REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.9° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.9° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Propunere legislativă pentru ca un ORAȘ din județul Constanța să devină COMUNĂ!

Propunere legislativă pentru ca un ORAȘ din județul Constanța să devină COMUNĂ!

Replica API 22 octombrie 2018 | 00:50 651

Un nou pas pentru trecerea localității constănțene Băneasa de la rangul de oraș la cel de comună a fost făcut, săptămâna aceasta, de senatorul PSD Constanța Nicolae Moga. Având la bază rezultatul referendumului desfășurat în iunie 2017, prin care locuitorii și-au exprimat acordul să se revină la rangul de comună, cât și hotărârea Consiliului Local Băneasa, care își însușește rezultatele referendumului menționat, senatorul Nicolae Moga a transmis către Biroul Permanent al Camerei Deputaților propunerea legislativă prin care să se pună în aplicare modificarea.

În 2004, când integrarea în Uniunea Europeană, principalul deziderat al românilor, impunea tot felul de condiții, trecerea mai multor localități de la rangul de comună la cel de oraș a fost privită ca o ...îmbunătățire. La Băneasa, locuitorii s-au bucurat. De altfel, aveau și Centrul de Sănătate Băneasa, și Judecătoria Băneasa, și numărul de locuitori necesari pentru ca localitatea lor să devină un mic „oraș”. Dar anii care s-au scurs de atunci au dovedit că oamenii nu au ajuns să trăiască precum „orășenii”, ci doar au început să plătească taxe și impozite pe măsură. Iar asta deși nivelul de trai din zona respectivă este din ce în ce mai scăzut, iar lipsa unor investitori care să contribuie la creșterea economică a regiunii și-a spus cuvântul. În consecință, încă de anul trecut, atât primarul Paul Coliș, cât și consilierii locali, dar și locuitorii, prin referendumul organizat în iunie 2017, și-au exprimat dorința ca Băneasa să revină la rangul de „comună”.

„În 2004, prin Legea 83/2004 privind declararea ca orașe a unor comune, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, comuna Băneasa având ca sate aparținătoare satele Negureni, Făurei și Tudor Vladimirescu, a fost declarată oraș. Potrivit Legii 351/2001, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național, rangul de oraș presupune îndeplinirea unui anumit nivel de realizare pentru mai mulți indicatori cantitativi și calitativi de urbanizare și dezvoltare social – culturală și demografică.

Foto: Senatorul PSD Constanța, Nicolae Moga

Modificarea succesivă a legislației referitoare la taxele și impozitele locale a dus la încadrarea contribuabililor din Băneasa la nivelul de taxe și impozite aferent nivelului de dezvoltare imobilizară și de venituri specifice unui oraș, adică unei localități de rangul III, potrivit noului Cod Fiscal. În acest mod s-a creat un dezechilibru între nivelul real de trai, potențialul de realizare a veniturilor de către contribuabilii locali și nivelul fiscalității pe care trebuie să o suporte aceștia, fapt ce a generat pentru contribuabili un sentiment de împovărare financiară”, precizează senatorul constănțean Nicolae Moga în expunerea de motive la proiectul legislativ transmis Camerei Deputaților privind trecerea localității Băneasa la rangul de „comună”.

Reamintim că în 11 iunie 2017, în Băneasa a fost organizat un referendum pe acest subiect, care a fost recunoscut ca valid, în ședința din aceeași lună a Consiliului Local Băneasa. De menționat că numărul total al persoanelor înscrise pe listele pentru referendum a fost 4.302, dintre care au participat la referendum 1703 persoane, adică 39,5% din totalul celor înscriși pe liste; dintre participanți, 1531 au răspuns „DA”, 142 au răspuns „NU”, iar 30 de voturi au fost anulate. Rezultatele referendumului au fost însușite de Consiliul Local ca fiind o reflectare a voinței electoratului de trecere la rangul de „comună”.

„Principalele consecințe ale adoptării actului normativ vor fi următoarele: diminuarea nivelului fiscalității și ușurarea sarcinii fiscale pentru un număr semnificativ de persoane; reducerea aparatului administrației publice locale și reducerea cheltuielilor de funcționare a administrației; posibilitatea accesării de surse de finanțare specifice mediului rural, atât pentru sectorul public, cât și pentru cel privat, cu consecința atragerii de resurse pentru dezvoltare; un mai just echilibru între potențialul de plată al contribuabililor și cheltuielile cu colectarea taxelor și impozitelor locale și, în mod indirect, o creștere a gradului de colectare a veniturilor bugetului local”, se mai precizează în aceeași expunere de motive.

Foto: Paul Coliș, primarul localității Băneasa

F.B.

Citește și: REFERENDUM la Băneasa. Explicaţii: de ce vrea un oraş să redevină comună

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
...cand avea 60000 de locuitori Medgidia era oras si avea peste 20000 de salariati,astazi e "muncipiu" si incapat toti pe "iftimie elisei"...,ar fi bine sa fim retrogradati la statutul de oras...numai sa vrea si Vrabie,"primaru care este"
3
0
klaus cum sa fie Constanta comuna? Deja exagerati un pic.Tm sau cluj au mai putine blocuri,Constanta vezi ca e al doilea oras duba bucuresti ca pib pe cap de locuitor,e orasul cu cei mai multi oameni cu bani dupa bucuresti,un oras care se intinde pana pe la phoenicia in mamaia nord.Cum poate fi comuna pe langa orasele la care te refereai tu?
5
1
Constanta in raport , cu marile orase din Transilvania si Banat , arata ca o comuna , dar in raport cu comunele din Dobrogea , arata a oras .
5
2
Primarul Puli
5
1
Murfatlar e deja comuna. A avut grija saghiu
8
0
Kogalniceanu este comuna dar are taxe mai mari decat Constanta!!!
9
0
si Eforie tot comuna ar trebui sa fie
9
0
Si muncipiu Medgifia trebuie sa fie oras nu cum a vrut mircea pintilie municipiu daias la uie de tigan borat care il crede lumes sarsc unu ca Claudiu ganea slugoi de al lui cum a terminat mandatul de primar dia luat X6 cste e de bugetar sediu fost hermrs castigs 5000 de euro chirie pe luna
4
7
Incet, incet si Constanta va trece la comuna. Va depinde administrativ de orasul Mamaia, in ritmul in care ridica machedonii blocuri acolo
28
1
Si Negru Voda ar trebui sa devina comuna .
11
3
mic sa ti-l fut, fa acordul intre "insasi" si "Constanta", daca ai omis "orasul". Ti-a fost greu in scoala, n-asa? Ai fugit de ea mancand cacat. Ca prea te asuprea cu "acord", "adunare" si alte chestii de tipul asta care tie nu iti folosesc la nimic. Amaratule!
9
9
De ce Gabi, pentru ca tu insuti esti un meltean prost...deosebit ?
5
14
Insusi constanta ar trebui sa se numeasca comuna!
21
6

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016