REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.7° Constanța Joi, 1 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6808
19.7° Constanța Joi, 1 August 2024 Anul XX Nr. 6808
 

Răzvan Giucă, subsecretarul de stat prins drogat la volan, s-a umplut de bani la șefia ACROPO. A încasat jumătate de milion de lei într-un an

Răzvan Giucă, subsecretarul de stat prins drogat la volan, s-a umplut de bani la șefia ACROPO. A încasat jumătate de milion de lei într-un an

Replica API 10 iulie 2022 | 21:23 4393

Răzvan Giucă, subsecretarul de stat șef la ACROPO, dat afară de premierul Nicolae Ciucă după ce a fost prins drogat la volanul mașinii de serviciu și cu mai multe plicuri de cocaină asupra sa, s-a umplut de bani la conducerea instituției constănțene. Fostul consilier al pesedistului Eugen Nicolicea, ajuns în guvern însă pe filiera PNL, a câștigat anul trecut aproape jumătate de milion de lei.

Răzvan Giucă

Răzvan Giucă a fost dat afară din guvern și de la conducerea ACROPO printr-o decizie semnată de premierul Nicolae Ciucă și publicată pe 29 iunie 2022 în Monitorul Oficial. Potrivit documentului, ”Răzvan Giuca se revocă din funcția de vicepreședinte, cu rang de subsecretar de stat, al Autorității Competente de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră”.

Decizia aparent intempestivă a primului-ministru a venit la doar câteva ore după ce Răzvan Giucă a fost prins de polițiștii bucureșteni drogat și cu mai multe pliculețe cu cocaină, ecstasy și ketamină asupra sa, în timp ce se afla la volanul unei mașini a ACROPO.

Teren primit ca donație și vândut cu 70.000 de euro

Fostul subsecretar de stat și-a publicat ultima declarație de avere cu doar câteva zile înainte să fie dat afară din guvern. Potrivit documentului datat 14 iunie 2022, Răzvan Giucă a încasat aproape jumătate de milion de lei în timp ce ocupa funcția de vicepreședinte, cu atribuții de președinte interimar al ACROPO- un post tipic de bugetar care nu face nimic și este plătit pentru asta cu 14.560 lei, conform documentelor instituției.

Giucă este proprietarul unui teren de 1.201 metri pătrați de teren intravilan în Drobeta Turnu Severin, primit ca donație în 2004, precum și a 7 hectare de teren arabil la Deveselu, lângă scutul NATO antirachetă. Fostul șef ACROPO are o casă uriașă, de 882 metri pătrați, primită, de asemenea, ca donație în 2004, în Drobeta Turnu Severin.

click pe foto

Demnitarul dat afară pentru că a fost prins drogat la volanul mașinii de serviciu nu are autoturism propriu și, spre deosebire de declarația de avere din 2020, nu mai deține bijuteriile cu o valoare raportată atunci de 15.000 de euro.

În schimb, a încasat pe 25 ianuarie 2021 suma de 341.180 lei (echivalentul a 70.000 de euro) din vânzarea unui teren către persoana fizică Andrei Valeriu Cristian Colțea. Conform declarației de avere anterioară, este vorba despre un teren intravilan de 413 metri pătrați, situat tot în Drobeta Turnu Severin și primit, cum altfel, donație în anul 2015. Una peste alta, o super afacere, din moment ce a obținut 165 de euro/mp, un preț de peste trei ori mai mare decât cele mai scumpe oferte de teren intravilan în Drobeta Turnu Severin, pe o parcelă primită gratis acum câțiva ani.

Revenind la declarația de avere, Răzvan Giucă și-a deschis în 2021 un cont bancar de 38.400 de euro la ING Bank, cel mai probabil cu o parte din banii luați pe terenul vândut.

La categoria venituri, fostul subsecretar de stat a declarat un salariu pe ultimul an de 102.216 lei de la ACROPO. Conform unui document publicat de autoritatea cu sediul în Constanța, funcția de subsecretar de stat pe care a ocupat-o Răzvan Giucă era plătită, la nivelul unii martie 2022, cu un salariu de 14.560 lei brut lunar.

click pe foto

Apropiat de PSD, dar adus în guvern de PNL

Giucă a fost între 2014 și 2015 consilierul fostului ministru pentru Relația cu Parlamentul, controversatul pesedist Eugen Nicolicea, în timp ce tatăl său, afaceristul cu probleme penale Trandafir Giucă, era un apropiat al fostului lider PSD Miron Mitrea.

Răzvan Giucă a ajuns ulterior vicepreședinte al TNL Drobeta Turnu Severin și a fost cooptat brusc la guvernare în iulie 2020, pe când era director la fabrica de produse de oțel a familiei sale, IMUT SA, de către fostul premier Ludovic Orban.

A fost pus direct vicepreședinte ACROPO, deși nu avea niciun fel de pregătire în domeniu, pentru ca în septembrie 2021 să fie numit chiar președinte al autorității, cu rangul de secretar de stat, de către premierul Florin Cîțu, iar ulterior readus pe postul de vicepreședinte, de către actualul prim-ministru Nicolae Ciucă.

Problemele penale tind să devină o trăsătură de familie în cazul Giucă. Astfel, în timp ce juniorul Răzvan Giucă este cercetat acum penal pentru conducerea unui autovehicul sub influența substanțelor interzise și deținere de droguri, tatăl său a fost reținut la un moment de către DIICOT pentru o evaziune fiscală de 10 milioane de euro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Drogurile in tara...si pentru cacatii astia de la putere...din toate partidele
1
0
...ia acesta tara sumpa ROMANIA, sunt apreciati indivizii,care nu fac..nimic..nimic..nimic...daca muncesti..gresesti...daca te straduiesti...gresesti..daca esti golan si panarama, ROMANIA te iubeste..primesti drept recunostinta,stima noastra si mandria...ne mandrim cu golanii din ROMANIA... ei primesc,functii electorale...pomeni electorale...vaucere de tot felul...si mininatele...PENSII SPECIALE.. unde esti tu...TEPES...DOAMNE???
1
0
Ce moaca de p***t are escrocul asta !
1
0
De kakat, asa cum sunt toate pa ci. Alea importante, cu corupti condamnati, nu le dati. O dati pe margherita. Ipocritiole!
1
0
Si uite asa si a distrs dobitocul cariera
0
0
Doamne ajuta ! Asa sa fie !
0
0
Cat de curand aflam o astfel de veste si gelatul ala umflat director in MT si la conducerea portului Constanta. Jr.Catana.
2
0
Ar trebui fiecare ales sa raspunda la un set standard de intrebari cand isi ia functia si apoi la anumite termene, intrebari legate strict de furat si avere si puse in timp ce ar fi sub detectorul de minciuni.... oare cati ar trece. Dar si presa ar trebui sa-i intrebe mai exact de ce, daca se lauda ca oricum au f multi banide, vin la un salariu de bugetar chinuindu-se la stat, in loc sa-si inmulteasca banii aia multi!
1
0
Acesta este motivul ca Romania este o tara saraca si fug toti din ea si de ea, polticienii tarii fura muuult prea mult! Este clar ca nu au ajuns la putere sa faca bine tarii, dar daca ar fura mai putin ar fi mai bine ulterior si pt ei si pt noi. Dar nu-i duce mintea iar statul este prea s**b sa-i prinda pe toti. Fara aceasta hotie continua si fara mila, chiar s-ar trai bine in Romania!
2
0
nu i bai, va gasii un alt loc tot asa de ...bogat!
1
0

REPLICA



LOTO

6/49
17646484143
5/49
20164023815
joker
172536133513