REPLICA ONLINE CONSTANTA

30.4° Constanța Sâm., 3 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6810
30.4° Constanța Sâmbătă, 3 August 2024 Anul XX Nr. 6810
 

Radu Nemeș rămâne în închisoare pentru că nu s-a îndreptat și nu regretă fapta!

Radu Nemeș rămâne în închisoare pentru că nu s-a îndreptat și nu regretă fapta!

Replica API 9 aprilie 2022 | 00:29 2372

Radu Nemeș a fost condamnat, în dosarul Motorina, la 7 ani și 6 luni de închisoare, în 2019. La finele anului trecut, acesta a depus cerere de eliberare condiționată, ce i-a fost admisă de Judecătoria Medgidia, însă procurorii DNA au depus contestație, ce a fost admisă pe 4.04.2022, de Tribunalul Constanța. Magistrații au decis că nu sunt suficiente dovezi de îndreptare a condamnatului.

foto: newsromania.ro

Executarea pedepsei a început la data de 15.04.2019 şi urmează să expire la data de 06.11.2023 (din perioada de 7 ani și 6 luni au fost scăzute perioadele de arest). Pentru a deveni propozabil în vederea liberării condiţionate, condamnatul trebuie să execute în total 1826 zile (câştigate şi executate efectiv) din care, în cazul în care munceşte – 456 zile (considerate ca executate pe baza muncii prestate) şi 1370 zile efectiv executate. Radu Nemeș a îndeplinit aceste condiții, iar pe timpul executării pedepsei a avut o conduită corespunzătoare. A fost inclus în programele obligatorii de adaptare la viaţa instituţionalizată. În prezent execută pedeapsa în regim semideschis la Penitenciarul Poarta Albă. Nu a fost sancționat disciplinar, din contră. A fost recompensat.

Însă, la contestație, procurorii DNA au apreciat nu există convingerea că persoana privată de libertate și-a însuşit în mod real valorile sociale încălcate prin săvârşirea faptei, având în vedere fracţia executată până la acest moment, în sensul că din pedeapsa de 7 ani închisoare mai are de executat în concret încă un an și zece luni, raportat totodată și la lipsa dovezilor că acesta depus un efort pentru să acopere prejudiciul cauzat prin săvârşirea faptei inclusiv prin prestarea unei munci remunerate în cadrul Penitenciarului, veniturile obţinute în acest sens putând fi redirecţionate către Stat, pentru acoperirea măcar în parte a pagubei, considerând că nu sunt suficiente dovezi de îndreptare a condamnatului, fiind necesară acordarea unui termen pentru a se dovedi în mod efectiv că acesta regretă fapta comisă și că s-a îndreptat. Motiv pentru care, judecătorii Tribunalului Constanța au admis contestație, Nemeș nefiind eliberat din închisoare.

Penitenciarul Poarta Albă

Potrivit DNA, în perioada 2011 - 2012, Radu şi Diana Nemeş, George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, Mihai Buliga, Andrei Jugănaru, Dumitru Preda, Ioan Ovidiu Moldovan şi Pavel Ghişe au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii de infracţiuni de evaziune fiscală prin sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale aferente unor tranzacţii cu aproximativ 90.000 de tone de motorină comercializate sub aparenţa unor produse petroliere inferioare.

Citește detalii despre faptele din dosar aici: Dosarul Motorina, la final. Radu Nemeş, CONDAMNAT, Blejnar şi un ofiţer din Constanţa, ACHITAŢI

Liliana IONIȚĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
fura , dar sunt bine mersii si doare la basc!
0
0
Acolo le este locul
0
0

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768