REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Rază de speranță pentru mamele cu depresie postnatală

Rază de speranță pentru mamele cu depresie postnatală

A.F. 27 mai 2024 | 00:00 43

Una din 5 femei face depresie postnatală, o afecțiune caracterizată prin tristețe profundă, anxietate și chiar gânduri sinucigașe. Până acum, tratamentele disponibile erau limitate și nu întotdeauna eficiente. Americanii au aprobat acum o pastilă concepută special pentru depresiei postnatale severe, potrivit Mediafax.

Raza de speranta pentru mamele cu depresie postnatala

Spre deosebire de antidepresivele clasice care necesită săptămâni pentru a începe să facă efect, Zuranolona acționează rapid, ameliorând simptomele chiar de la 3 zile după administrare, conform studiilor clinice.

Pacientele iau pastilele zilnic, timp de două săptămâni, seara.

Dr. Misty Richards de la UCLA Health a tratat recent o pacientă de 42 de ani care a dezvoltat depresie postnatală severă la o săptămână după ce a născut. Trebuia să fie un moment fericit, însă mama se simțea „blocată în ceață”, conform NBC News. Nu se mai spăla, nu mai mânca, avea gânduri sinucigașe. După ce a primit pastila, femeia a observat cum simptomele depresiei au început să se rezolve după 3 zile. Pacienta a văzut rezultate spectaculoase începând cu a 8-a zi și fără vreun efect secundar.

Cu toate acestea, medicamentul nu este lipsit de provocări. Unii pacienți ezită să ia un medicament nou din cauza efectelor potențiale, cum ar fi somnolența sau amețelile. Alții sunt îngrijorați de siguranța alăptării, deși transferul prin laptele matern pare a fi minim.

În ciuda obstacolelor, psihiatrii sunt entuziasmați de noua pastilă și speră că va schimba complet abordarea depresiei postnatale, salvând viețile mamelor și copiilor lor.

Acum, provocarea este ca medicamentul să devină cu adevărat accesibil tuturor femeilor care au nevoie de el.

Depresia postpartum poate avea consecințe grave pentru mame și pentru copiii lor. Pentru mame, aceasta poate crește riscul de sinucidere, hipertensiune arterială, diabet sau accident vascular cerebral. Bolile mintale, sinuciderea și supradozele de medicamente sunt principalele cauze de deces în primul an după ce o femeie naște. Între timp, copiii născuți de mame cu depresie postpartum au mai multe posibilități de a avea întârzieri în dezvoltare și probleme emoționale sau comportamentale și au un risc mai mare de a muri înainte de un an.

Până acum, singurul tratament disponibil era o injecție intravenoasă aprobată în 2019. Dar aceasta vine cu un risc de sedare excesivă și de pierdere bruscă a cunoștinței, așa că doar anumite centre de tratament au voie să o administreze, iar pacienții trebuie să rămână în spital timp de 2 zile și jumătate, citează stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510