REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.2° Constanța Mar., 17 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6855
22.2° Constanța Marți, 17 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6855
 

Proiectele Nicoletei Bercaru, privind acordarea titlului de cetățean de onoare pentru cuplul Lupu-Vasilescu, retrase. Video

Proiectele Nicoletei Bercaru, privind acordarea titlului de cetățean de onoare pentru cuplul Lupu-Vasilescu, retrase. Video

Ana Maria LIPAN 1 martie 2023 | 00:00 3133

Umilința suferită de cei mari actori ai teatrului constănțean ce și-au închinat zeci de ani meseriei în cadrul Teatrului Fantasio și nu numai a iscat un întreg scandal cu iz politic. Cele două proiecte ce vizează acordarea titlului de cetățean de onoare Mariei Lupu și partenerului său, Sorin Vasilescu, inițiate de consilierul județean PSD, Nicoleta Bercaru, au fost abordate în cadrul ședinței de marți ședința de marți, 28 februarie. În cadrul acesteia au luat cuvântul atât Nicoleta Bercaru, cât și Maria Lupu, care, îndurerată atât de atitudinea politicienilor, cât și de lipsa de colegialitatea a celor cu care a împărțit scena în nenumărate rânduri, le-a cerut consilierilor să treacă peste vot.

Proiectele Nicoletei Bercaru, privind acordarea titlului de cetatean de onoare pentru cuplul Lupu-Vasilescu, retrase. Video
Cele două controversate proiecte de hotărâre pentru acordarea titlului de cetățean de onoare actorilor Maria Lupu și Sorin Vasilescu, inițiate de Nicoleta Bercaru, consilier județean PSD, au avut răsunet atât în lumea teatrului, cât și în cea politică. Acestea au fost abordate în cadrul ședinței de marți, 28 februarie a.c., când întregul scandal a culminat cu intervenția marii actrițe, ce le-a cerut consilierilor să nu le supună votului, afectată profund de umilințele suferite.

Proiectele Nicoletei Bercaru, privind acordarea titlului de cetatean de onoare pentru cuplul Lupu-Vasilescu, retrase. Video
Nicoleta Bercaru a luat cuvântul în ședința de consiliu, precizând: ”Cultura si educația nu au sau nu ar trebui sa aibă culoare politică. Proiectele pe care le-am propus au fost menite sa aducă prinos de recunoștință si bucurie la final de viața artistică unor oameni care ni s-au dedicat intru totul nouă, consumatorilor de cultură și întregii comunități constănțene, fără a le aduce alte beneficii decât o diplomă și aplauzele noastre finale la ieșirea lor pe ușa din fata, așa cum merită și nu pe ușa din dos, așa cum își doresc unii să se întâmple. În calitate de consilier județean, și mai ales în calitate de Președinte al Comisiei de Cultură, Culte și Monumente, am încercat să îmi aduc aportul la binele comunității care m-a ales cum am putut mai bine. Am depus aceste proiecte acum 2 luni. ”V-ați făcut” ca  mi-ați trimis răspunsurile necesare pe o adresa de mail pe care nu am comunicat vreodată. Ați omis sa comunicăm mai mult de atât si deja era prea târziu pentru a putea duce la final proiectul in luna ianuarie„, a spus Nicoleta Bercaru.

Aceasta și-a continuat pledoaria în fața colegilor ei, menționând că ”(…) eu nu mi-am bazat proiectul pe bârfe si pe baza unor păreri subiective ale unor oameni care au orgoliile lor de artiști, frustrările lor, conflictele lor in organizație, incapacitatea lor de a le menajeria, o capacitate uriașă văd de răzbunare dar, mai ales o capacitate uriașă de a păta nu doar munca de o viață a unor artiști care ne-au bucurat sufletele zeci de ani cu evoluția lor pe scena culturii constănțene (fie ca actori, fie ca manageri ai unui spațiu cultural ce era odată un brand, o mândrie pentru noi toți _ Fantasio), ci si imaginea Teatrului de Stat Constanta, dar si a ideii de cultura în general. Mi-am bazat propunerea de proiect pe o analiză atentă atât a recenziilor marilor critici de arta ai vremii, pe părerile presei la adresa acestor artiști si, mai ales m-am bazat pe o sursa de foarte mare încredere pe care am găsit-o cu mare ușurința, Monografia Fantasio 40, scrisă de Jean Badea. În aceasta carte, numele domnului Vasilescu, actor, manager al teatrului timp de 11 ani, profesor universitar, apare de nu mai puțin de 77 de ori, iar ce al doamnei Maria Lupu, actriță pe care nu ați avut cum sa o ratați pe scena constănțeana, apare de nu mai puțin de 51 de ori. Pentru o astfel de căutare aveați nevoie de doar câteva minute. (…) Zic totuși sa devenim ceva mai aplicați si mai puțin superficiali in fotoliile noastre atât de aleși cât si de funcționari publici si să ne macine curiozitatea, dar nu în direcția de can-can”, a adăugat aceasta.

Video:

Maria Lupu: Opriți această umilință, nu o merităm!

Proiectele Nicoletei Bercaru, privind acordarea titlului de cetatean de onoare pentru cuplul Lupu-Vasilescu, retrase. Video

De asemenea, a luat cuvântul și actrița Maria Lupu: ”Am ținut să mă cunoașteți, pentru că dumneavoastră poate nu ați reușit să mă vedeți pe scena teatrului constănțean. Sunteți la conducerea județului de aproximativ 3 ani, iar eu în acest timp nu am prea jucat. Prin urmare, mi-am încasat retribuția lunară de la stat pe stat. Poate că noul manager, venit aici doar de 4 ani, m-a protejat, aflând despre mine de la mine ( am fost prima persoană pe care a contactat-o până la venirea sa la conducere) că teatrul era a doua mea casă. Eram acolo cel puțin 12 ore din 24. Sau poate a considerat că sunt bătrână și bolnavă și nu mai pot. Îi mulțumesc! (…) Nu credeam că, după o viață dedicată scenei constănțene ( pe care am slujit-o cu multă dragoste și devotament): după mii de spectacole jucate în condiții insalubre pe vremea de tristă amintire (rulam ca la cinematograf, 3 spectacole pe zi), în toată țara și peste hotarele țării,  după miile de spectatori care ne-au aplaudat și ne-au arătat dragostea lor, după ce am dăruit teatrului un spectacol (Spectacol aniversar – 50 de ani viață, 30 de carieră, - proiect personal) care s-a jucat timp de 10 ani cu casa închisă, sponsorizat în întregime, teatrul doar încasând veniturile, fără a avea vreo contribuție financiară, după ce, timp de aproape 20 de ani am fost lider de sindicat, singurul sindicat afiliat la FSLI Petrom, federație care ne-a înlesnit și finanțat turneele în țară (peste 100 de persoane). (…) Trebuie sa va spun ca am fost măguliți și fericiți că există oameni la CJC care iubesc cultura, care sunt prezenți în sălile de teatru și care știu să aprecieze un artist. Astfel, îi mulțumesc doamnei consilier județean Nicoleta Bercaru pentru inițiativa dumneaei, chiar dacă la început, eu personal nu am fost de acord cu ea.  Prin urmare, vă cer stimați consilieri,  să ne scoateți din această distribuție care nu ne face cinste nici nouă și nici dvs, cred. Opriți această umilință. Nu o merităm. Indiferent de ce am ales să facem în viață, suntem cu toții oameni!. Vă rog, nu mai pierdeți timpul cu votul! Nu repetati povestea din 2004  si 2007 când toți artiștii Constantei au fost umiliți prin desființarea si înființarea teatrelor de însuși Consiliul Județean ”, a transmis Maria Lupu.

Video:


În cele din urmă, proiectul a fost scos de pe ordinea de zi, urmând să fie readus în atenția consilierilor în ședința din luna viitoare. Însă, potrivit informațiilor noastre, consilierii PSD…Atenție! Colegii Nicoletei Bercaru…, au direcțiune să voteze împotrivă. Mai mult, înainte de ședința de marți, 28 februarie, unii dintre aceștia și-au manifestat votul împotriva, printre aceștia, potrivit surselor noastre, regăsim pe Liviu Popa, Cosmin Ciobanu sau Adriana Gheorghe. Așa colegialitate, rar mai întâlnești!

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Niko Bercaru a iesit de sub mesele pesediste si face pe desteapta culta! Baaa cazatura ieftina, ai uitat cum sugeai clantele la Gabi Stan, la Gaju, la RAJA, la ISJ, la Cojoc, la Miu, la Fagadau, la Tutuianu si acum te crezi presedinta la femei? Esti tavalita de toti soferii de taxi si vrei sa te respecte cineva? Bercaru Nicoleta, locul tau este in tomberon!
6
0
Inteleg ca titlul de cetatean de onoare a devenit un cadou de pensionare pentru actori? Ok, au facut-o cu dedicatie, bravo lor, si soferul de pe autobuz de astazi a facut-o cu dedicatie, dar e tot o meserie, tot conditii aiurea, tot in slujba cetateanului. El de ce nu e pe lista la cetateni de onoare? Sa mai continui? Neserioasa e doamna politician care s-a gandit sa-i bage in carti, pentru ca de la ea a plecat umilinta. Ori daca vroia sa le faca o cinste, mai intai trebuia sa se asigure ca toti colegii dinsei stiu despre ce este vorba, inteleg oportunitatea si meritele si sunt de acord. Restul e can-can ieftin, iar dati in populatie ca, daca spectacolele nu prezinta interes, este pentru ca toti sunt inculti, cumva. Realitatea este diferita, lumea vine atrasa, nu din obligatie, cum v-ati obisnuit, nu mai atrageti, nu aveti promovare, asta a fost. 20 de ani petrecuti cu sarguinta in anonimat, si la pensie primesti titluri fara valoare.
5
0
Cam totzi cei care au scris aici la articolul asta au avuut numai aprecieri negative la adresa N.Bercaru si H.Tutuianu,pai mai acestia mai sus pomeniti cand tot satul itzi spune sa te duci acasa dar tu refuzi cu indarjire atunci este clar ca nu faci asta de dragul Constantenilor ci de dragul ciolanului si macar de ar fi doar nulitatile astea"valorile"PSDeului Constanta,dar fara sa ma gandesc imi trec prin minte asha in viteze niste nume ca Fagadau,Tit Brailoiu sau Stroe,alte p******e care au condus vremelnic destinele orasului sau judetului Constanta si au condus atat de bine ca a ajuns orasul Constanta sa arate ca o comuna;Chitzacule sa nu crezi ca tu esti cu mult mai bun decat D.Fagadau dar tu nu esti PSDist ci faci parte din alt partid dasta te-au si ales Constanteni dupa principiul"hai mai PSDistilor ca ati aratat cine sunteti si cu Mihaiesi si cu R.Mazare si cu D.Fagadau"si mai este si Spagoveanu cumnatul lui Adrian Nastase deci un PSDist pur sange de pe vremea securitati comuniste care la-au si botezat cu numele de m***e,dar de popa asta nu scapa Constanteni caci el este alesul lui Dumnezeu"vorba vine pentru ca popa asta este condus de bani sau mamota cum se spune in biblie adica de dracu"
5
0
Hai să spunem și că cei 2 MARI actori au fost propuși pentru că sunt finii lui Țuțuianu. Bercaru să ne lase în pace cu asemenea proiecte de doi lei. Iar dna Lupu să nu se mai victimizeze atata că este de fapt o necunoscută pentru mulți.
10
0
Daca toate femeile pesediste sunt exact ca Nicoleta Bercaru, barbatii lor sunt toti in AUR sau UDMR, toooti! Sau USR. Tutuianu si Bercaru, doua errori politice care-si doresc sa ramana la ciolan si dupa 2024.
16
1
Spui Nicoleta Bercaru si tragi apa.
12
0
Bercaru esti o rusine pentru orice profesor, un motiv infinit de glume in cancelariile constantene, pleaca, dispari! Te cunosc bine, ne-am saturat de tine si de Tutuianu Horia.
19
0
Dna Bercaru, stati rau cu gramatica: "mi-am adus aportul"este pleonasm!În rest, vedeti-va de pătrățelul dvs strâmt și lăsați cultura celor îndreptățiți.PSD-ul sa-si găsească adevărați ambasadori ai culturii si nu culturnici. Cat despre Jean Badea, slujitor fruntaș al tovarășilor comuniști de odinioară, nu este un reper de moralitate și arhivare ale datelor exacte și de crez.
14
1
Nico Bercaru este simbolul femeii pesediste si in general al putoretului politic
17
1
Bunnnn, next!
4
1
Ceva mai ingrozitor si respingator decat acest produs pesedist autointitulat in mod abuziv femeie, nu se exista :))
15
0
BERCARU ESTE O TAXIMETRISTA CONSACRATA PE MICA SCENA DE LA CAZINO MAMAIA UNDE OFEREA PLACERI TAXIMETEISTILOR DIN SCHIMBUL DE NOAPTE. BERCARU ARE OBRAZNICIA SA VORBEASCA DESPRE CULTURA? ACEASTA DEGRADATA INFRACTOARE DIN GASCA PESEDISTA SPUNE ARTISTILOR CINE TREBUIE SI CINE NU TREBUIE SA MAI URCE PE SCENA. BERCARU A DISTRUS TREI SCOLI SI NU DOAR ATAT. A FOST ALUNGATA DE PESTE TOT. ACUM DOAR PESEDISTUL TUTUIANU HORIA ESTE DORNIC SA COLABOREZE CU ACEST ACCIDENT POLITIC SI EDUCATIONAL. PSD MAI EXISTA?
18
1

REPLICA


LOTO

6/49
3861614329
5/49
2842529181
joker
17411423166