REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.5° Constanța Lun., 22 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6798
22.5° Constanța Luni, 22 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6798
 

Putin a promulgat legea prin care Rusia se retrage din Convenţia-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale

Putin a promulgat legea prin care Rusia se retrage din Convenţia-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale

A.F. 20 octombrie 2023 | 00:00 253

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat joi legea prin care Rusia denunţă Convenţia-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, după ce Consiliul Europei a limitat participarea Moscovei la acest mecanism în urma războiului pornit contra Ucrainei, relatează agenţia EFE.

Putin a promulgat legea prin care Rusia se retrage din Conventia-cadru pentru protectia minoritatilor nationaleVladimir Putin

Putin a cerut retragerea Rusiei din respectiva convenţie, estimând că astfel va fi "împiedicată discriminarea Rusiei" în cadrul convenţiei, fără însă a fi "afectată respectarea drepturilor minorităţilor naţionale".

Legea care denunţă convenţia - semnată de Rusia în februarie 1996 - a fost votată săptămâna trecută de Duma de Stat (camera deputaţilor). În fundamentarea proiectului de lege se menţionează că, pe 27 septembrie 2022, Consiliul Europei a adoptat o rezoluţie care "limitează considerabil atribuţiile expertului rus în Comitetul consultativ creat pentru controlul respectării obligaţiilor asumate de ţările semnatare.

"Mai mult, Rusia s-a văzut privată (...) de posibilitatea de a participa la procesul de luare a deciziilor pe teme de interes pentru ea şi de a monitoriza la nivel internaţional cazurile de încălcare a drepturilor minorităţilor naţionale, în special cele care privesc populaţia rusofonă din străinătate".

Viceministrul rus de externe Serghei Verşinin a afirmat recent într-o intervenţie în faţa Dumei de Stat că ministerul său va propune în curând denunţarea şi a altor convenţii "inutile şi chiar periculoase pentru Federaţia Rusă".

În urma declanşării războiului împotriva Ucrainei, Rusia a fost exclusă din Consiliul Europei în martie anul trecut, prin urmare nu mai este obligată să aplice Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699