REPLICA ONLINE CONSTANTA

22° Constanța Mar., 6 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6813
22° Constanța Marți, 6 August 2024 Anul XX Nr. 6813
 

RAFILA: Este un PERICOL să DESCHIDEM SPITALUL de BOLI INFECȚIOASE! VIDEO

RAFILA: Este un PERICOL să DESCHIDEM SPITALUL de BOLI INFECȚIOASE! VIDEO

Replica API 12 ianuarie 2022 | 00:29 5633

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, s-a aflat marți, 11 ianuarie, la Constanța, într-o vizită de lucru ce a avut ca scop principal problemele de la Spitalul de Boli Infecțioase, dar și pentru a discuta cu autoritățile locale și cu echipa de conducere a spitalului în vederea găsirii unei soluții pentru redeschiderea unității pentru a acorda asistență medicală specializată în condiții de siguranță pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2. După ce a stat în ședință, timp de o oră, cu autoritățile-primarul Vergil Chițac, șeful CJC, Mihai Lupu, prefectul Silviu Coșa - oficialul s-a deplasat la unitatea medicală, închisă încă din 1 octombrie, după incendiu. La final, Rafila a prezentat și concluziile ”E un pericol să deschidem spitalul, în momentul acesta”.

Președintele CJ, Mihai LUPU, a pus problema necesității unui nou spital la Constanța

Așa cum am arătat și mai sus, la Prefectură a fost prezent și Mihai Lupu, șeful CJ. Acesta a făcut un apel către ministru pentru a sprijini județul în vederea înființării unui nou spital.

”Fac un apel către dumneavoastră, domnule ministru, precum şi către toţi factorii decidenţi, să ne sprijiniţi în demersurile noastre pentru construirea unui nou spital în judeţul Constanţa. Vă rog foarte mult să luaţi în calcul şi judeţul Constanţa, iar într-o primă fază să ne susţineţi în realizarea transferului terenului identificat, în suprafaţă de 11 ha, din proprietatea Ministerului Sănătăţii, în cea a judeţului Constanţa, pentru ca noi să putem demara studiul de fezabilitate”,a spus Mihai Lupu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.

Rafila: E un pericol deschiderea spitalului

La ieșirea din Prefectură, Rafila nu a făcut declarații, deplasându-se la Spitalul de Boli Infecțioase. După ce a dat un tur clinicii și a ascultat opiniile autorităților și specialiștilor prezenți, Rafila făcut declarații de presă.

”E un pericol să deschidem spitalul, în momentul acesta. Cred că se poate găsi o soluție pentru redeschiderea spitalului.Cu toții ne dorim spitale noi, însă suntem în pandemie și e nevoie ca pacienții să aibă unde să fie tratați. Colegii de aici au tratat mii de pacienți în pandemie și cred că, prin amenajările care se vor face aici, se poate relua activitatea”, a spus Rafila.

Chițac: Într-o prognoză optimistă, îl vom redeschide pe 28 februarie

A luat cuvântul și primarul Constanței, Vergil Chițac, explicând de ce nu s-a redeschis spitalul, până la acest moment. ”Din păcate, s-a luat decizia ca spitalul să fie închis. Lucrul acesta ne-a perturbat serios activitatea și primul meu gând a fost să deschidem spitalul în cel mai scurt timp. Însă, după toate cutumele legale, asta se putea face la cele mai noi standarde. Lucrurile nu sunt așa de simple. Uitați-vă la Matei Balș, la un an de la incendiu. Cifrele nu sunt relevante. Degeaba vă spun că am investit 4 milioane de lei. Tot ceea ce pot să vă spun este că, în momentul de față, mai avem de rezolvat problema instalației electrice. Proiectul, avizele, care vor fi destul de rapide, și manopera în sine. Am grăbit cumva lucrurile. În rest, spitalul de mâine, dacă s-ar schimba numai instalația electrică, ar fi perfect funcțional. Este extrem de important să reținem colectiv unit. În scurt timp, vom da drumul celor 50 de paturi”, a spus primarul.

Chițac a spus că se va redeschide unitatea medicală, într-o prognoză optimistă, pe 28 februarie.

”ISC a avut expertiza la incendiu și expertiza privind structura. Vom primi mâine expertiza și vom știi mai multe. Niciodată nu a avut autorizație, și nici avize ISU. Toate instalațiile trebuie expertizate. În cazul instalației de stins incendiu s-a făcut un proiect, s-a trimis la ISU.”, a mai spus Chițac.

Rafila: Ne aflăm pe un val de creștere rapidă a infectărilor; medicii de familie pot testa pacienții

Rafila a reluat cuvântul, precizând că numărul infectărilor cu Covid este în creștere. Unde vom ajunge, la ce să ne așteptăm? ”Ne aflăm pe un val de creștere rapidă. E una dintre cele mai rapide creșteri din Europa. Avem un salt săptămânal, a crescut de 1,5 ori, avem aproape 9000 de cazuri. Problema e: când se va opri această creștere? Am pus la punct un sistem funcțional, rămâne să-l testăm și presupune testarea rapidă aproape de domiciliul pacienților, prin medicii de familie”. ”Testarea la medicii de familie au făcut subiectul unui ordin comun cu CNAS pe care l-am semnat. Din această săptămână, se pot încheia contracte”, a adăugat ministrul.

”E posibil, dacă includem și formele asimptomatice, să avem un milion de cazuri noi diagnosticate, pentru Valul 5. Rămâne de văzut dacă estimarea e optimistă sau depășită de realitate. Vedem dacă aceste cazuri necesită spitalizare, dacă spitalele sunt depășite privind tratarea pacienților”, a mai spus Rafila.

”Pentru Omicron nu avem decât un tip de anticorpi, dar asta nu înseamnă că în perioada următoare nu vor apărea și alte tipuri, sunt încă destul de multe cazuri cu varianta Delta”, a completat ministrul.

Cristina Dumitrache, deputat PSD

Deputatul PSD, Cristina Dumitrache, prezentă la eveniment

La eveniment a participat și deputatul PSD, Cristina Dumitrache, una dintre oficialitățile constănțene care au insistat ca ministrul PSD, Alexandru Rafila, să vină la Constanța pentru a vizita unitatea medicală și pentru a discuta cu autoritățile cu privire la viitorul spitalului. De altfel, Cristina Dumitrache este recunoscută pentru proiectele sale în domeniul sănătății. Unul dintre acestea vizează proiectul de lege privind protecția persoanelor cu boli și afecțiuni alergice în România.

M.P., A.V.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
CE I TI MAI PLACE KKTU VERGILE.DA SIGUR ACUM ALUPIGUS CU TOATA INIMA.
1
0
Sa rezolvat nu se poate
2
0
a venit bou si s-a intors si mai bou!
5
1
V-am spus de ieri..cum vine asa pleaca, adica ca un bou. Si chitac la fel ..cum a venit asa o sa plece. ca dracu il mai alege
4
2
tu esti un pericol daca nu te inchidem
7
0
A aparut mos teaca sa spuna iar povesti. Din pacate mai sunt destui care il cred .
24
1
va recomanda sa urmariti pe yt, Sfanta Elefteria 5
9
2
dar barbatul manager ce are de zis ptr ca aprecia cu fb munca directoarei...?!?
20
2

REPLICA



LOTO

6/49
9322182036
5/49
169403822
joker
3542312303