REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.3° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.3° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Proteste în toate penitenciarele. Sindicaliștii lansează un avertisment

Proteste în toate penitenciarele. Sindicaliștii lansează un avertisment

Ana Maria LIPAN 31 mai 2023 | 09:24 478

6.000 de angajați din penitenciare protestează și nu mai vor să lucreze ore suplimentare, ceea ce va duce la blocarea activității. Sunt afectate programul de vizite, programul de plimbări, ieşirea la punctele de lucru și prezentarea deţinuţilor la instanţe. Sindicaliștii din penitenciare sunt nemulțumiți de salarii, dar și de intenția coaliției de guvernare de a schimba legea pensiilor speciale. În cazul lor, vârsta de pensionare ar urma să crească la 65 de ani.

Proteste in toate penitenciarele. Sindicalistii lanseaza un avertisment

Zeci de polițiști de la Penitenciarul Poarta Albă din Constanța au refuzat să intre la muncă. „Oamenii nu mai vor să facă muncă voluntară. Deja se muncește foarte mult, au efectuat toți ore suplimentare de ani și ani, din cauza lipsei de personal. Se fac lunar 20 de ore suplimentare de persoană. S-a ajuns ca în momentul de față oamenii să aibă concedii restante de câte 100 de zile deja. Nu vrem nimic altceva decât să fim plătiți conform legii. Nu suntem de acord cu modificările aduse legilor pensiilor militare. Imaginați-vă ce înseamnă un polițist de penitenciar să se pensioneze la 65 de ani, așa cum vor decidenții politici. Totodată, solicităm deblocarea concursurilor, este deficit mare de personal în întreg sistemul”, spune George Lazăr, liderul de sindicat de la Penitenciarul Poarta Albă, din Constanța.

„Azi e primul avertisment, iar luna viitoare s-ar putea să blocăm pentru o săptămână activitatea”, adaugă acesta. 

La Penitenciarul de maximă securitate Craiova 100 de angajați nu vor intra la serviciu. Vor sta în fața penitenciarului 3- 4 ore. Vor să se schimbe legea salarizării și vârsta de pensionare și nu mai vor să muncească ore suplimentare fără să fie plătiți. 

Revendicările angajațiilor din penitenciare

Angajații din penitenciare au anunțat mișcările de protest după ce au aflat de planurile guvernului de a crește vârsta de pensionare la 65 de ani până în 2035 și de a reforma pensiile speciale. Sindicaliștii spun că pensiile militare nu pot fi considerate pensii speciale și se plâng și de salariile mici și lipsa de personal. Astfel, pentru a renunța la proteste, aceștia solicită: Acordarea salariilor prevăzute în Legea-cadru nr 153/2017; Aplicarea legii pensiilor militare fara modificări; Actualizarea şi indexarea pensiilor militare; Plata normei de hrană la valoarea actualizată, fără plafonări; Plata normei de echipare la valoarea actualizată, fără plafonări; Plata salariului de grad la valoarea actualizată, fără plafonări; Deblocarea posturilor vacante.

„Numărul minim de posturi necesare în Poliţia Penitenciară este de 20.000 conform standardelor aprobate. În prezent sunt ocupate 12.500 de posturi (în scădere) din 16.050 prevăzute. Cu toate acestea Guvernul blochează concursurile în timp ce modifică pensiile militare ceea ce va genera un exod din întreaga structură de apărare naţională”, au transmis sindicaliştii, potrivit digi24.ro.

„Organizaţiile sindicale care participă la acţiunea de protest de miercuri 31 mai 2023 totalizează peste 8.000 de membri de sindicat din 12.500 de salariaţi şi acoperă toate unităţile din Poliţia Penitenciară", se arată într-un comunicat al Sindicatului Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare (SNPP).
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016