REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Mie., 2 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6870
14.4° Constanța Miercuri, 2 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6870
 

Răzvan Pantelimon: Înfrângerea lui Constantinescu a fost una personală, iar Grasa a luat un scor neașteptat

Răzvan Pantelimon: Înfrângerea lui Constantinescu a fost una personală, iar Grasa a luat un scor neașteptat

Virgil STOIAN 14 iunie 2024 | 00:00 3830

Chiar înainte de alegeri, Replica v-a prezentat o analiză amănunțită a lui Răzvan Pantelimon despre eventualii câștigători. „Prezicerile” acestuia s-au adeverit întru totul, atât Vergil Chițac, la primărie, cât și Florin Mitroi, la Consiliul Județean - câștigători.  Răzvan Pantelimon a făcut, din nou, o analiză, de data aceasta a rezultatului alegerilor.

Razvan Pantelimon: infrangerea lui Constantinescu a fost una personala, iar Grasa a luat un scor neasteptatRăzvan Pantelimon

Pentru început, Răzvan Pantelimon a vorbit despre cei doi câștigători, dar și despre prezența la vot, fiind una mai mare decât acum 4 ani: „Ceea ce s-a întâmplat la aceste alegeri confirmă în mare partea afirmațiile mele din interviul de săptămâna trecută. Astfel, la nivelul județului Constanța nu am asistat la niște surprize majore în urma scrutinului de duminică, iar în cea mai mare parte comunitățile constănțene și au păstrat edilii, inclusiv orașele și municipiile. Avem un nou Președinte al Consiliului Județean în persoana domnului Florin Mitroi, însă nici aici nu putem spune că este o surpriză pentru că toate sondajele, toate datele pe care le aveam ne spuneau că, într-adevăr, va fi această victorie a domnului Mitroi. Am avut o rată de prezență puțin mai mare decât la alegerile anterioare, dar atunci ne aflam în contextul pandemic, dar nu ceva extraordinar. Dacă analizăm mai cu atenție cifrele, rata de participare de aproape 50% la nivelul județului și peste 43% în Municipiul Constanța nu cred că este cea reală, pentru că noi ne raportăm la persoanele care au rezidența în România, dar să nu uităm că avem un număr important de români care sunt plecați în alte state, vorbim de câteva milioane care la locale nu pot vota. Ei apar pe listele permanente deși nu sunt fizic aici, iar raportarea prezenței se face la toți cei care au domiciliul stabil, ca atare cred că rata reală de participare este undeva între 55% - 60%.

Razvan Pantelimon: infrangerea lui Constantinescu a fost una personala, iar Grasa a luat un scor neasteptatFlorin Mitroi

Autoritățile ar trebui să ia măsuri ca să nu mai fie probleme

În continuare, analistul politic a vorbit despre problemele de la alegeri, despre urnele de carton, dar și despre alte situații: „O altă constatare este cea legată de importanța votului nostru, pentru că discursul cel mai des întâlnit este acela că un vot în plus sau minus nu contează, dar acum am avut situații în care un vot sau câteva voturi au făcut diferența. Ceea ce ar trebui să ne convingă să mergem să votăm. Dacă vorbim de procesul electoral propriu-zis, deși au fost unele situații problematice, nu cred că acestea au influențat rezultatul votului pentru că ele nu au fost intenționate ci sunt mai degrabă rezultatul unei organizări salbe, unor erori umane etc. Toată discuția cu urnele din carton sau cu cele care erau separate pe mijloc a fost o temă falsă care nu avea cum să influențeze rezultatul votului. Altele au fost neintenționate, de exemplu la secția unde am votat eu îmi povesteau că de la tipografie au venit unele buletine de vot împachetate prost, puse unele în altele, și până să își dea seama este posibil ca să fi scăpat astfel de buletine fără ștampila de control sau poate chiar ca cineva să fi primit 2 buletine de vot. Astfel se pot explica și cheile de control care nu ieșeau, și greutatea întocmirii proceselor verbale etc. De fiecare dată sunt probleme la momentul predării sacilor cu voturi și a materialelor, deși autoritățile care organizează alegerile ar trebui să știe lucrurile astea și să ia măsuri ca ele sa nu se mai întâmple.

Razvan Pantelimon: infrangerea lui Constantinescu a fost una personala, iar Grasa a luat un scor neasteptatVergil Chițac

Nu cred că vom asista la probleme în interiorul PSD-ului

Răzvan Pantelimon crede că doctorul Cătălin Grasa a avut un scor neașteptat de bun: „Revenind strict la rezultatul votului, așa cum spuneam și acum o săptămână, principalul favorit a fost domnul Vergil Chițac, iar înfrângerea dânsului ar fi fost greu de realizat, mai ales dacă ne uităm pe structura votului. În municipiul Constanța este predominant votul persoanelor peste 45 de ani și peste 65 de ani, ceea ce demonstrează că partidele nu au reușit să aducă la vot tinerii. Persoanele între 18 și 35 de ani au fost la vot într-o proporție redusă, din aproximativ 108.000 de voturi, această categorie de vârsta reprezintă doar vreo 17.000, iar dacă ne referim strict la cei între 18 și 24 de ani avem puțin peste 3000 de votanți, deci nici măcar 3%. Deși PSD nu a reușit să câștige niciuna dintre funcțiile importante la nivel județean sau municipal, nu cred că vom asista la probleme în interiorul partidului în perioada imediat următoare. Înfrângerea domnului Horia Constantinescu a fost una mai mult personală, dânsul nefiind foarte asumat de către partid și având imaginea unui candidat impus de la centru. PSD a avut cele mai multe voturi pentru Consiliul Local în municipiul Constanța, ceea ce la va da cel mai mare număr de consilieri, iar domnul doctor Cătălin Grasa a luat un scor neașteptat de bun la nivelul județului, în condițiile în care avea o notorietate scăzută, iar primarii PNL având primari în majoritatea orașelor și într-un număr mare de comune.“

Razvan Pantelimon: infrangerea lui Constantinescu a fost una personala, iar Grasa a luat un scor neasteptatFelicia Ovanesian

Răzvan Pantelimon crede că Felicia Ovanesian a reușit să intre în CL atrăgând voturile celor nemulțumiți de Vergil Chițac: „Dacă ne uităm la cazul doamnei Ovanesian care a reușit să intre în CL ca independent, dânsa a reușit să cumuleze și să atragă o parte din voturile celor nemulțumiți de activitatea domnului primar Vergil Chițac, poziționându-se în ultima perioadă ca cel mai important critic al acestuia în spațiu public. De asemenea, cred că a mai luat și din electoratul dreptei care nu s-a mai regăsit în totalitate în persoana domnului Stelian Ion, deși acesta a încercat să se poziționeze ca unicul care îl poate învinge pe domnul Vergil Chițac. Faptul că diferența între cei doi candidați, de aproape 10.000 de voturi, a fost mult mai mare decât acum 4 ani, deși a fost sprijinit acum de o alianță din 3 partide, confirmă faptul că o parte din voturile sale s-au dus la doamna Ovanesian. Dacă ar fi să facem o constatare generală în urma acestor alegeri putem spune că în continuare partidele mari predomină, iar votul pentru acestea este foarte important, candidații independenți obținând un număr extrem de redus de voturi, cu excepția cazului doamnei Ovanesian. Este clar că avem un vot politic, un vot pentru partide, un vot în care un rol foarte important îl au structurile și organizațiile teritoriale, dar și aleșii locali anteriori și aici vorbim mai ales de primarii în funcție.

În încheiere, analistul politic a vorbit despre importanța unei campanii electorale bine făcute, dar și despre importanța sprijinului unui partid politic puternic: „O ultimă concluzie pe care o putem extrage din aceste alegeri este faptul că în ciuda tuturor vocilor care vorbesc despre importanța campaniei online, cea mai importantă rămâne însă campania în media clasică, televiziune și radio, și campania directă, door to door. Avem câteva cazuri de candidați care au utilizat intens campania în mediul online, pe rețelele de socializare și care au obținut niște rezultate neașteptat de scăzute. Mă gândesc aici în special la domnul președinte al CJ, încă în funcție, Mihai Lupu, care neavând un partid puternic în spate a utilizat foarte mult campania online și care a luat un procent de sub 3% din votul la nivelul județului. De asemenea, putem vedea candidați precum doamna Cezara Popescu care a fost foarte prezentă în online, dar care a fost depășită ca număr de voturi de domnul Adrian Bâlbă care, deși a anunțat cu câteva zile înainte de alegeri că îl sprijină pe domnul Horia Constantinescu, a avut totuși număr mai mare de voturi, aduse exclusiv de notorietatea dânsului dată de prezența constanță în media clasică în ceea ce privește temele legate de ecologie și de protecția mediului sau de părintele Valentin Berechet care și-a făcut o campanie exclusiv pe media tradițională, televiziunile locale, și o campanie de publicitate directă prin intermediul fluturașilor electorali.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ce gogoman :)
0
1
cum sa bati campii in foarte multe cuvinte !!!
7
2
Oi fi tuprofesor universitar, dar, Nu te pricepi la politica interna si mai ales la politica care se face la comune, sate.....stai in banca ta.
6
2
Oi fi tuprofesor universitar, dar, Nu te pricepi la politica interna si mai ales la politica care se face la comune, sate.....stai in banca ta.
7
2
gusterii de serviciu, pe post de adormit copii. face reclama sistemului electoral al "democratiei europene". oamenii au lehamite de minciunile voastre. mai bine uitati la francezi, a innebunit macron(micul napoleon). acolo este trendul, la noi arata cit de inculta este populatia. tineretul care nu a votat, va fi problema viitorului, se vor afilia, dar intrebarea este, unde? iarasi o sa reluati placile cu extremistii, etc.
5
2
De ce tot insistati cu asta? Nu spune nimic de fiecare data! E incolor. Cine vi-l baga pe gat si de ce?
12
2
Cine pila mea e Pantelimon!
20
4

REPLICA


LOTO

6/49
4721674622
5/49
2412151840
joker
18175371515