REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.9° ConstanÈ›a Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.9° ConstanÈ›a Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Răsturnare de situație în cazul femeii care a murit în liftul unui spital

Răsturnare de situație în cazul femeii care a murit în liftul unui spital

Mariana MURAT 19 decembrie 2023 | 12:06 751

Managerul Spitalului JudeÅ£ean de Urgenţă Slatina, Angela Nicolae, a afirmat, în legătură cu cazul femeii care a murit după ce s-a blocat liftul, că necropsia arată că nu există legătură de cauzalitate între moartea pacientei ÅŸi blocarea liftului. Angela Nicolae a precizat că liftul avea reviziile la zi ÅŸi că manevrele de resuscitare au fost făcute în lift.

Rasturnare de situatie in cazul femeii care a murit in liftul unui spitalImagine ilustrativă

Conducerea Spitalului JudeÅ£ean de Urgenţă Slatina a transmis, marÅ£i, printr-un comunicat de presă, mai multe detalii în legătură cu cazul pacientei care a murit în lift, la sfârÅŸitul săptămânii trecute.“În dimineaÅ£a zilei de 16 decembrie 2023, ca urmare a evaluării de către medicul de gardă, s-a decis transferul către secÅ£ia Anestezie ÅŸi Terapie Intensivă al unei paciente în vârstă de 81 de ani, cu multiple comorbidităţi, internată iniÅ£ial în SecÅ£ia Medicină Internă ÅŸi transferată apoi în SecÅ£ia Neurologie. S-a procedat la transferul pacientei către secÅ£ia A.T.I., cu liftul, în jurul orei 07:20, pacienta fiind însoÅ£ită de echipa constituită conform procedurilor interne, formată din medic neurolog ÅŸi personal mediu ÅŸi sanitar auxiliar. În timpul transportului, liftul s-a blocat între etaje, la scurt timp, pacienta intrând în stop cardio-respirator”, a anunÅ£at managerul unităţii medicale, Angela Nicolae.

Sursa citată a precizat că manevrele de resuscitare au fost începute de medicul care însoÅ£ea pacienta, acestea fiind efectuate cât timp pacienta s-a aflat în lift, cât ÅŸi până la accesul în secÅ£ia ATI.“În tot acest timp, s-a intervenit cu personalul tehnic din interiorul spitalului pentru a debloca liftul. A fost solicitată ÅŸi echipa tehnică, care asigură mentenanÅ£a liftului, acesta fiind deblocat în jurul orei 08:00. Pacienta a fost evaluată de către medicul de terapie intensivă, în acelaÅŸi timp cu continuarea manevrelor de resucitare, iar la ora 08:05 a fost declarat decesul”, a mai precizat Angela Nicolae.

Ea a adăugat că incidentul a fost raportat în ziua în care s-a produs atât către ANMCS, cât ÅŸi către DirecÅ£ia de Sănătate Publică JudeÅ£eană Olt, care a dispus imediat efectuarea de verificări cu privire la caz, iar acestea s-au concretizat într-un proces-verbal de control, care nu a constatat nereguli.

De asemenea, potrivit procedurilor interne, ÅŸeful serviciului de anatomie patologică, în programul normal de lucru al serviciului, în ziua de 18.12.2023, a anunÅ£at decesul pacientei organelor de cercetare penală, care au dispus efectuarea necropsiei de către Serviciul JudeÅ£ean de Medicină Legală. Precizăm că unitatea sanitară are contract de mentenanţă ÅŸi service cu prestator de servicii autorizat, iar ultima revizie s-a efectuat în luna noiembrie 2023, când s-a constatat că liftul funcÅ£ionează în condiÅ£ii tehnice corespunzătoare”, a mai transmis managerul Spitalului JudeÅ£ean de Urgenţă Slatina.

Angela Nicolae a prezentat ÅŸi rezultatele controlului dispus de prefectul judeÅ£ul Olt, Mario-Lucian De Me.  “ReprezentanÅ£ii DirecÅ£iei de Sănătate Publică JudeÅ£eană Olt au confirmat constatările cuprinse în procesul-verbal de control întocmit în urma verificărilor efectuate în data de 16.12.2023. De asemenea, nu au constatat încălcări ale metodologiei privind raportarea evenimentelor adverse care implică actul medical, aprobate prin Ordinul Ministrului Sănătăţii nr.14/11.01.2010. ReprezentanÅ£ii ISCIR au emis dispoziÅ£ia de a menÅ£ine funcÅ£ionarea liftului, confirmându-se că acesta era ÅŸi este conform, având toate reviziile la zi, beneficiind de întreÅ£inere ÅŸi exploatare cu personal autorizat. Respectivul proces verbal a constatat ÅŸi că sunt asigurate instrucÅ£iunile specifice pentru utilizarea ascensoarelor ÅŸi documentele cuprinzând măsurile ce trebuie luate în caz de avarii, întreruperi ÅŸi dereglări”, a explicat Angela Nicolae.

Ea a subliniat că necropsia a aratăt că nu există legătură de cauzalitate între decesul pacientei ÅŸi blocarea liftului. “Nu în ultimul rând, facem precizarea că, potrivit concluziilor preliminare ale necropsiei efectuate de către medicul legist, nu există legătură de cauzalitate între decesul pacientei ÅŸi blocarea liftului. Subliniem că tratăm cu toată seriozitatea ÅŸi responsabilitatea asemenea evenimente ÅŸi, în consecinţă, am dispus constituirea unei comisii care să verifice motivele care au dus la producerea acestui incident regretabil”, a mai declarat managerul unităţii medicale.

Resping acuzațiile de mușamalizare

Conducerea Spitalului JudeÅ£ean de Urgenţă Slatina respinge acuzaÅ£iile de muÅŸamalizare a cazului.“Respingem ferm acuzaÅ£iile de muÅŸamalizare a cazului, iar prin acest comunicat prezentăm toate dovezile că, în această situaÅ£ie, conducerea unităţii sanitare a acÅ£ionat transparent, cu bună-credinţă, respectând procedurile interne ÅŸi în conformitate cu toate normele legale în vigoare. De asemenea, remitem acest comunicat de presă în urma finalizării controlului dispus de Prefectul JudeÅ£ului Olt, astfel încât, să aducem în spaÅ£iul public informaÅ£ii corecte, verificate ÅŸi emise de organele abilitate”, a mai afirmat Angela Nicolae.

PoliÅ£iÅŸtii au deschis o anchetă în acest caz. “La data de 18 decembrie, Inspectoratul de PoliÅ£ie JudeÅ£ean Olt a fost sesizat, prin adresă, de către Spitalul JudeÅ£ean de Urgenţă Slatina cu privire la faptul că, la data de 16 decembrie, în jurul orei 08:05, o femeie de 81 de ani, din judeÅ£ul Olt, care se afla internată la unitatea spitalicească, ar fi decedat într-unul din lifturile spitalului, care s-ar fi blocat”, au anunÅ£at reprezentanÅ£ii IPJ Olt.

PoliÅ£iÅŸtii fac cercetări pentru a stabili cu exactitate toate împrejurările în care a avut loc evenimentul, într-un dosar deschis pentru ucidere din culpă, conform stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016