REPLICA ONLINE CONSTANTA

31.4° Constanța Joi, 1 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6808
31.4° Constanța Joi, 1 August 2024 Anul XX Nr. 6808
 

Războiul, motivul renunțării la achizițiile imobiliare

Războiul, motivul renunțării la achizițiile imobiliare

Replica API 17 iunie 2022 | 00:00 170

Locuitorii orașului Constanța se tem să mai investească în imobiliare, din varii motive, însă, războiul i-a determinat să renunțe la aceste achiziții. Prețurile s-au majorat considerabil, iar cetățenii se îngrijorează că nu-și mai permit să aibă o locuință proprie. Reprezentanții unor agenții imobiliare au confirmat că războiul este motivul principal pentru dezinteres, prețurile sunt foarte mari, dobânzile la fel, avansul a crescut și creează imposibilitatea achitării sumei de către viitorii proprietari.

Piața imobiliară s-a dezvoltat tot mai mult în ultima vreme, mai ales de când a trecut pandemia. Iată că la nivelul prețurilor, a survenit o schimbare radicală, cu toate că locuitorii Constanței trec printr-o criză financiară destul de dificilă care nu le permite să achite sume exorbitante pentru o locuință.

Dacă tot vorbim de sume, prețurile la momentul actual, se îndreaptă spre 90.000 € , pentru un apartament cu 2 camere. Spre exemplu, o locuință într-o zonă bună a Constanței, respectiv Faleză Nord, cu două camere, la etajul 1, suprafață utilă de 75 m2 și loc de parcare inclus, costa nici mai mult, nici mai puțin de 128.862 €. De menționat este faptul că apartamentul se află în etapa de construcție. În zona Boreal, o garsonieră (o cameră) , se apropie de 80.000 € pentru o suprafață utilă de 50 mp, la etajul 11/11. Garsoniera este de asemenea în etapa de construcție. De altfel, dacă ne îndreptăm spre o locuință pentru buzunarele tuturor, pare că nu ar exista. Printre cele mai ieftine apartamente, cu 26 mp utili și două camere, în zona City Park Mall, se află și garsoniera dublă în valoare de 39.000 €.

Locuitorii orașului se plâng de prețurile mari la apartamente și principala lor teamă este că nu vor reuși să aibă propria locuință. Dacă apartamentele cu două camere și mai multă suprafață utilă se învârt în jurul prețului de 90.000 €, iată că cele cu preț accesibil costă aproximativ 40.000 €, cu două camere, dar pentru o suprafață redusă la jumătate, respectiv 26 mp.

Potrivit reprezentanților unor agenții imobiliare, prețurile într-adevăr s-au mărit, cetățenii refuză să mai facă împrumuturi la bancă, iar un prim motiv ar fi războiul. De teama unei invazii, cetățenii orașului Constanța sunt mai rezervați atunci când vine vorba de achiziții. ”Prețurile sunt foarte mari în comparație cu ce ar trebui să fie, lumea este extrem de speriată, cel mai probabil din cauza războiului. Un alt motiv ar fi cauza inflației, cu toate că investind într-un apartament, banii nu se pierd. Primele două luni, cât a fost lockdown, nu am mai primit nici un telefon. Nimeni nu mai era interesat. Toți erau speriați… în schimb, după ridicarea restricțiilor, am primit foarte multe apeluri. Însă, de când a fost invadată Ucraina, au scăzut cererile la 10%. Oamenii sunt panicați, nu mai investesc în imobiliare… Au crescut dobânzile, avansurile. Probabil vor crește și mai mult” , a declarat pentru Replica Constanța, administratorul agenției de imobiliare Casa.

Andrada SCRIPCARU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
17646484143
5/49
20164023815
joker
172536133513