REPLICA ONLINE CONSTANTA

29.2° Constanța Vin., 2 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6809
29.2° Constanța Vineri, 2 August 2024 Anul XX Nr. 6809
 

Rafila: Multe dintre prevederile Planului Naţional de Combatere a Cancerului au fost deja aplicate

Rafila: Multe dintre prevederile Planului Naţional de Combatere a Cancerului au fost deja aplicate

A.F. 24 iunie 2023 | 00:00 304

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri că foarte multe dintre prevederile Planului Naţional de Combatere a Cancerului au fost deja aplicate prin noul Contract-cadru.

Rafila: Multe dintre prevederile Planului National de Combatere a Cancerului au fost deja aplicate

El a spus că este vorba doar despre "o corecţie" care trebuie adusă planului, întrucât sunt elemente care "împiedică finanţarea corespunzătoare" a programelor dedicate pacienţilor şi pe de altă parte "exclud numeroase" categorii de pacienţi oncologici.

"Foarte multe dintre prevederile Planului Naţional de Combatere a Cancerului au fost deja aplicate prin noul Contract-cadru. Echipa de specialişti, cei mai reputaţi specialişti în oncologie din România, lucrează de şase luni la aceste norme. Nu discutăm despre altceva decât despre o corecţie care trebuie adusă acelui plan, pentru că sunt elemente acolo care pe de o parte împiedică finanţarea corespunzătoare a programelor dedicate pacienţilor şi pe de altă parte exclud numeroase categorii de pacienţi oncologici de la ceea ce îşi propune acest plan, adică există patologii oncologice importante care nu au fost incluse în forma aceea a planului. Mă refer la pacienţii cu melanom malign, pacienţii cu cancer gastric şi alte tipuri de patologii. (...) Noi nu avem voie nici moral, nici legal, cred, să lăsăm în afara tratamentului modern sau diagnosticului modern anumite categorii de pacienţi oncologici", a spus Rafila, într-o conferinţă de presă la Galaţi, scrie Agerpres.

El a afirmat că, în ceea ce priveşte planul, se va găsi o formulă "care să fie acceptabilă".

"Vom găsi o formulă care să fie acceptabilă. Noi încercăm de 7-8 luni să discutăm cu cei care au scris această formă a planului. Sper să le dea Dumnezeu suficient de multă minte şi responsabilitate să vină la o discuţie clară, nu cu mine, repet, eu pot să o moderez, cu toţi specialiştii din oncologie care lucrează la aceste norme şi la formă aplicabilă din toate punctele de vedere. Ne dorim acest lucru. Îl aşteptăm şi pe domnul Irimia. Cred că locul lui ca şi reprezentant al unei asociaţii de pacienţi este să dialogheze cu specialiştii. Până la urmă criticile pe care le aduce Ministerului Sănătăţii se adresează, culmea, specialiştilor care tratează pacienţii bolnavi de cancer pentru că ei lucrează de şase luni de zile. Nu cred că este corect. (...) Sunt o persoană deschisă la dialog, dar dialog bazat pe argumente şi e o politică în favoarea pacienţilor, nu doar declaraţii în favoarea pacienţilor, ci măsuri concrete în favoarea pacienţilor oncologici. Oncologia rămâne o prioritate pentru noi", a mai arătat ministrul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii a participat vineri la inaugurarea Compartimentului de primiri urgenţe de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Sf. Ap. Ioan" Galaţi şi la semnarea contractelor de finanţare prin PNRR pentru achiziţionarea de echipamente medicale destinate reducerii infecţiilor nosocomiale pentru 7 spitale din judeţul Galaţi.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
DNL e draga i ti pot spune asa.DUTELADRACU.Deci ii de bine
1
0
Zi zi sa crape mata si cu tine K asa ii
2
0

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768