REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.1° Constanța Lun., 19 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6826
21.1° Constanța Luni, 19 August 2024 Anul XX Nr. 6826
 

Proiect privind modificări la Legea concurenţei, adoptat de Senat

Proiect privind modificări la Legea concurenţei, adoptat de Senat

Victor ROTARU 3 februarie 2024 | 00:00 200

Plenul Senatului a adoptat cu 69 de voturi "pentru" şi nouă abţineri, proiectul legislativ privind aprobarea OUG nr.108/2023 pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996.

Proiect privind modificari la Legea concurentei, adoptat de SenatPlenul Senatului

Proiectul a fost adoptat cu un amendament formulat în timpul dezbaterilor de către liderul grupului PNL din Senat, Daniel Fenechiu, care a propus eliminarea textului potrivit căruia: "Atunci când în cursul unei inspecţii, inspectorul consideră că întreprinderea nu şi-a justificat, în fapt şi în drept, cererea ca documentul în cauză să fie protejat de secretul profesional, a invocat doar motive care, în conformitate cu instituţiile europene în materie, nu pot justifica o astfel de protecţie sau se bazează pe afirmaţii factuale care sunt în mod vădit eronate, inspectorii de concurenţă au dreptul să citească imediat conţinutul comunicării cu avocatul sau copie după aceasta".

Comisia economică şi cea juridică din Senat au adoptat, în şedinţe separate, raport comun de admitere asupra proiectului legislativ, fiind însă respins amendamentul propus de Consiliul Concurenţei prin care se solicita majorarea salariilor angajaţilor instituţiei.

"Proiectul de lege a primit aviz favorabil. Aceste amendamente, toate care au fost discutate aici, vor fi repuse în discuţie la Camera Deputaţilor, în urma discuţiilor pe care le veţi avea, împreună cu Ministerul Muncii şi Ministerul de Finanţe. (...) Din punctul meu de vedere, poate fi făcută această discuţie la Camera Deputaţilor şi în acel moment să aibă loc aceste discuţii mai aplicate şi cu Ministerul Muncii, şi cu Ministerul de Finanţe, ca să găsească această formă de încadrare", a precizat preşedintele Comisiei economice, senatorul Daniel Zamfir.

Dan Virgil Pascu, vicepreşedinte al Consiliul Concurenţei, declara după şedinţa de la Comisia economică că este mulţumit cu ceea ce s-a obţinut, menţionând că amendamentul privind creşterea salariilor a fost respins prin abţinere şi nu prin voturi împotrivă, iar procedura parlamentară poate astfel să continue cu acest demers al instituţiei pe care o reprezintă.

"Suntem mulţumiţi cu ce am obţinut astăzi, chiar dacă amendamentul (privind creşterea salariilor) a fost respins prin abţinere, deci nu prin vot împotrivă. Am avut patru sau cinci voturi şi restul abţineri. El a fost asumat de către comisie şi putem merge, putem înainta în procedura parlamentară în continuare cu demersul nostru", a spus Pascu.

El a adăugat că marea problemă a Consiliului Concurenţei este faptul că se pierd oameni cu experienţă din cauza salariilor necompetitive.

"Instituţia nu este depopulată, noi facem recrutări şi angajăm oameni competenţi. Nefericirea situaţiei de faţă este că pierdem experienţă. Un om bun, un inspector de concurenţă bun se formează în cinci - şase - şapte ani de zile. Oamenii pe care îi recrutăm sunt cu certitudine competenţi, însă nu putem să punem la dosarele de mare complexitate pe unul care nu are experienţă decât unul sau doi ani de zile, acolo avem problema cea mare. Instituţia încă are oameni de valoare, pentru că am reuşit să îi convingem să rămână în instituţie, însă (...) 40 - 50 de oameni de mare experienţă au părăsit instituţia. Ei au fost înlocuiţi cu tineri de mare capacitate şi de mare competenţă, însă e un proces de durată până un inspector de concurenţă se formează, durează mai mult de cinci ani de zile", a transmis oficialul Consiliului.

Proiectul de act normativ are ca obiect transpunerea în legislaţia internă a Directivei (UE) 1/2019 a Parlamentului European şi a Consiliului din 11 decembrie 2018 privind oferirea de mijloace autorităţilor de concurenţă din statele membre astfel încât să fie mai eficace în aplicarea legii şi privind garantarea funcţionării corespunzătoare a pieţei interne, se explică în expunerea de motive.

Principalul obiectiv al directivei, potrivit considerentelor enunţate în preambulul acesteia, este de a se asigura că autorităţile naţionale de concurenţă dispun de garanţiile de independenţă, de resursele şi de competenţele în materie de aplicare a legii şi de impunere de sancţiuni/amenzi care le sunt necesare pentru a fi în măsură să aplice în mod eficace articolele 101 şi 102 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene pe întreg teritoriul Uniunii pentru a se asigura faptul că nu este denaturată concurenţa pe piaţa internă.

Proiectul face parte din categoria legilor organice, Senatul fiind primul for legislativ sesizat în acest caz, potrivit agerpres.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
482515172434
5/49
12292611027
joker
251140103212