REPLICA ONLINE CONSTANTA

28.6° ConstanÈ›a Mar., 23 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6799
28.6° ConstanÈ›a MarÈ›i, 23 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6799
 

Raiffeisen Bank a obţinut în instanţă suspendarea ordinului ANPC cu privire la componenta ratelor de credit

Raiffeisen Bank a obţinut în instanţă suspendarea ordinului ANPC cu privire la componenta ratelor de credit

Ana Maria LIPAN 4 iulie 2023 | 00:00 291

Raiffeisen Bank România a obÅ£inut în instanţă suspendarea ordinului emis de Autoritatea NaÅ£ională pentru ProtecÅ£ia Consumatorilor (ANPC) cu privire la modul de calcul al ratelor de credit, a anunÅ£at luni banca.

Raiffeisen Bank a obtinut in instanta suspendarea ordinului ANPC cu privire la componenta ratelor de credit

Astfel, ca urmare deciziei pronunÅ£ate de Curtea de Apel BucureÅŸti în data de 30 iunie 2023, aplicarea măsurilor dispuse de ANPC contra băncii în luna mai a acestui an este suspendată, scrie agerpres.ro.  Totodată, Raiffeisen Bank a iniÅ£iat demersurile legale prin care solicită instanÅ£ei anularea ordinului ANPC, suspendarea decisă vineri de Curtea de Apel fiind valabilă până la soluÅ£ionarea definitivă a acÅ£iunii în anularea ordinului.

Raiffeisen Bank România reaminteÅŸte tuturor clienÅ£ilor actuali ÅŸi potenÅ£iali că au posibilitatea de a alege acea modalitate de rambursare a creditului care se potriveÅŸte cel mai bine nevoilor lor, în rate egale sau în rate descrescătoare, cu respectarea prevederilor legale ÅŸi a normelor interne referitoare la gradul maxim de îndatorare. OpÅ£iunea este valabilă de la începutul perioadei contractuale ÅŸi pe toată durata de derulare a unui credit.

Autoritatea NaÅ£ională pentru ProtecÅ£ia Consumatorilor (ANPC) a anunÅ£at, în luna mai, că a identificat practici comerciale înÅŸelătoare cu privire la modul de calcul al ratelor la 11 bănci de pe piaÅ£a locală, acestea fiind sancÅ£ionate cu 550.000 de lei, iar pentru a putea restabili echilibrul contractual s-a propus emiterea unor noi grafice de rambursare.

"ANPC a identificat practici comerciale înÅŸelătoare săvârÅŸite de către operatorii economici financiari bancari cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că pe graficul de rambursare rata era compusă, în primii ani, 25% principal ÅŸi 75% dobândă. Prin această modalitate de calcul, consumatorii plăteau, de fapt, preponderent dobândă. Pentru a putea restabili echilibrul contractual, pe lângă sancÅ£iunea contravenÅ£ională, respectiv 11 amenzi în valoare de 550.000 lei, comisarii ANPC au propus măsura de emitere a unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât ÅŸi pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului", a declarat pentru AGERPRES directorul general al ANPC, Paul Anghel.

Cele 11 bănci sancţionate sunt: ING Bank, First Bank, Credite Europe Bank, OTP Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, BCR, Patria Bank, Unicredit Bank, BRD Groupe Societe Generale.

Ulterior, ANPC a anunÅ£at că a încheiat verificările la alÅ£i opt operatori economici financiari bancari care activează pe teritoriul României, cărora le-a aplicat amenzi în valoare de 400.000 de lei.

Cele opt bănci sancÅ£ionate sunt Exim Bank, Procredit Bank, Intesa Sanpaolo, Techventures Bank (fosta Banca Comercială Feroviară), Libra Bank, CEC Bank, Garanti Bank ÅŸi Vista Bank. 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699