REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Lun., 14 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6882
12.5° Constanța Luni, 14 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6882
 

Profesorilor care fac naveta nu le mai decontează nimeni transportul

Profesorilor care fac naveta nu le mai decontează nimeni transportul

Andreea VLAICU 14 octombrie 2024 | 00:00 295

Situația profesorilor care locuiesc în Constanța și fac naveta zilnic pentru a preda în satul Oltina este una extrem de dificilă și revoltătoare. Acești profesori sunt nevoiți să acopere singuri costurile mari de transport, întrucât li se decontează doar 300 de lei pe lună, o sumă insuficientă care nu acoperă nici pe departe cheltuielile reale cu carburantul. Drumul din Constanța până la Oltina implică parcurgerea zilnică a aproximativ 240 de kilometri dus-întors. Având în vedere prețurile ridicate la carburanți, costul total al transportului depășește cu mult suma oferită de decontare. Aceasta creează o presiune financiară enormă asupra profesorilor, care, pe lângă sarcinile profesionale, trebuie să suporte și aceste cheltuieli din venitul propriu. În lipsa unui sprijin financiar adecvat, tot mai puțini profesori sunt dispuși să accepte posturi la școlile din zonele rurale, cum este și cazul Oltinei. Primăria Oltina se apără invocând constrângerile bugetare, susținând că bugetul local nu permite decontarea integrală a cheltuielilor de transport pentru profesori.

Profesorilor care fac naveta nu le mai deconteaza nimeni transportulȘcoala Gimnazială Oltina

Situația profesorilor care locuiesc în Constanța și fac naveta zilnic pentru a preda în satul Oltina este alarmantă și reflectă o problemă mai amplă a sistemului educațional din România, în special în zonele rurale. Deși acești profesori parcurg zilnic o distanță semnificativă, de aproximativ 240 km dus-întors, li se decontează doar 300 de lei pe lună, o sumă mult sub costurile reale ale transportului. Cu prețurile actuale la carburanți, acești bani nu acoperă nici măcar o parte din carburantul consumat pentru naveta zilnică. Această discrepanță creează o situație frustrantă pentru cadrele didactice, care sunt nevoite să suporte din propriul buzunar costurile suplimentare. În aceste condiții, devine tot mai greu să găsești profesori dispuși să accepte astfel de posturi în zone rurale precum Oltina.

Profesorilor care fac naveta nu le mai deconteaza nimeni transportulsuma primită de un cadru didactic pe transport pentru 2 luni

Distanță de 105 km... pe hârtie

Situația devine și mai complicată din cauza modului în care ar fi calculată distanța pentru decontarea cheltuielilor de transport. Deși distanța reală parcursă de aceștia este de aproximativ 120 km (240 km pe zi), autoritățile locale ar calcula doar 105 km, ceea ce reduce suma decontată la un total de 210 km pe zi. Această eroare în calculul distanței duce la o decontare și mai mică. „Nu se decontează integral transportul. De aceea nu mai vin oameni valoroși să predea la școala din Oltina. După ce că se decontează doar 300 de lei pe lună, se taie și din kilometri. Nu înțelegem cum calculează distanța. Ei spun că distanța între Constanța și Oltina sunt 105 kilometri. Da, distanța asta este dacă mergi prin Viile, dar nu avem cum pentru că nu este drum bun. Am căutat pe toate aplicațiile și dă 116 kilometri dacă o iei pe autostradă, pe la Ciocârlia, dar distanța reală este de 120 de kilometri”, a spus un cadru didactic care dorește să își păstrez anonimatul.

Bugetul local nu permite decontarea integrală?

Primăria Oltina susține că bugetul local nu permite decontarea integrală a transportului pentru profesori, dar această situație lasă loc pentru discuții legate de prioritățile locale. Deși autoritățile locale recunosc problema, nu există soluții concrete care să vină în ajutorul profesorilor. Contactată pentru a oferi un punct de vedere, primarul comunei Oltina, Ștefania Cealera, a avut un comportament defensiv spunând că primăria nu dispune de bugetul local necesar decontării totale. „Așa este hotărârea de Consiliu Local, din cauza lipsei fondurilor. Nu pot să măresc suma dacă nu avem buget. Directorul școlii trebuie să ia legătura cu Inspectoratul Școlar pentru rezolvarea problemei.”, a spus Ștefania Cealera.

Profesorilor care fac naveta nu le mai deconteaza nimeni transportulȘtefania Cealera

Ce spune legea?

Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 prevede următoarele: „În domeniul educației, autoritățile administrației publice locale au atribuția de a asigură personalului didactic care nu dispune de locuință în unitatea administrativ-teritorială decontarea cheltuielilor de transport. Finanțarea de bază se asigură din bugetul de stat.”

Bani pentru conducere, dar nu pentru educație

Pe de altă parte, se ridică o întrebare ironică. Cum este posibil ca bugetul local să permită salariul de aproape 8.000 de lei pe lună pentru primăriță, dar nu găsește resursele necesare pentru a deconta transportul profesorilor? Se pare că sprijinul financiar pentru educație este lăsat deoparte, în timp ce fondurile pentru remunerațiile celor de la conducere sunt garantate. Cât despre profesorii care se luptă cu naveta, ei bine, sărmanii sunt lăsați să-și „facă bugetul” din resturile financiare rămase.

Profesorilor care fac naveta nu le mai deconteaza nimeni transportuldeclarație de avere Ștefania Cealera

Pe măsură ce profesorii din Oltina continuă să se confrunte cu provocările navetei zilnice și cu decontările ridicol de mici, rămâne de văzut cât de mult timp vor mai rezista în fața acestor obstacole. Într-o lume în care salariile mari pentru primar sunt garantate, dar sprijinul pentru educație este lăsat deoparte, se pare că profesorii trebuie să devină experți în gestionarea bugetelor. 
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
13182230110
5/49
3919223336
joker
6271712445