REPLICA ONLINE CONSTANTA

30.4° Constanța Dum., 21 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6797
30.4° Constanța Duminică, 21 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6797
 

Raport IEP: Riscul de conflicte în lume creşte din cauza deficitului de apă şi a inflaţiei

Raport IEP: Riscul de conflicte în lume creşte din cauza deficitului de apă şi a inflaţiei

A.F. 2 noiembrie 2023 | 00:00 177

Riscul de conflicte poate creşte din cauza penuriei de alimente şi apă şi a presiunilor inflaţioniste declanşate de criza climatică, potrivit unui raport elaborat de Institutul pentru Economie şi Pace (IEP, în limba engleză), relatează miercuri EFE.

Raport IEP: Riscul de conflicte in lume creste din cauza deficitului de apa si a inflatiei

Documentul, care analizează ameninţările ecologice la nivel global, subliniază că, fără acţiuni concertate, nivelurile actuale de protecţie a mediului se vor înrăutăţi şi vor intensifica conflictele, ducând la o creştere a migraţiei forţate.

IEP, un laborator cu sediul la Sydney, evidenţiază că numărul ţărilor care suferă ameninţări ecologice grave a crescut - încă trei în ultimul an - şi subliniază că aceste teritorii au o populaţie de 1,1 miliarde de oameni.

Cele trei noi ţări care au apărut ca "puncte fierbinţi" sunt Niger, Etiopia şi Myanmar, care au intrat într-un ciclu dăunător de ameninţări ecologice în creştere şi escaladare a conflictelor.

Fiecare dintre cele trei ţări s-a confruntat cu foamete şi violenţă în ultimele 12 luni, potrivit raportului.

Raportul face referire în mod concret la conflictul în curs din Etiopia, recenta lovitură de stat militară din Niger şi violenţele din Myanmar după lovitura de stat din 2021.

Degradarea ecologică are cel mai mare impact în regiunile de conflict, cum ar fi în Sahel, care se confruntă cu probleme de guvernare, niveluri ridicate de sărăcie şi variaţii climatice pe termen scurt.

Conflictele se extind adesea de la o ţară la alta, afectând o regiune întreagă, subliniază raportul, care precizează că în prezent sunt peste 108 milioane de persoane strămutate, cu 24% mai mult decât în 2020.

Estimările indică faptul că 30% din toate strămutările au loc la aproximativ 500 de kilometri distanţă de ţara de origine, iar intrările ilegale în Europa din ţări ameninţate ecologic sunt semnificative.

Pe baza tendinţelor actuale, estimările IEP arată că, până în 2050, 2,8 miliarde de oameni vor locui în ţări care se confruntă cu ameninţări ecologice grave, comparativ cu 1,8 miliarde în acest an.

Preţurile la alimente la nivel mondial au crescut cu 33% din 2016, punând şi mai multă presiune asupra sectoarelor cele mai vulnerabile.

Schimbările climatice au crescut riscurile de secetă, inundaţii, cicloane şi furtuni, adaugă raportul, şi estimează că o creştere cu 25% a insecurităţii alimentare ar putea duce la o creştere cu 36% a conflictelor.

Documentul aminteşte, de asemenea, că unul din patru oameni din întreaga lume nu are acces constant la apă potabilă, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15382943810
5/49
38202113924
joker
218171712