REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.9° Constanța Dum., 1 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6839
20.9° Constanța Duminică, 1 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6839
 

Psiholog: Copiii abuzați suferă răni ce nu se văd fizic

Psiholog: Copiii abuzați suferă răni ce nu se văd fizic

Replica API 9 februarie 2022 | 11:29 1161

Cazurile copiilor abuzați apar tot mai des pe buzele românilor. Autoritățile declară că în primele nouă luni ale anului trecut, au fost înregistrate peste 10.000 de sesizări de violență și abuz asupra copiilor. Psihologii declară că acești copii care trăiesc astfel de drame suferă cel mai tare de răni care nu se văd fizic.

Cazurile copiilor abuzați de către părinți sunt expuse tot mai des în media. 22% dintre părinți recunosc abuzurile fizice asupra copiilor în familie. Procentul este, însă, dublu dacă ne uităm la răspunsurile copiilor. Astfel, 46% dintre ei au spus că sunt bătuți cu palma de mamă sau tată.

Când vine vorba despre actele de violență, unii părinți apelează la diverse obiecte, cum ar fii, bățul, nuiaua, cureaua sau lingura de lemn, iar 41% dintre copii mărturisesc că sunt bătuți acasă de către părinți cu diverse obiecte.

Potrivit Autorității pentru Protecția Copiilor numai în primele 9 luni ale anului trecut au fost înregistrate peste 10.000 de sesizări de violență și abuz asupra copiilor.

Cazul soților români arestați în Danemarca

Un caz destul de mediatizat a fost cazul soților români ce au fost arestați în Danemarca, după ce au fost suspectați de maltratarea propriului copil, din cauză că bebelușul în vârstă de o lună a ajuns la spital cu hemoragie craniană.

Ce spun psihologii despre mamele care ajung să-și abuzeze copii

Roxana Cernea, psiholog, a declarat pentru reporterii Replica de Constanța că una din cauzele ”transformării” mamelor poate fi depresia post-partum, ce nu este tratată la timp și determină lipsa instinctului matern. Lipsa sentimentului matern, poate venii și dintr-o slabă conștientizare a rolului de părinte. După ce mamele descoperă faptul că viața de mamă nu este exact cum și-o imaginau ele, și se ”lovesc” de adevăratele responsabilități, ajung să refuleze toate nemulțumirile pe cel mic și lipsit de apărare, adică pe copil.

Roxana Cernea

Învățăm să fim mame și femei, în general de la mamele noastre, sau de la persoane care ne servesc drept model. Pentru unele femei, aceste modele au lipsit. O mamă își mai poate agresa bebelușul atunci când, poate după naștere, a suferit o depresie post-partum , care nu a fost tratată și asta poate determina lipsa instinctului matern. Lipsa apariției acestor componente, firești la alte femei, pot veni și dintr-o slabă conștientizare a rolului de părinte.”, a spus Roxana Cernea.

Tinerii trebuiesc pregătiți înaintea asumării acestor roluri pentru că nu sunt ușoare. Sunt tinere care cred că a avea un copil este sinonim cu ceea ce văd în filme și pe coperțile broșurilor despre maternitate, și când au în mod real experiența, constată că este foarte greu. Înseamnă nopți nedormite, colici, dacă sunt și alți membrii ai familiei de îngrijit, cu atât mai greu, înseamnă bebelușul care face febră când te aștepți mai puțin. Înseamnă că viața exact așa cum am văzut-o până atunci, se schimbă radical.”, a mai adăugat psihologul: ”astfel apar frustrările, managementul defectuos al furiei, nemulțumirea, senzația doresc să renunțe la un rol, la care nu au cum să renunțe. Ajung în ultimă instanță să refuleze toate aceste nemulțumiri pe cel mai mic și lipsit de apărare, adică pe copil. Problema este că pe termen lung, acești copii care trăiesc astfel de drame, suferă cel mai tare de răni care nu se văd fizic”.

Maria ONICĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
19621262040
5/49
9302172127
joker
137928365