REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.9° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.9° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Proiect în vederea alocării de fonduri pentru reabilitarea Moscheei Carol I din Piața Ovidiu

Proiect în vederea alocării de fonduri pentru reabilitarea Moscheei Carol I din Piața Ovidiu

Replica API 6 decembrie 2019 | 03:06 702

Uniunea Democrată Turcă din România, prin Harun Osman, alături de consilierul Secil Cantaragiu au realizat un proiect în vederea alocării de fonduri pentru demararea reabilitării Moscheei Carol I din Piața Ovidiu. Consilierul Secil Cantaragiu a înaintat acest proiect către Primăria Municipiului Constanța și Consiliul Local Constanța . Moscheea Carol I se afla într-un stadiu avansat de degradare, iar reabilitarea ei trebuie să reprezinte o prioritate pentru Constanța, având în vedere că este unul din marile simboluri ale orașului nostru.

În acest sens, Șefului Cultului Musulman din România a înaintat o adresă pe data de 25.02.2019 depusă la Primăria Constanța prin care solicită ajutorul necesar în vederea salvării acestui monument.

Moscheea Carol I este un simbol al oraşului Constanța și exprimă armonia conviețuirii între etnici musulmani și români, deoarece construcția acestui monument a fost începută în anul 1910, din inițiativa regelui Carol I, în semn de omagiu pentru comunitatea musulmană din orașul Constanța.

Regele Carol I a fost un susținător permanent al Dobrogei și probabil motivul pentru care această regiune a României este renumită chiar și în prezent pentru coexistenţa paşnică a unui număr mare de etnii.

Moscheea Carol I a fost proiectată de marele inginer Gogu Constantinescu, sub îndrumarea arhitectului Victor Ştefănescu și intră în manualele de specialitate datorită marelui inginer şi inventator Gogu Constantinescu, care a folosit pentru prima oară în România betonul armat în construcţia boltei subţiri de 4-5 cm grosime (8 cm după arhitectul Radu Cornescu).

Îmbinând elemente stilistice egiptene şi bizantine, cu inserţii arhitecturale româneşti având ca model Moscheea Konya din Anatolia. La temelia Moscheei Regale au fost zidite vechile planuri ale Kiustengeului, denumirea otomană a Constanţei înainte de 1878.

Lucrările s-au încheiat în 1913. Inaugurarea a avut loc pe data de 31 mai 1913 în prezența familiei regale și a reprezentanților cultului musulman în România.

“În adolescență, însemnând acum 15 ani, am avut șansa de a lucra ca ghid turistic al acestei Moschei. Un lucru de care voi rămâne mereu impresionat este covorul dăruit de către Abdul Hamid insulei Ada Kaleh. Istoria a făcut ca acest covor să ajungă în Moscheea Carol.

Pentru mine a fost o experiență de neuitat, deoarece nu a existat zi în care sa nu fiu întrebat, de diversele comori ascunse în interiorul acestui simbol al Constanței. Vă pot spune, fără a exagera, ca într-o singură zi de vară pășeau prin porțile Moscheii în jur de 400 de turiști.

Le povesteam despre legendele construirii Moscheii, a covorului din interior, a cupolei și a obiectelor sfinte puse la temelia ei. Pe chipul lor se putea observa fascinația pentru cultura orientală adusă la viață în Constanța de către Regele Carol. De aceea nu putem permite ca acest monument să fie lăsat uitării și trebuie sa intervenim cât mai repede pentru reabilitarea ei.

Turcii și Tătarii din Dobrogea vor avea mereu un respect față de Regele Carol I, ceea ce ne-a îndemnat să depunem acum 3 saptamani un proiect în consiliul local prin reprezentantul comunității turco-tătare Secil G. Cantaragiu, pentru omagierea lui Carol I și a celorlalți întemeietori ai Dobrogei Moderne (I.C. Bratianu, Mihail Kogălniceanu, Remus Opreanu) , prin realizarea unor statui în orașul Constanta. Aducand toate aceste simboluri la viața ne vom asigura că generațiile ce vor urma vor cunoaște valorile și istoria acestei frumoase regiuni și își vor aprecia înaintași.” - Harun Osman, Președinte Comisia de Tineret al UDTR

“Uniunea Democrată Turcă din România și Muftiatul Cultului Musulman din România ne aduc la cunoștință o problemă a comunității musulmane,defapt o problemă a întregii comunități constănțene, privind greutățile cu care se confruntă referitor la stadiul avansat de degradare a Moscheii Carol I din zona peninsulară, Piața Ovidiu. Aceștia solicită ajutorul Consiliului Local și al Primăriei Constanța, în obținerea fondurilor necesare reabilitării generale a Moscheii Carol.

Din puținele surse financiare de care au dispus și prin contribuțiile enoriașilor, Muftiatul a reușit să facă anumite reparații minore pentru a evita ca acest simbol al Constanței, construit de regele Carol I drept recunoștință adusă comunității musulmane de pe aceste meleaguri, să se închidă din cauza deteriorării. Moscheea Carol este un punct de atracție pentru turiștii sosiți în Constanța, dar mulți refuză să îi treacă pragul datorită stării în care se afla. Am depus un proiect în acest sens, prin care solicit alocarea fondurilor necesare pentru reabilitarea și punerea în valoare a acestei clădiri, una din cele mai cunoscute clădiri ale Constanței alături de Casino și Farul Genovez. Ea prezintă un potențial turistic ce poate fi valorificat prin taxe de acces și suveniruri.”, qa transmis consilierul local PMP Secil Cantaragiu

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Impresionanta constructie, a fost prima cladire din Romania unde s-a folosit betonul armat, mai multe puteti citi aici: www.rombadconstruct.ro
0
0
sa ne iei belitele in gura la toti tatarii! sa incepi cu mine ca eu sunt tanar si mai talentat!
4
0
Biet imbecil, fara soldatii recrutati din moldova in armata regala ai fi venit in Dobrogea doar in vizita, cu pasaport, dobrogeanule care te crezi tu dobrogean, desi si tu esti un biet venit cu pluta. Vorbeste cu respect despre conationalii tai, cacatule cu mot.
1
3
E un bun al statului si administrat de cultul musulman. Daca se reabiliteaza, atunci e foarte bine pentru noi toti. Suntem satui sa vedem ruine peste ruine in acest oras. Primarul din Oradea a facut si ptr ortodoxi si ptr catolici si ptr evrei, etc. Ne place sa vedem la altii sa admiram, dar cand e vorba de a se face ceva in acest oras, apar incultii si analfabetii care le stiu pe toate. Sa se faca prin orice mijloace, dar sa se faca! Parca traim intr un oras ce a fost in razboi. Si in Siria arata mai bine orasele bombardate. Pun pariu ca aia or sa le refaca mai repede decat vom reusi noi.
4
0
Sunt din Cluj si din cand in cand vin prin Constanta in vizita. Observ nesimtirea constantenilor la tot pasul. Constantenii adevarati au ramas putini.Din pacate Constanta e un oras pierdut. Atata mancatorie intre romani, intre constanteni nu am vazut. Orice ai vrea sa faci bun in acest oras este atacat si apar aia de mananca de pe jos ce prind si incep sa injure absolut tot. Rautatea asta si canibalizarea asta cel mai tare aici, in Constanta o vad. Cei din Ardeal se razboiesc politic, dar cand e vb de munca si interesul celor multi, pun osul la treaba si o fac indiferent a cui a fost ideea.
7
0
care comenteaza contra renovarii moschei nu sunt dobrogeni,sunt moldoveni veniti cu pluta care i a gonit foamea de acasa
7
2
adevarul este ca nu ne trebuie fonduri europene !!! Alea se controleaza !!! Mai bine luam noi, capetele de oaie banii !!! Mai dam ceva si la spagagii din primarie si s-a rezolvat !!! Multa muie tatarilor, turcilor si tziganilor musulmani hoti !!! Muie si primariei dar mai ales hotului fagadau cu mult cacat !!!
4
6
carol, neamtu a fost musulman saracu!
3
6
Acest proiect nu este o prioritate pentru oras, Cazinoul este prioritatea.
3
11
Respect SECIL
6
5
Problema cu proiectele Europene este ca lumea mai nou se apuca de contestat in ultima zi, cum din pacate se intampla cu cazinoul... si geamia are probleme grave, fundatia nu este stabila din cate am inteles, deci nu se poate astepta... este o urgenta.
7
1
Ma turcilor si tatarilor nu aveti si voi pe cineva care sa faca un proiect de accesare de fonduri europene pentru cladirea asta istorica, proiect girat de primarie bineinteles caci pentru asa ceva va semneaza primarul dar sa nu ii cereti lui bani.
5
4
E un lucru bun
9
3
Banii musai sa treca prin buzunarele lui Budi altfel nu va faceti iluzii.Vezi mega moskeie Bucuresti si ptoiectul de moskeie de la CORA .Terenul a fost returnat primariei ca budi nu e in stare sa faca ceva palpabil. Doar politica si asigurarea traiului bastarzilor,fara numar,si ii evident mamamelor,care sunt fara numar
2
3
Ce bine bravo
9
2

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016