REPLICA ONLINE CONSTANTA

36.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
36.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Răzvan Filipescu va candida la președinția Consiliului Județean Constanța. Video

Răzvan Filipescu va candida la președinția Consiliului Județean Constanța. Video

Mirela PASCAL 26 ianuarie 2024 | 00:00 3022

Răzvan Filipescu, consilier județean din partea Pro România, și vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea, s-a aflat joi, 25 ianuarie, în studioul Replica unde a acordat un interviu pe tema protestelor fermierilor și ale transportatorilor. Acesta a vorbit, pe larg, despre problemele din Agricultură, dar și despre revendicările solicitate, însă a discutat și despre politică și alegeri.

Razvan Filipescu va candida la presedintia Consiliului Judetean Constanta. VideoRăzvan Filipescu și Mirela Pascal

În debutul interviului, Răzvan Filipescu a vorbit despre problemele pe care le întâmpină fermierii și despre protestele pe care aceștia le-au organizat, de două săptămâni încoace.

Fermierii, în pragul falimentului!

S-au mai liniștit, dar nemulțumirile rămân, sunt multe și nu sunt de azi de ieri, sunt de trei ani. Sunt din anul 2020 când județul nostru s-a confruntat cu cea mai cruntă secetă pe care am cunoscut-o vreodată, când în mai mult de peste 90% din suprafața agricolă nu s-a recoltat absolut nimic. Acela a fost un moment de cumpănă pentru fermierii constănțeni. Pornind din anul 2023, din toamna anului 2022 domeniul Agriculturii a fost cel care s-a confruntat cu o creștere, o triplare a prețurilor, la îngrășăminte, la pesticide, la semințe și prețul motorinei s-a dublat. A fost singurul domeniu în care au avut loc asemenea creșteri de prețuri. A venit foarte multă marfă din Ucraina care, în loc să treacă doar prin România, în tranzit, a fost importată pe teritoriul României, s-a creat o concurență neloială între marfa produsă de fermierul român în condițiile impuse de Uniunea Europeană, de Comisia Europeană. Am intrat în competiție cu o marfă care a fost produsă în alte codiții, o marfă mai ieftină, automat marfa care a venit din Ucraina a pus o presiune pe logistica românească, asta a însemnat aglomerațiile și cozile pe care le-am văzut în Portul Constanța care se întindeau pe 10-15 km. Toate aceste lucruri au făcut ca fermierul român să vândă în pierdere, pe de altă parte dobânzile au crescut, s-au dublat, numai Robor-ul de la 3,4 s-a dus la 7. Deci a venit o presiune suplimentară pe fermierul român. Tocmai de aceea sunt foarte mulți fermieri, astăzi, care sunt în pragul falimentului”,  a declarat Răzvan Filipescu.

Credite ar trebui să se acorde și fermierilor care întâmpină dificultăți financiare

Legat de revendicări, acesta a precizat că „s-au obținut câteva lucruri bune, în primul rând se vor da în perioada următoare niște credite care să susțină fermierul și activitatea în agricultură. Vor fi dobânzile subvenționate, am înțeles că statul vrea să suporte Robor-ul, iar fermierul să plătească doar dobânda către bancă. Dar și aici intervine o problemă, noi am atras atenția în discuțiile pe care le-am avut la nivelul Ministerului Agriculturii, aceste credite trebuie să se adreseze și celor care întâmpină dificultăți financiare, dacă le vom da doar celor care nu au incidente de plată, nu vom ajuta foarte mulți fermieri, pentru că în toată această perioadă sunt foarte mulți fermieri care din cauza faptului că nu au putut să vândă la momentul oportun, au vândut în pierdere, și atunci acești fermieri trebuie ajutați”.

Razvan Filipescu va candida la presedintia Consiliului Judetean Constanta. VideoRăzvan Filipescu

Filipescu: Cioloș vrea să reapară în viața politică

Dacian Cioloș, fostul comisar european de la Agricultură, a transmis zilele trecute faptul că subvențiile agricultorilor cresc în fiecare an datorită politicii agricole negociate de el. Care este adevărul? „Este o mare minciună. Pot să vă zic că, anul acesta, nivelul de subvenții acordate fermierului român au scăzut și au fost divizate în mai multe condiții. Dacă înainte, de exemplu, puteai să iei subvenția de bază undeva la 130 și ceva de euro, acum subvenția de bază este undeva la 98 de euro, iar pentru a-ți completa restul de subvenție trebuie să îndeplinești niște condiții de mediu. Domnul Cioloș poate, într-un moment de propagandă, vrea să reapară în viața politică, dar eu vă spun realitatea pe care noi o resimțim”, a lămurit Filipescu.

Mai multe despre proteste și revendicări, urmăriți în materialul VIDEO de mai jos:

 

Pro România nu face alianțe pentru europarlamentare

De la Agricultură, trecem la politică, mai ales că este un an electoral destul de greu, cu patru rânduri de alegeri. Unde se situează Pro România, în acest moment? „Pro România, din ce am vorbit cu Victor Ponta și cu Corina Crețu, s-a stabilit că va participa singur la alegerile europarlamentare, ulterior vom vedea ce se întâmplă. Eu am proiectele mele la nivel de Constanța. Din 2019, de când am început să fac campanie, unele au început să prindă contur, altele se regăsesc pe agenda publică la nivelul Consiliului Județean, altele încerc să le împing”, a spus Filipescu.

Legat de o eventuală candidatură la președinția Consiliului Județean Constanța, Filipescu a precizat: „Da, candidez pentru că am foarte multe proiecte începute, am alături de mine o echipă de oameni destoinici și hotărâți să schimbe lucrurile în bine. Cred că ar trebui, la nivelul județului, să se mai lase orgoliile personale, orgoliile politice”.

Mai multe despre acest subiect, urmăriți în materialul VIDEO de mai jos:

 

Urmăriți mai jos interviul integral!

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510