REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Sâm., 20 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6796
24.4° Constanța Sâmbătă, 20 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6796
 

Proiectul noii legi a pensiilor: Vârstă de pensionare egală pentru femei și bărbați

Proiectul noii legi a pensiilor: Vârstă de pensionare egală pentru femei și bărbați

Ana Maria LIPAN 1 noiembrie 2023 | 00:00 785

Ministerul Muncii a finalizat proiectul noii legi a pensiilor, document care urmează să fie prezentat azi în cadrul unei ședinte a coaliției de guvernare.  Legea, care este asumată prin PNRR, are la bază mai multe principii, printre care cel al obligativităţii, al contributivităţii, al egalităţii sau al stabilității asigurării la sistemul public de pensii. Premierul Marcel Ciolacu vrea ca legea să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024.

Proiectul noii legi a pensiilor: Varsta de pensionare egala pentru femei si barbati foto cu rol ilustrativ

„Persoanele fizice şi juridice au, conform legii, obligaţia de a participa la sistemul public de pensii, drepturile de asigurări sociale exercitându-se corelativ cu îndeplinirea obligaţiilor” (principiul obligativităţii), se arată în capitolul introductiv al proiectului de lege. „Asigurații care au realizat cel puțin stagiul minim de cotizare în sistemul public de pensii beneficiază de tratament nediscriminatoriu, în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile prevăzute de lege”, prevede un alt principiu, al egalităţii, definit în proiect, potrivit digi24.ro. 

Proiectul legii pensiilor poate fi citit integral aici: Proiect-Legea-Pensiilor De asemenea, pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi, se acordă un număr suplimentar de puncte de pensie, mai prevede principiul stabilității asigurării la sistemul public de pensii, conținut în proiect.

Un alt articol al viitoarei legi prevede egalizarea vârstei de pensionare pentru femei și bărbați, la 65 de ani, obiectiv asumat în PNRR. „Art. 47 - (1) Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru bărbaţi, cât și pentru femei”. Stagiul minim de cotizare contributiv, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, este de 15 ani. Stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. De asemenea, persoanele care doresc să rămână în activitate și după vârsta pensionării pot face acest lucru, cu acordul angajatorului, până la 70 de ani. „Art. 46 (2) - Persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie prevăzute la alin. (1) pot opta pentru menținerea în activitate, anual, cu acordul angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.”

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
SA VOTAT SCLAVIA MODEL r*mÂNIA Statul r*mân fură contribuțiile la salariați După șaizeci și cinci de ani dacă nu prinzi pensie statul ți-a luat banii din cotizație r*mâni dormiți bine statul ia tot
2
0
mai poti munci la 65 de ani? mai te tine patronul la munca pana la 65 de ani, cand esti pe schela, la lopata, sau descarci saci de zahar la alimentara? deja de la varsta de 50 de ani nu te mai angajeaza nimeni.
5
0
te scoate la pensie dupa ce mori si ei javrele ies la pensie dupa ce termina facultatea. pt. noi, sclavii, pensie dupa cat ai contribuit, pt. ei jigodiile pensii special de nesimtite pt. care nu au contribuit, plus si salariu in acelasi timp
5
0

REPLICA

LOTO

6/49
15382943810
5/49
38202113924
joker
218171712