REPLICA ONLINE CONSTANTA

26.5° Constanța Dum., 4 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6811
26.5° Constanța Duminică, 4 August 2024 Anul XX Nr. 6811
 

Războiul duce la creşterea producţiei de proteze

Războiul duce la creşterea producţiei de proteze

A.F. 24 februarie 2023 | 00:00 293

Recuperarea clinică privată de la Odesa a dus la creşterea producției de proteze cu 20%-30%. Principalii pacienți sunt amputații militari și civili.

Razboiul duce la cresterea productiei de proteze

Sub privirea atentă a kinetoterapeutului, Anna Ruda-Mazur merge încet între cele două bare paralele. Cu grijă, punând un picior după celălalt, calcă pe podeaua albastră a aparatului de recuperare, care scârțâie la fiecare pas pe care îl face. Mâna stângă o susține la capătul pistei de câțiva metri. Se întoarce și reîncepe exercițiul, relatează Diario de Noticias preluat de Rador.

La Centrul Îngrijiri Protetice și Ortopedice Tellus, de la Odesa, ucraineana în vârstă de 39 de ani, diabetică, se obișnuiește cu proteza care i-a fost montată la piciorul drept la începutul lunii, cu 15 zile înainte de termen. "Am fost deja amputată în luna iunie, dar a fost o pauză din cauza conflictului. Mi s-a recomandat să vin la Tellus. În urmă cu mulți ani, tatăl meu s-a aflat într-o altă clinică cu aceeași problemă, dar eu nu am vrut să merg acolo. Chiar şi în America mi-a fost recomandat acest centru.

Anna este, în aceste zile, excepția de la regulă. Dacă înainte de război centrul clinic producea proteze pentru persoanele cu dizabilități sau boli cronice, acum majoritatea celor amputați sunt militari și victime colaterale ale exploziilor, ale bombardamentelor și ale minelor care de un an de zile distrug Ucraina. "Numărul pacienților pe care îi deservim a crescut, fireşte, în mod semnificativ. Aceștia sunt militari și civili care au suferit răni", spune Pilip Mataovski.

Potrivit directorului adjunct pentru activităţi medicale, cele mai căutate proteze sunt pentru membrele inferioare, de la picior până la coapsă, dar au fost realizate și multe dispozitive pentru înlocuirea antebrațelor și umerilor.

Două etaje mai jos de încăperea în care are loc recuperarea Annei, sunetul zgomotos al mașinilor anunță fabrica unde se întâmplă magia. Unelte, matrițe și proteze pe jumătate realizate abundă pe mese și, lângă una dintre uși, un muncitor şlefuieşte un picior de plastic pe un dispozitiv rotativ. Componentele, care sosesc de la companii din întreaga lume, și anume de la firma germană Ottobock, de la americana Freedom Innovation și de la japoneza Nabtesco, sunt asamblate și ajustate la Odesa. Realizarea fiecărei proteze poate dura doar două zile. Potrivit lui Pilip Mataovski, războiul a făcut să crească producția cu 20%-30%, dar clinica și-a pierdut jumătate din personal, care s-a mutat pentru a scăpa de conflict. "Este suficient pentru a munci", dă asigurări acesta.

Pe de altă parte, mișcarea migratoare aduce victime în orașul din sudul Ucrainei. Acestea sosesc din Herson, Mikolaiv, Lugansk și Donețk, cele mai bombardate regiuni ale țării. Tratarea militarilor amputaţi este, potrivit ortopedului, cea mai mare preocupare a clinicii. "Selectăm cel mai potrivit tip de echipament pentru pacienții noștri, în special în ceea ce privește combatanţii. Ei beneficiază de echipament de top".

În cursul vizitei rapide la atelierul în care se fabrică toate tipurile de membre artificiale, Mataovski precizează că, deși clinica este privată, victimele războiului nu plătesc nici o centimă pentru proteză, care este compensată de statul ucrainean, citează stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768