REPLICA ONLINE CONSTANTA

29.2° Constanța Vin., 2 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6809
29.2° Constanța Vineri, 2 August 2024 Anul XX Nr. 6809
 

Proiect de lege: Carnea sintetică ar putea fi interzisă în România

Proiect de lege: Carnea sintetică ar putea fi interzisă în România

Ana Maria LIPAN 23 iunie 2023 | 00:00 730

Mai mulţi parlamentari PSD, inclusiv actualul ministru al Agriculturii, au depus, la Parlament, un proiect de lege de reglementare a sectorului cărnii, propunând, între altele, interzicerea comercializării pe piaţa internă a cărnii sintetice obţinută în laborator din celulele de la animale, iar operatorii economici să fie obligaţi să includă pe eticheta produselor de carne preţul de achiziţie din piaţa internă sau externă, transmite Agerpres.  

Proiect de lege: Carnea sintetica ar putea fi interzisa in Romania

Potrivit proiectului, inscripţionarea informaţiilor obligatorii privind etichetarea cărnii şi a produselor procesate pe bază de carne, precum şi a cerinţelor privind informarea explicită a cumpărătorului referitoare la conţinutul acestor produse se va realiza în conformitate cu condiţiile prevăzute în regulamentele europene din domeniu.

Eticheta va cuprinde codul QR, cât şi preţul de achiziţie al produselor atât din piaţa internă, cât şi din piaţa externă, mai prevede proiectul.  Proiectul stabileşte că „produs românesc” din carne înseamnă „carnea şi produsele din carne rezultate din carcasele provenite 100% din fermele din România” şi este interzisă folosirea acestei sintagme, dacă nu sunt îndeplinite condiţiile.  

„Produsele de carne comercializate pe piaţa internă vor cuprinde obligatoriu procentul de carne din compoziţie. Produsele din carne cu adaos de alte ingrediente se vor comercializa într-un spaţiu de prezentare şi vânzare bine delimitat, pe rafturi separate faţă de produsele din carne autentice (...), cu informare explicită către cumpărători a conţinutului acestor produse”, mai prevede actul normativ.  Aceste prevederi vor fi aplicate şi „în cazul meniurilor şi reţetelor mâncărurilor de pizzerie, de fast-food şi al produselor culinare din alimentaţia publică la prepararea cărora s-au utilizat produse de bază cu adaos de ingrediente”.  

Totodată, meniurile unităţilor de alimentaţie publică vor menţiona toate produsele din carne cu adaos de ingrediente în produsul de bază, mai prevede proiectul.  „Orice neconformitate depistată de autorităţile competente de control este notificată direct operatorului economic sub a cărui denumire se comercializează produsul alimentar. Dacă operatorul nu are sediul în România, notificarea se face către importator sau distribuitorul produselor alimentare provenite din Uniunea Europeană şi din ţările terţe”, mai stabileşte actul normativ.  În cazul modificării informaţiilor de pe etichetă de către comerciant, acesta va fi sancţionat în conformitate cu legislaţia în vigoare.  

„Comercializarea cărnii sintetice obţinută în laborator din celulele de la animale este interzisă pe piaţa internă”, la fel şi produsele culinare din alimentaţia publică la prepararea cărora s-a utilizat carnea sintetică.  

Proiectul prevede şi sancţiuni cu amenzi între 20.000 lei şi 150.000 lei pentru nerespectarea prevederilor.  Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor va fi făcută de personalul împuternicit din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Autoritatea Naţională, Sanitară, Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor cu atribuţii de control în domeniu.  

În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Autoritatea Naţională, Sanitară, Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor vor elabora normele metodologice şi ghidul de definiţii şi termeni folosiţi în industria de procesare a cărnii, care se aprobă prin ordin comun, transmite digi24.ro.   

Proiectul intitulat „Legea cărnii şi a produselor din carne” a fost iniţiat de 7 parlamentari PSD, între care şi Florin Barbu, ministrul Agriculturii.  Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, Camera Deputaţilor fiind for decizional.  În 14 iunie, Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat, la audierea în comisiile parlamentare pentru a prelua acest portofoliu, că depune în Parlament Legea cărnii şi a produselor din carne, menţionând că aceasta, „pe modelul Legii laptelui şi a produselor lactate, va impune rafturi separate la carne, etichetare corectă şi interzicerea de grăsimi animale în produsele procesate din carne”.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
dar gandacii, greierii, viermii si larvele lor nu le interziceti? aveti interese pentru asta, sa va dau in gura toata carnea naturala si sintetica.
0
0
Dar, populistii putinisti care balesc dupa comunism si ROMANIA SOCIALISTA ar rapunde ca "Prefera PEPPERONII oferit de MAFIA SICILIANA" Ha ha ha! Ce putem noi sa le raspundem? Hmm? NIMIC! Poate doar: Savurati-va "pizza siciliana", mafiotilor mici! Bon appetit!!! Vorba aia, PAINE SI CIRC! Populistii din AUR si SOS efectiv fac din caccat BICI in campanie electorala. Ati vazut cu laptele, cu gandacii, cu carnea sintetica mai nou. Ati vazut cu canalul Bastroe si adancirea lui. Poftim problema mare!!! Acum e prea multa apa, iar canalul nu indeajuns de adanc si vine "VIITURA", ne inunda apa de la barajul bombardat de rusi in Ucraina! HAHAHHA! Astia sunt exact definitia "PROSTlLOR SATULUI". Spui aplaudaci de partid ai AUR-SOS-PSD-PNL-UDMR si apoi tragi apa! Trebuie sa-i vidanjam din politica pe idiotii astia. FARA PENALI IN FUNCTII PUBLICE! Votati corect in 2024! Votati impotriva AUR-SOS-RUSIALOVE!!! Votati anti PSD-PNL-UDMR. Votati FARA PENALI si partidele de centru-dreapta si salvam ROMANIA!
12
0
Daca voi aveti impresia ca un porc crescut la tara care a mancat sobolanii de prin cotet sau"laturile" proprietarului (indiferent ce boala cu transmitere sau fara transmitere are proprietarul) sau alte animale moarte sau alti "frati" porci care au murit "din cauze naturale", dar proprietarul le-a folosit pe post de mancare pentru celalalt porc "sanatos" ramas in viata, pentru a-l INGRASA PANA LA CRACIUN(LUCRU ASTA E DOVEDIT, cunosc fermieri care isi hranesc porcii cu alti porci/purcelusi morti in scopul de-ai vinde). Pai, daca voi aveti impresia ca este mai bine sa mancati porcii aia, ci nu"CARNE SINTETICA", atunci aveti o problema grava si ar fi bine sa puneti burta pe carte, caci veti muri PR0STI! Inca un exemplu: MAFIA SICILIANA,mafia din Italia isi hraneste porcii cu"RAU PLATNICII"datori la mafie.Nu ati vazut prin filme?Tin porcii flamanzi, apoi isi leaga rivalii/persoanele care nu au returnat datoriile si ii arunca la porcii flamanzi. E buna fripturica? CELULE STEM sunt mai sigure
12
0
Bine punctat! Plus ca este MAI SIGURA "carnea sintetica", deoarece este reprodus din punct de vedere biologic aceeasi "reactie" sau acelasi "FENOMEN" care se produce in mod natural si in corpul animalului respectiv. Adica nu e modificat ADN sau alte aberatii.E ca si cum ai merge la sala si ti-ai"pompa muschii"prin diverse metode/exercitii/alimentatie adaugand PROTEINE la fibrele musculare si asa mai departe.Asa se poate reproduce"IN LABORATOR"in mod artificial. Pot reproduce fenomenul ala si sa"lipeasca"proteine pe un muschi"artifical"de animal, crescandu-i volumul.Mai mult de atat, animalele"crescute natural la ferme de catre taranii traditionali"pot transmite mai departe boli de la animal la om, deoarece in ROMANIA coruptia e in floare si nu poti fi sigur 100% ca un veterinar cu buzunare adanci nu a"inchis ochii"sau nu"a trecut peste"testarea animalelor/carnii, deoarece"TIMPUL COSTA BANI", iar SPAGA"e bine venita". Stiti 100%sigur ca ati mancat exact CARNEA"de pe eticheta" pana acum?
11
0
Masura populist electorala practic inutila; carnea sintetica este oricum mult prea scumpa pentru ca sa ajunga in anii urmatori intr-o tara saraca ca romania; multi romani nu-si mai permit nici carnea obisnuita mult mai ieftina ca cea sintetica; ministrul agriculturii a terminat de rezolvat toate problemele fara numar si cat casa din agricultura si a ajuns la prostia asta; se vede ca nu-i intereseaza decat alegerile de la anul si nimic altceva
8
0

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768