REPLICA ONLINE CONSTANTA

29.2° Constanța Sâm., 27 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6803
29.2° Constanța Sâmbătă, 27 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6803
 

Profesorii nu mai au voie să facă meditații cu elevii de la clasă. Cum vor fi verificați aceștia

Profesorii nu mai au voie să facă meditații cu elevii de la clasă. Cum vor fi verificați aceștia

Replica API 10 august 2022 | 00:00 6081

Profesorii nu mai au voie să facă meditații cu elevii de la clasă prevede proiectul legii învățământului preuniversitar. Referitor la modalitatea în care aceste cazuri vor fi descoperite, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că verificările le va face Autoritate Națională pentru Inspecție Școlară și Asigurarea Calității (ANISAC), care urmează să fie înființată.

Cadrele didactice care fac meditații cu elevii de la clasă vor fi verificate de către Autoritate Națională pentru Inspecție Școlară și Asigurarea Calității (ANISAC), „atunci când aceste situații vor fi semnalate”, a declarat ministrul Educației, în cadrul podcastului Observator, potrivit edupedu.ro.

Cîmpeanu a mai spus că aceste verificări vor fi făcute „în măsura în care vor fi semnalate, nu va funcționa principiul autosesizării și al perchezițiilor domiciliare”.

Potrivit proiectului Legii învățământului preuniversitar, activitatea de desfășurare a meditațiilor cu elevii de la propria clasă se regăsește pe lista abaterilor disciplinare și se sancționează.

Care sunt sancțiunile pe care le riscă un profesor

Sancţiunile disciplinare care se pot aplica personalului didactic de predare, în raport cu gravitatea abaterilor, sunt:

- avertisment

- diminuarea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizaţia de conducere, de îndrumare şi control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1 – 6 luni

- suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcţii didactice superioare sau pentru obţinerea gradelor didactice ori a unei funcţii de conducere, de îndrumare şi control desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

Ce spune ministrul Educației

”Din punct de vedere al sistemului de educație, este total nerecomandabil, chiar interzis prin lege, avem și mecanisme, să faci meditații cu propriii elevi de la clasă. Este pentru prima oară când avem și mecanisme prin care putem să realizăm acest lucru. Dintr-o altă perspectivă, ce nu ține de Ministerul Educației, cea fiscală, dacă faci meditații nu cu elevii de la propria clasă, ai la dispoziție cadrul legal pentru a plăti un impozit care nu este foarte mare pentru această activitate”, spune ministrul Educației.

”Ministerul Educației nu are atribuții de control, din această perspectivă, însă Ministerul Educației va avea o Autoritate Națională pentru Inspecție Școlară și Asigurarea Calității, în cadrul căreia va funcționa o Comisie Națională de Inspecție Școlară, care va avea ca obiectiv exact respectarea acestor reguli ce țin de deontologia profesională. Persoanele care vor face parte din această comisie, vă asigur, vor fi dincolo de orice îndoială din perspectiva prestigiului profesional sau moral.

Verificările se vor face ”atunci când aceste situații vor fi semnalate, da, pentru că altfel nu există posibilitatea instituțională și legală din partea Ministerului Educației să facă astfel de verificări. Vor verifica astfel de situații în măsura în care vor fi semnalate, nu va funcționa principiul autosesizării și al perchezițiilor domiciliare. În mod sigur nu, pentru că nu ne ocupăm cu aceste aspecte și pentru că dorim să punem lucrurile în regulă în așa fel încât fiecare instituție să se ocupe de ce trebuie să se ocupe. Sunt alte instituții care se ocupă de aspectul acesta, inclusiv de verificare a normelor fiscale”, a mai spus Sorin Cîmpeanu, scrie cancan.ro.

Ce va însemna Autoritatea Naţională pentru Inspecție Școlară și Asigurare a Calității

Autoritatea Naţională pentru Inspecție Școlară și Asigurare a Calității va fi înființată ca instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică, aflată în subordinea Ministerului Educației, prin reorganizarea Agenției Române pentru Asigurarea Calității care se desființează și prin preluarea atribuțiilor de inspecție școlară de la inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

La nivelul Autorităţii va funcţiona Comisia Națională pentru Inspecție Școlară cu prerogative de verificare a respectării normelor de etică și deontologie profesională de către cadrele didactice și personalul de conducere de la nivelul sistemului național de învățământ.

Din Comisia Națională pentru Inspecție Școlară fac parte cadre didactice cu probitate morală și profesională, care au experiență în inspecție școlară de cel puțin 10 ani. În exercitarea mandatului, membrii CNIS au obligația să se abțină de la luarea oricărei decizii afectate de interesul personal. Prin interes personal se înțelege orice situație în care aceștia trebuie să se pronunțe asupra unei contestații/ sesizări care privește un cadru didactic angajat al unității de învățământ în care aceștia își desfășoară activitatea, soțul/soția sau o persoană care are calitatea de rudă de până la gradul II sau fin.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
de aceea nu mai pot prosesorii ,vor favoriza in continuare pe meditatii lor
1
0
Au facut si or sa faca in continuare, pentru ca scoala e 0. Da, sunt profesori care fac averi din meditatii, dar sunt si profesori care o fac de nevoie. Fara meditatii esti complet nepregatit.
3
0
Prof. engleza,sotul la Curtea.. ce a declarat la ANAF de zeci de ani de peste 20 de ani de cand face meditatii pt bac. Acum fura si cu asociatia de proprietari ca este tot el in spatele asociatiei .Alta firma administrae asociatii B....s cu sute de scari de blocuriin administrare, asociatiile fara listele defalcate cu administrator care are sotia in procuratura,presedinta de bloc pe fiul avocat si alti avocati si procurori care dau afara din case batrani si le ia casele.Are sute de blocuri P.B. te ameninta te hartuiesc te intimideaza isi pun sefii de scara , ameninta cu moartea.
0
0
Pai bine ba kktule, le dati 3 lei dupa ani de scoala si batut capul cu toti bolovanii si vrei sa vii in casa lor sa vezi ce fac. Esti penal jegulecu fatza ta de nazist. Ca nu platesc taxe . Si ce plm vrei..? De aici porneste jaful tarii? Du te in plm mea .
0
0
O asociatie sa corecteze textele scrise in presa, nu exista? Ca tot se ocupa de educatie...amatori
1
0
Inca o asociatie platita cu bani de la buget degeba;mai Campene profesori sunt prieteni intre ei mai ales cei care sunt de aceiasi profil indifetent de anul absolviri,adica ei ishi pot trimite copiii intre ei,unul fiind profesor la un liceu sau scoala iar colegul lui la altul.
0
0
Hai sa mai infiintam un organism care sa manance bani de la buget - ANISAC. O alta forma fara fond, in care-si vor gasi culcus cativa favorizati ai sortii, ca sa ma exprim eufemistic. Altceva, cu creier, poate face ministrul asta?
1
0
Profesorii vor fi santajati de catre parinti , ....copilasul nu a luat media pe care ne-am dorit-o ,da banii inapoi ca sa nu fac plangere !
0
0
Si cine o sa-i controleze?Dar veniturile din meditatii credeti ca vor fi declarate?
1
0
Scoala gimnazialea 8 atentie la invatatoare
0
0
Ha, ha, ha... Vor face meditatii cu elevi de la alta scoala !
0
0

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436