de bază al directorilor unităților de învățământ care câștigă mai puțin decât un profesor la catedră.

Profesorii din Constanta nu intra in greva la inceput de an scolar
„Problemele puse în discuție s-au referit la îndeplinirea angajamentelor asumate de Guvern, așa cum au fost stipulate în OUG 57/2023 și OUG 58/2023, privind modificarea de urgență a salariilor de bază prevăzute pentru funcțiile didactice de conducere și auxiliare”, a adăugat Cora Târhoacă.

Liderii sindicali au reușit să obțină promisiunea că în cursul lunii septembrie se vor finaliza discuțiile privind salarizarea personalului din învățământ, în luna octombrie se va acorda prima de carieră didactică, iar de la 1 ianuarie 2024 se vor majora salariile personalului didactic. „În urma discuțiilor, liderii sindicali au fost asigurați de reprezentanții Guvernului că în cursul lunii septembrie se vor finaliza discuțiile privind salarizarea personalului din învățământ, în luna octombrie se va acorda prima de carieră didactică în cuantum de 1.500 de lei pentru cadrele didactice și auxiliare, iar de la 1 ianuarie 2024 se vor majora salariile personalului didactic, auxiliar și nedidactic, conform articolului 3 din OUG57/2023. De asemenea, se va încerca rezolvarea problemei majorării salariilor personalului cu funcție didactică de conducere și al celor cu funcție didactică auxiliară de conducere”, a mai completat liderul sindicatului profesorilor de la Colegiul Național ”Mircea cel Bătrân” din Constanța. 

Deși liderii sindicali din Învățământ nu au primit deocamdată decât promisiuni, nu vor începe o grevă la începutul anului școlar.

Nimic sigur sau concret…

Deocamdată nu am primit decât promisiuni. În cursul lunii septembrie, în octombrie, de la 1 ianuarie…nimic sigur sau concret. Totul s-a discutat în termene generice. Probabil în acest context se discută începerea grevei. Dar deocamdată nu există nicio astfel de confirmare cum că ar începe o grevă la începutul anului școlar. Nu am primit nimic oficial”, a concluzionat Cora Târhoacă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
au scazut preturile la meditatii?
3
8
vor?
6
5

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510