REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.9° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.9° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Rabla pentru sobe, un nou program anunțat de Ministerul Mediului

Rabla pentru sobe, un nou program anunțat de Ministerul Mediului

Virgil STOIAN 17 ianuarie 2024 | 15:19 816

Ministerul Mediului lansează programul „Rabla pentru sobe”. Ce condiții vor avea de îndeplinit românii care vor primi 10.000 de lei.

Rabla pentru sobe, un nou program anuntat de Ministerul Mediului

Mircea Fechet

Rabla pentru sobe, un nou program anunțat de Ministerul Mediului. Românii care trăiesc în gospodării încălzite cu lemn de foc vor putea scăpa de sobele vechi, ineficiente, și vor avea posibilitatea de a le înlocui cu unele noi.
Rabla pentru sobe. Ministerul Mediului lansează un nou program

Este vorba despre un program-pilot, al cărui buget ajunge la suma de 500 de milioane de lei. Finanțarea va fi acordată pentru „dispozitivele cu randament de minimum 80% şi emisii mici de poluanţi”, potrivit ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.

Anunțul privind acest program a fost făcut, miercuri, de Mircea Fechet, într-o conferință de presă. “Pentru prima oară, lansăm în consultare publică un program de finanţare care îşi propune să înlocuiască sobele vechi, cele cu randament ineficient, aşa cum am spus mai devreme, cu unele noi, pentru că există tehnologii care pot să crească acest randament la peste 80%”, a transmis ministrul.

Șeful Mediului a precizat că, speră ca prin acest program să fie reduse cheltuielile românilor cu încălzirea, pe lângă faptul că va avea un impact pozitiv asupra mediului. Pentru început, programul „Rabla pentru sobe” se va adresa comunelor din 28 de județe ale României, din zona montană.

„Acolo ştim că iernile sunt mai lungi şi mai grele. Ne adresăm comunelor, dar probabil şi altor tipuri de unităţi administrativ-teritoriale, cum ar fi satele aparţinătoare ale oraşelor şi ale municipiilor. Vom pune la dispoziţie, din bugetul AFM, pentru început, 500 de milioane de lei pentru aceste dispozitive de încălzire. Propunerea pe care o fac, astăzi, este aceea de a finanţa 70% din costurile unei astfel de sobe, dar nu mai mult de 10.000 lei de persoană”, a adăugat ministrul Mircea Fechet.

Se estimează că prin noul program vor fi finanțate 50.000 de sobe fie pe lemn, fie pe peleţi, fie pe brichete. Astfel, românii ar putea primi maximum 10.000 de lei pentru a-și schimba sobele. Condițiile pentru a fi eligibili sunt simple.

Ce condiții vor avea de îndeplinit românii care solicită finanțarea

Beneficiarii trebuie să fie cetățeni români, să aibă domiciliul în locuința pentru care se cere finanțarea și să fie proprietari. De asemenea, cei care vor solicita ajutorul financiar nu trebuie să aibă datorii la stat.

Ministrul Mediului a ținut să specifice că 3,5 milioane din cele 7,5 milioane de gospodării din țară se încălzesc cu lemn de foc. Astfel de locuințe se găsesc chiar și în Capitală, deși nu sunt multe capitale în UE unde se utilizează o metodă de încălzire de acest gen, potrivit ministrului.

„Problema nu e reprezentată de tipul de încălzire în sine, pentru că lemnul este o resursă regenerabilă. Lemnul de foc este folosit în foarte multe alte ţări pentru încălzire şi nici nu-şi propune cineva neapărat să schimbe acest lucru, mai ales în acele comunităţi dependente, aflate în vecinătatea pădurilor.

Însă lucrul la care vreau să mă refer în primul rând este legat de randamentul extrem de scăzut al acestora. Din discuţiile pe care le-am avut cu specialiştii, randamentul mediu în sobele din România este undeva la 30% – între 20% şi 40%. Cu alte cuvinte, 30% dintr-un buştean pus pe foc se transformă în căldură, restul se transformă în fum şi în poluare”, a mai spus Mircea Fechet.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Dupa aragaze și centralele pe gaz urmează frigiderele,aparatele de aer condiționat care folosesc freonul , să fie interzise.Sute de ani țările din vest au poluat pământul,au pârjolit pădurile . In anul 2024 Germania foloseste carbune in industrie.Am cumparat toate rablele din tarile vestice. Nu mai avem industrie ultima unitate economică Azomures a oprit utilajele .Noi avem paduri ape curate dar trebuie sa fim solidari cu tarile dezvoltate poluatoare. In vest exista prosperitate,dezvoltare la noi preturi care se umfla permanent . Cât vor mai rezista oamenii săraci la presiunile pe care le face imperiul asupra lor. La bine tarile europene dezvoltate iau totul,la greu trebuie sa fim toti solidari.
2
0
Poate mai utila le-ar fi canalizarea, asfaltarea, educația și nicidecum soba nenorociți! Cretinilor!
1
1

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016