REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.2° Constanța Mar., 17 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6855
22.2° Constanța Marți, 17 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6855
 

Programare... la poștaș, dacă vrei să plătești facturile cu cardul de energie. Video

Programare... la poștaș, dacă vrei să plătești facturile cu cardul de energie. Video

Cristina BĂRBUCEANU 18 februarie 2023 | 00:00 9569

În aceste vremuri de criză, statul și-a amintit și de românii vulnerabili din punct de vedere financiar. Astfel, s-a acordat un sprijin pentru compensarea prețului la energie pentru aceste categorii de persoane. Sprijinul vine sub forma sumei de 1400 de lei, acordată în două tranșe de câte 700 de lei, sub forma unor carduri. Cardurile pentru energie au început deja să intre în posesia beneficiarilor, urmând ca la sfârșitul lunii februarie - începutul lunii martie să se poată efectua și plățile. Totuși, cine nu poate ajunge la poștă pentru efectuarea plăților, trebuie să-și facă programare la poștaș ca să aducă aparatul de plăți la ușa beneficiarului cardului.   

Programare... la postas, daca vrei sa platesti facturile cu cardul de energie. VideoPlata la poștă

Cardurile la energie, o gură de aer proaspăt

În aceste vremuri dificile în care criza pe toate planurile lovește puternic și țara noastră, românii se bucură de orice ajutor venit de la stat, fie el mai mic sau mai mare. Un ajutor consistent pentru românii vulnerabili din punct de vedere financiar îl reprezintă cardurile la energie, care vor însuma 1.400 de lei, bani primiți în două tranșe, acest ajutor fiind neimpozabil.

Odată cu 1 februarie, cardurile au ajuns deja la o parte dintre români, ei beneficiind momentan de 700 de lei, care reprezintă prima tranșă. Cu acești bani, pe care beneficiarii îi vor avea exclusiv pe card, și nu în numerar, oamenii pot plăti facturi la: energie electrică, energie termică centralizată, gaze, și își pot achiziționa, totodată: butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Programare... la postas, daca vrei sa platesti facturile cu cardul de energie. VideoPoștaș pe teren

Cum funcționează cardul și ce poți să plătești cu el

Mai multe detalii despre ce presupun aceste carduri, cum se vor efectua plățile și alte informații prețioase, ne-au fost oferite de Hârsescu Ioachim Vasile, vicepreședintele Uniunii Asociației de Proprietari din Constanța. Acesta a declarat: „Cu ajutorul acestor carduri se decontează energia termică pentru cei abonați la RADET, cât și pentru cei care au centrale termice proprii. Se încadrează cei care au venitul pe membru de familie sub 2.000 de lei. Ei se pot duce cu factura de la furnizor și cu voucher-ul sub formă de card pe care îl primesc de la Poștă, tot aici făcându-se și plata.”

Așadar, plata poate fi efectuată la sediul Poștei, la poștaș, dar și prin transmiterea electronică a documentelor pe site-ul instituției: „În general, oamenii merg la Poștă. Cel mai sigur se merge la Poștă pentru a nu exista probleme. La Poștă se merge cu voucher-ul, adică cu cardul primit, cu talon de pensie, buletin și factura pe care consumatorul o are de plată. Beneficiarul merge la Poștă și aceasta face plata în contul furnizorului de utilități. Cardul este primit doar de către persoanele vulnerabile care au venitul pe membru de familie sub 2.000 de lei.”, a adăugat vicepreședintele.

Totodată, în afară de pensionari, de acest card beneficiază și: persoanele cu handicap, familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, familii care primesc ajutor social. Foarte important de menționat că acesta este „un card pentru un loc de consum. Deci se dă un singur card pentru apartament, casă. Aici se adună toate veniturile, se împart la numărul membrilor unei familii și așa se poate afla cu ușurință dacă persoanele respective sunt eligibile sau nu.”

Programare... la postas, daca vrei sa platesti facturile cu cardul de energie. VideoSediu poștal din Constanța

Se pot plăti cu cardul și restanțele

Protocol între Poștă și asociațiile de proprietari: „Dacă într-un bloc sunt mai mulți beneficiari pentru asemenea ajutoare, ei trebuie să trimită la Poștă un tabel cu toți beneficiarii, în același timp trebuie să dea un certificat de autentificare al datoriei curente sau din urmă pe care un consumator o are. Cu acest certificat de autentificare sau validare și cu cardul, oamenii merg la Poștă. Administratorul este obligat să îi dea acest certificat proprietarului care deține un card de acest tip. Este un protocol încheiat între Poștă și Asociația de Proprietari. În baza acestui protocol, tot prin poștă se face plata.” Certificatul de validare este emis de asociația de proprietari/locatari, și prin intermediul său se certifică datoria curentă sau restantă a beneficiarului de sprijin față de asociația de proprietari/locatari, rezultată din furnizarea de energie termică în sistem centralizat.

Hârsescu a mai spus că, în mod evident, și restanțele se pot achita cu acest card: „Cine are restanțe poate plăti cu acest card. Plata am înțeles că se face începând cu data de 20 februarie.” În plus, „A doua tranșă de 700 de lei va intra începând cu luna septembrie a.c.. Dacă proprietarul va mai avea până atunci bani rămași pe card din prima tranșă, va putea plăti fără probleme indiferent dacă banii rămași din prima tranșă se vor suprapune cu cei din a doua tranșă.”. Astfel, banii sunt disponibili până la data de 31 decembrie 2023. De menționat că a doua tranșă de 700 de lei va fi disponibilă de pe 1 septembrie a.c.

Poștașii nu dețin prea multe detalii despre felul în care se vor face plățile

Plata facturilor la poșta, doar cu programare.  „Beneficiarii acestor carduri pot veni și la poștă pentru a face plățile, dar, dacă vor suna în prealabil pentru programare, poștașul poate veni cu aparatul la domiciliul lor. Nu știu să vă spun dacă va veni poștașul în ziua respectivă. Încă nu a început plata. Încă nu s-a dat drumul la plăți. Mai durează până se distribuie toate cardurile. Am înțeles că plățile vor putea fi efectuate începând cu luna martie”. Așadar, timpul de așteptare al oamenilor vulnerabili este aproape pe sfârșite.

Video:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cu cardu de energie cum trebuie să procedez să cumpăr butelie?
0
0
Cel mai bine era un card pe care erau puși cei 700 lei din care puteai plati facturile. Exact ca si cardul pentru alimente . Te duceai cu factura si acel card si achitai factura.
0
0
Cum pot plăti lemnele dacă cumpar
5
2
Oricât as aștepta mă bucur de ajutor enorm de mult mulțumesc tuturor celor din vârf și postările pentru răbdare coment urât cei care nu depind de aceste voucher eu mam bucurat foarte mult vă doresc multă sănăt**e tuturor celor care depuneți efort pt ajutorarea săracilor
1
1
astea nu sunt carduri ci doar un talon, o bucata de hartie si dupa ce achiti factura de electricitate si pe cea de gaz, de unde stii cati bani ti-a mai ramas din acei 700 lei ca nu poti sa verifici soldul, nu ai cum ca acest card nu este unul bancar si nu au o aplicatie online asa cum exista la cardul SPRIJIN unde poti oricand sa verifici soldul prin aplicatia UpMobil. Acest talon de energie o sa fie o mare cacealma, cei de la posta nu or sa aibe cum sa dovedeasca ca nu le-a mai ramas bani cu ce sa plateasca celor care vor sa plateasca a3a sau a 4a factura, spre exemplu, daca are restante si le plateste plus ca plateste si factura curenta, acel 700 de lei se termina din prima, si cand vine a doua oara sa plateasca cum dovedesc cei de la posta ca soldul este zero? ca ei nu au aplicatie. Daca eu nu inteleg nu stiu cum o sa inteleaga mosii si babele care abia inteleg ce si cum.
3
1
Total eronat răspunsul dat de dl vicepreședinte al Uniunii. Restanțele nu se pot plăti. Se plătește c/v la încălzire din lista de plata cu cheltuielile pentru luna Ianuarie 2023. Nu se admit plățile restante. Se poate plăti și c/v încălzirii locuinței pe luna Februarie și Martie 2023. Dacă beneficiarului ii mai rămân bani pe card poate achita și curentul electric. Deși m-as mira la Constanta ….
3
3
EU DORESC SA CUMPAR TUICA,CAFELE, TIGARI...DE CE SA ASTEPT POSTASUL...???SI ASA N-AM RIDICAT UN PAI IN VIATA MEA???FELICITARI PENTRU CEI CARE NE DAU...POMENI ELECTORALE...TOATA VIATA AM STAT LA...UMBRA...NU CREDEAM CA LA ACEASTA VARSTA SA PRIMESC...TOTUL DE-A GATA.. CHIAR N-AM CREZUT...ASA CA DRAGI TINERI...DE CE SA MAI MUNCITI???NU SE MERITA...VOI STATI SI VETI FI PREMIATI CU...POMENI ELECTORALE ,,,MARCA...CIOLACU..
5
5
Sa vezi cozi la posta, si asa nu au ce face pensionarii o sa puna sacosa cu sticla in ea la rand
3
2
terminati cu pomenile electorale.
5
3
Dacă nu am adresa la care locuiesc Trecută în cartea de identitate pot plătii factura de curent electric care îmi vine pe alt Nume?? Mulțumesc anticipat
7
12

REPLICA


LOTO

6/49
3861614329
5/49
2842529181
joker
17411423166