REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.9° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.9° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Protest spontan al piloților Tarom. Haos la Otopeni

Protest spontan al piloților Tarom. Haos la Otopeni

Virgil STOIAN 8 iulie 2024 | 09:27 726

Este haos la aeroportul Otopeni, după ce mai multe curse ale companiei Tarom au fost anulate. Sute de oameni și-au petrecut noaptea pe unde au apucat, în aeroport, după ce li s-a spus că avioanele lor nu mai decolează. Aceștia așteaptă acum soluții de la operatorul de zbor pentru a-și putea continua călătoria.

Protest spontan al pilotilor Tarom. Haos la Otopeni

Update 09.15. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, cere măsuri urgente companiei Tarom.

”Am solicitat managementului companiei TAROM să ia urgent măsuri pentru situația actuală! Echipa managerială, selecționată în baza prevederilor Ordonanței privind managementul corporativ, are toate pârghiile legale să ia decizii administrative necesare pentru evitarea unor astfel de blocaje și pentru a preveni repetarea lor! De aceea, echipa managerială trebuie să vină urgent cu un plan eficient de restructurare, prin care să asigure capacitatea operativă a companiei TAROM. Accentul trebuie pus pe asigurarea personalului navigant și nu pe menținerea în schemă a unor persoane care nu au o contribuție la buna funcționare a TAROM! Aștept o comunicare publică aplicată și detaliată a Directorului General al TAROM prin care să anunțe soluțiile identificate!”, spune Sorin Grindeanu.

Update 08:15. După ce noaptea trecută au fost anulate trei zboruri după ce piloții companiei au anunțat că sunt bolnavi, potrivit unor surse Antena 3 CNN, în această dimineață, alți nouă piloți au anunțat compania că sunt inapți pentru zbor, având probleme de sănătate. Așadar, se așteaptă noi anulări și întârzieri ale zborurilor Tarom pe parcursul zilei de astăzi.

Este vorba despre mai multe curse spre Cairo, Amman, Beirut și Budapesta, care au fost anulate după miezul nopții.

Oamenii spun că au fost anunțați de reprezentanții companiei că zborurile au fost anulate și acum se caută alternative pentru ca aceștia să poată ajunge la destinație. Deși călătorii au cerut în nenumărate rânduri să vorbească cu o persoană din conducerea companiei, acest lucru nu s-a întâmplat.

Potrivit unor surse din interiorul companiei, problemele ar fi apărut din cauza lipsei de personal, probleme care au fost ignorate de companie, în decursul ultimilor doi ani plecând nu mai puțin de 60 de angajați.
Ce spun angajații

Cauzele acestei situații sunt:
1.⁠ ⁠Nu există piloți de rezervă, detașamentul:
•⁠  ⁠Boeing are cu mai puțin 20 de piloți decât numărul minim necesar
•⁠  ⁠ATR are cu mai puțin 22
•⁠  ⁠Airbus la fel
2.⁠ ⁠Majoritatea piloților din Tarom au deja ofertele de angajare imediată la companiile concurente
3.⁠ ⁠Consiliul de Administrație și conducerea executivă și-au bătut joc efectiv de solicitările piloților conform minutei anexate
4.⁠ ⁠Piloții au dus greul menținerii companiei pe linia de plutire și au veniturile echivalente cu cele din anul 2007, noi fiind în anul 2024,  
5.⁠ ⁠Piloții au fost și sunt forțați să încalce Codul Muncii care obligă la doar cinci zile consecutive de zbor și două libere. Piloții zboară șase și chiar șapte zile consecutive nefiind acoperiți de nimic, din pontajul lor apar cinci zile doar și zilele suplimentare nu sunt plătite conform legii
6.⁠ ⁠Condițiile de muncă și hrană sunt mizerabilă, spun angajații.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Astia fac greva pe banii nostrii, cati bani a bagat grindeanu de la buget ca sa salveze compania asta de rude si cumetrii ,trebuie inchisa sau sa dea grindeanu bani din buzunaru lui
2
1
nu alunge problema sub nasul lui ingimfatu grindeanu(e prea sus)! grija lui este nu ministerul ci cum sa ne minta pe noi.
3
0

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016