REPLICA ONLINE CONSTANTA

31.8° ConstanÈ›a Sâm., 20 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6796
31.8° ConstanÈ›a Sâmbătă, 20 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6796
 

Proteste în Serbia: Manifestanţii opoziţiei anunţă că vor bloca străzile Belgradului

Proteste în Serbia: Manifestanţii opoziţiei anunţă că vor bloca străzile Belgradului

A.F. 28 decembrie 2023 | 00:00 175

Sute de militanÅ£i ai opoziÅ£iei sârbe, majoritatea studenÅ£i, au ameninÅ£at miercuri că vineri vor bloca timp de 24 de ore străzile capitalei Belgrad dacă preÅŸedintele Aleksandar Vucic nu le satisface revendicările asupra alegerilor desfăşurate pe 17 decembrie ÅŸi al căror rezultat nu este recunoscut de opoziÅ£ie.

Proteste in Serbia: Manifestantii opozitiei anunta ca vor bloca strazile Belgradului

Sute de protestatari tineri s-au adunat miercuri la apelul organizaÅ£iei Borba (Lupta) în faÅ£a Facultăţii de filosofie a Universităţii din Belgrad pentru a cere examinarea listelor electorale, relatează France Presse. Un activist al acestei organizaÅ£ii, Ivan Bijelic, a declarat că blocarea străzilor va începe vineri la ora 11:00 GMT, acÅ£iune ce se va încheia a doua zi pentru a permite desfăşurarea unei alte manifestaÅ£ii, organizate de un grup de "intelectuali, artiÅŸti ÅŸi celebrităţi".

Potrivit principalei coaliÅ£ii de opoziÅ£ie, denumită "Serbia împotriva violenÅ£ei", alegători sârbi din Bosnia vecină ar fi fost autorizaÅ£i să voteze, în mod ilegal, la Belgrad în scrutinul din 17 decembrie, câÅŸtigat de formaÅ£iunea de dreapta naÅ£ionalistă a preÅŸedintelui Aleksandar Vucic, Partidul Progresist Sârb (SNS), cu 46% din voturi, în timp ce respectiva coaliÅ£ie de opoziÅ£ie a obÅ£inut numai 23,5% din voturi.

Aceasta din urmă acuză fraude ÅŸi cere repetarea scrutinului, în timp ce manifestanÅ£i susÅ£inători ai opoziÅ£iei menÅ£in presiunea prin proteste zilnice. PreÅŸedintele Aleksandar Vucic respinge acuzaÅ£iile de fraudă ÅŸi a declarat că deÅ£ine dovezi conform cărora aceste proteste sunt "orchestrate din străinătate".

ManifestaÅ£ia cea mai numeroasă, cu circa 2.500 de participanÅ£i, a avut loc duminică, când demonstranÅ£ii au încercat să pătrundă cu forÅ£a în primăria capitalei. Un tribunal din Belgrad a decis miercuri 30 de zile de arest preventiv pentru 4 dintre cei 38 de manifestanÅ£i reÅ£inuÅ£i în timpul acelui protest violent, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15382943810
5/49
38202113924
joker
218171712