REPLICA ONLINE CONSTANTA

29.2° Constanța Sâm., 27 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6803
29.2° Constanța Sâmbătă, 27 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6803
 

Proiect adoptat de Senat: Se elimină posibilitatea înlăturării răspunderii penale prin împăcarea părţilor în cazurile de furt

Proiect adoptat de Senat: Se elimină posibilitatea înlăturării răspunderii penale prin împăcarea părţilor în cazurile de furt

Replica API 6 mai 2020 | 00:00 1167

Plenul Senatului a adoptat, marţi, un proiect legislativ, iniţiat de deputaţi PNL şi PMP, care elimină posibilitatea înlăturării răspunderii penale prin împăcarea părţilor în cazul infracţiunilor de furt.

"Doar faptele de furt, furt calificat şi furt în scop de folosinţă săvârşite între membrii de familie, de către un minor în paguba tutorelui ori de către cel care locuieşte împreună cu persoana vătămată sau este găzduit de aceasta să se pedepsească numai la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, iar împăcarea părţilor să conducă la înlăturarea răspunderii penale", se arăta în expunerea de motive a proiectului, scrie Agerpres.

Un amendament admis în cadrul comisiei de specialitate elimină textul care se referă la înlăturarea răspunderii penale prin împăcarea părţilor.

În sprijinul prevederii promovate în proiectul de act normativ, iniţiatorul invocă punctul de vedere al conducerii Ministerului Public, care a sesizat că "se înregistrează o tendinţă de scădere continuă a numărului inculpaţilor trimişi în judecată, mai mică însă decât a procentului de creştere a numărului soluţiilor de clasare prin împăcarea părţilor şi retragerea plângerii prealabile şi concluzionează că, prin urmare, criminalitatea în materie nu a scăzut, însă s-a redus fermitatea reacţiei sistemului judiciar faţă de acest fenomen".

Propunerea legislativă pentru modificarea art. 231 din Legea nr. 286 din 17 iulie 2009 privind Codul penal va fi trimisă la Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436